Varför ska vi medverka i IoT-samverkan?
Vad är nyttan för en kommun att medverka i IoT-samverkan Västra Götaland? Här är några anledningar varför ni bör ansluta er till VGR:s gemensamma satsning och enkelt komma igång och nyttja allt som den gemensamma IoT-plattformen kan erbjuda.
En central del av denna satsning ligger i dess förmåga att främja hållbar utveckling inom kommuner och kommunala bolag och tillsammans kan vi aktivt bidra till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 i Västra Götaland.
Smart samhällsutveckling
Genom att nyttja potentialen med Internet of Things (IoT) kan ni driva en smart samhällsutveckling som inte bara optimerar till exempel vården utan också stärker skolorna.
- Inom vården gör IoT-tekniken för kontinuerlig övervakning av patienters hälsa möjlig genom anslutna medicinska enheter och sensorer. Det leder till tidigare upptäckt av sjukdomar och förbättrad vårdkvalitet.
- Med hjälp av IoT kan elevers välmående i klassrummen påverkas genom att integrera sensorer och smarta enheter i skolmiljön. Genom att kontinuerligt övervaka luftkvaliteten, temperaturen och ljusförhållandena i klassrummen i realtid kan ni skapa en mer hälsosam och produktiv lärandemiljö för eleverna.
Grön omställning
Genom att engagera er i denna satsning ges ni en möjlighet att optimera er arbetsmetodik och maximera utnyttjandet av resurser, vilket inte bara leder till miljömässiga vinster utan bidrar til den gröna omställningen.
- Genom att övervaka och styra energiförbrukning, vattenanvändning och avfallshantering kan ni uppnå betydande kostnadsbesparingar samtidigt som ni minskar er klimat- och miljöpåverkan.
- Genom att samla in och använda data för beslutsfattande får ni även möjlighet att anpassa er resursallokering för att ytterligare stärka er verksamhets miljöeffektivitet .
Datainsamling och analys
Användningen av en Internet of things (IoT) möjliggör för en stor omfattning av datainsamling, vilket i sin tur främjar en datadriven arbetsmetodik för både kommuner och regionala företag.
- Genom den omfattande insamlingen av data får kommunerna möjligheten att fatta beslut baserade på välgrundad information.
- Det datadrivna arbetssättet möjliggör snabbare reaktioner på förändringar i samhället och skapar möjligheter för innovation inom olika sektorer.
Låga trösklar
Genom att dra åt samma håll i Västra Götaland samlar vi kraft och öppnar upp för ett brett samarbete med låga trösklar.
- Genom att dela med oss av kunskap, teknisk expertis och användbara tillämpningar blir det hela ekonomiskt och fördelaktigt för alla inblandade och enklare för alla att komma igång med användandet av Internet of things (IoT).
- Det gemensamma utbytet av best practice, ömsesidigt lärande och återanvändning av beprövade koncept ger projektet en robust grund och ökar effektiviteten.
- Med flera nationella aktörer som är engagerade i projektet tillförs ytterligare kunskap och innovationskraft, vilket främjar satsningen och bidrar till att uppnå dess fulla potential.