IoT-investeringar - organisationer och kommuner ser stora fördelar
Samstämmiga röster från deltagande experter och kommunrepresentanter visar en stark tro på kraften i samarbete och gemensam utveckling. Genom att integrera IoT-teknologi och arbeta tillsammans förväntar de sig att nå nya höjder av effektivitet och innovation.
Med upphandlingen som snart når sitt avslut och tretton nya organisationer som nyligen anslutit, kan innovationskraften och samarbetet stärkas i Västra Götaland. Genom implementeringen av IoT-teknologi kan samtliga deltagande organisationer förvänta sig ökad effektivitet och betydande tidsbesparingar.
För att få en bredare insikt har vi intervjuat medlemmar från vår upphandlingsgrupp, bestående av experter och representanter från deltagande kommuner och organisationer. Vi är intresserade av deras syn på hur anbuden lever upp till förväntningarna, hur projektet som helhet kan möta behoven i deras verksamheter, samt varför de anser att samarbete kring IoT är så betydelsefullt.
Så här säger några medlemmar från upphandlingsgruppen:
Jonas Bjaaland IT-utvecklare för Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner
Jag har en väldigt god känsla och fick en energiboost av allas engagemang i samband med senaste visningen. Det är väldigt inspirerade att få ta del av både bredden av kompetens och de olika spetskompetenser som finns i gruppen. Jag tycker det är väldigt roligt att vara en del i det här arbetet.
Jag tycker att upphandlingsunderlaget är väldigt bra och att de fångar in de behov som finns idag och sådant som det finns möjlighet att växa in i kommande år. Jag anser att kravställningen har varit väldigt noggrann och tagit hänsyn till många aspekter för att skapa en så robust och framtidssäker plattform som möjligt. Plattformen som vi har kravställt på har grundläggande men viktiga delar som hög säkerhet, bra behörighetsstruktur, flöde av data, interoperalitet till verksamhetssystem, kopplingar till GIS och tydliga API:er. Samtidigt som det finns eller kommer finnas möjlighet till mer avancerad funktionalitet som medicinsk utrustning och AI att utvecklas i.
Jag tror ingående organisationer kommer kunna växa i plattformen och att plattformen stödjer att växla upp till många tillämpningar och stora mängder IoT-enheter.
En viktig aspekt av samverkan är det gemensamma framtagandet av tillämpningar. Dessa bör gärna paketeras med teknik, presentationslager, stödmaterial och arbetssätt, för att förenkla verksamhetsutvecklingen hos användarna. Det finns också en möjlighet att dela dessa tillämpningar med övriga organisationer som en standardiserad lösning, vilket gör det enkelt att införa. En fortsatt samverkan erbjuder flera fördelar som kan påskynda värdeskapandet, särskilt genom användningen av IoT. Genom att vara del av ett nätverk kan vi dra nytta av den kunskap som finns i regionen, tillsammans bygga vidare på denna kunskap, inspirera varandra och dela goda exempel.
Per Persson, informationssäkerhetsspecialist i Sotenäs, Munkedal och Lysekils kommun
En bra plattform är en god grund men det som jag tror är den stora framgångsfaktorn är att vi gör upphandlingen tillsammans och vad som händer efter upphandlingen. Etablering av ett gott samarbete med leverantör såklart men framför allt förvaltning och olika samarbeten mellan ingående organisationer. Jag tror absolut att vi behöver jobba tillsammans i hela Västra Götaland för att hålla god fart och få stort värde av IoT.
Samverkan ger oss också större möjlighet att påverka leverantörer och goda förutsättningar för samutveckling. Tillsammans kan vi även hantera informationssäkerhetsfrågor på ett effektivt sätt. Genom dessa samlade insatser kan vi nå längre och skapa mer värde än vad vi skulle kunna göra på egen hand.
Lars Carlén, IT-infrastrukturstrateg Trollhättans Stad
Projektet kring upphandling av IoT-plattform ligger helt rätt i tiden för oss i Trollhättans Stad.
Vi har tagit upp frågan om IoT i olika interna forum inom Trollhättans Stad. Vi har kommit med förslag till verksamheterna på hur IoT kan användas och faktiskt fått en del inspel på behov. Det rör sig exempelvis om besöksräkning på motionsspår och badplatser, temperaturmätning i medicinskåp och indikering att post finns att hämta ute i verksamheten. I några fall har en jakt på sensorer påbörjats, vilket har visat sig inte vara helt lätt. Det har naturligtvis med egen kompetens och erfarenhet att göra. Men med en upphandlad leverantör som har en marketplace för sensorer och en framtida samverkan mellan VGR och kommuner, tror jag detta kommer att bli mycket lättare i framtiden.
Trollhättans Stad har sedan tidigare deltagit i samverkan mellan VGR och kommunerna när det gäller öppna data. Vi hade aldrig kommit så långt med öppna data på egen hand.