Del 3 - Att jobba i Västra Götalandsregionen

Här får du veta mer om sådant som är viktigt för dig som är anställd i VGR: dina förmåner, skyldigheter och rättigheter. Denna del tar cirka 20 minuter att genomföra och innehåller:

  • Att jobba i en offentlig organisation
  • En bra arbetsplats
  • Lön och ersättningar
  • Förmåner
  • Kompetensutveckling
  • För dig som chef i VGR
  • När du börjar hos oss

Att jobba i en offentlig organisation

Det finns skillnader mellan att vara anställd i en offentlig verksamhet och i en privat. Offentligt anställda är vi som arbetar i en kommun, i staten eller i en region. Vårt arbete utgår ifrån och är reglerat i grundlagen som bland annat säger att vi ska ”beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.”, vilket innebär att vi ska behandla alla jämlikt i vårt arbete. Vår verksamhet drivs till största delen av skattepengar vilket betyder att du arbetar för invånarna i Västra Götaland.

I offentlighetens tjänst

När du jobbar i VGR innebär det att du arbetar i offentlighetens tjänst, vilket ger dig ett visst ansvar och vissa befogenheter. Ett exempel är att värna om demokratin och då är det viktigt att ha kunskap om vilka lagar och regler som gäller i arbetet. 

För att få större inblick i rollen som offentligt anställd det finns utbildningar i Lärportalen som du kan genomföra. Några av utbildningarna är obligatoriska och kommer mejlas ut till dig under din introduktion. 

Är du osäker på vad som gäller i en situation som uppstår i ditt arbete kan du alltid ta hjälp. På vårt intranät kan du söka information och kontaktuppgifter. 

Några begrepp att känna till

  • Offentlighetsprincipen – Enligt svensk grundlag har allmänhet och massmedia rätt att begära ut och ta del av allmänna handlingar.  
  • Allmän handling - till exempel ett dokument, en bild eller film med information som kan vara offentlig och som kan lämnas ut, eller innehålla sekretessbelagda uppgifter som inte får lämnas ut. 
  • Yttrandefrihet – Din rätt som enskild individ att uttrycka dina tankar, åsikter och känslor i tal, skrift, bild eller på annat sätt. 
  • Meddelarfrihet – Alla har rätt att vända sig till media och lämna uppgifter, men offentligt anställda har ett extra starkt skydd. En offentlig arbetsgivare får inte fråga vem som lämnat uppgifterna eller straffa en anställd som lämnat uppgifter.  
  • Sekretess - Offentlighetsprincipen, yttrandefrihet och meddelarfrihet kan ibland begränsas om det rör sig om sekretess. Det är till exempel aldrig tillåtet att lämna ut personlig information om enskilda patienter och deras hälsotillstånd.  
  • Visselblåsarfunktion - Visselblåsarlagen innebär ett förstärkt skydd för dig som vill rapportera felaktigheter på din arbetsplats. Därför har VGR infört en visselblåsarfunktion där den som anmäler kan vara helt anonym och ärendena utreds av en neutral part. 
  • Yrkesintegritet - Det är särskilt viktigt för oss som är offentliganställda att invånarna har förtroende för oss och för vårt arbete. Därför ska vi exempelvis:
    • bekämpa mutor och korruption, 
    • inte låta oss påverkas i vår roll som medarbetare, 
    • hantera pengar som vi förvaltar effektivt och med gott omdöme, 
    • inte ta emot pengar eller opassande gåvor, 
    • inte låta släktskap eller andra privata relationer få påverka oss i vårt jobb. 

En bra arbetsplats

Vår medarbetarpolicy

Som medarbetare i VGR ska du känna dig uppskattad, trivas med ditt arbete och få möjlighet att utveckla din kompetens. Medarbetarpolicyn beskriver VGR:s grundläggande värderingar, principer och förhållningssätt inom hälsa och arbetsmiljö, lika rättigheter och möjligheter, kompetensförsörjning och lön. 

Medarbetarpolicy (pdf)

Arbetsmiljöarbete

I VGR arbetar medarbetare och chefer tillsammans för att främja en god arbetsmili syfte att alla ska må bra genom hela arbetslivet. Chefen planerar, genomför och dokumenterar undersökningar i arbetsmiljön och genomför åtgärder när det behövs. Som medarbetare deltar du aktivt och uppmärksammar eventuella brister. Vi arbetar systematiskt med vårt arbetsmiljöarbete och det finns alltid stöd att få i det arbetet. Alla arbetsplatser har till exempel regelbundna möten (APT, APM) där vi kan diskutera frågor kring exempelvis arbetsmiljön, vi har skyddsombud, facklig samverkan och en arbetsmiljöguide med rutiner att främja en god hälsa och arbetsmiljö.

Tillbaka till sidans topp

Lön och ersättningar

Lön

Vilken lön du har beror på ditt yrke, din tjänst och på hur du utför ditt arbete. Lönen bestäms när du anställs och ses över varje år. Lönen betalas ut den 25:e varje månad. Om den infaller på en helg så betalas lönen ut sista vardagen innan helgen. I december betalas lönen alltid ut innan julafton.

Ersättning för obekväm arbetstid

Du får ersättning för obekväm arbetstid, ob-ersättning, om du arbetar på kvällar, nätter och helger. Hur mycket ersättning du får beror på vilken tid på dygnet du jobbar. Fråga din chef om vilken ob-ersättning du har rätt till. Vissa yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården får även ett förhöjt ob-tillägg på helger och nätter, utöver ersättningen i kollektivavtalet.

Tillbaka till sidans topp

Två kollegor i sjukhuskläder står och tittar ner i en surfplatta

Förmåner

För oss i VGR är det viktigt att du som medarbetare har ett hållbart arbetsliv som inkluderar både kropp och själ. Därför har vi tagit fram en rad olika förmåner. Som en av Sveriges största arbetsgivare har vi rabatterade priser på till exempel kultur och nöjen, träning och hälsa. Vi har gemensamma friskvårdsaktiviteter för alla som arbetar i VGR och utöver dessa finns det specifika aktiviteter för din förvaltning. 

En person leder en elcykel på trottoaren

Extra semesterdagar och semester ditt första år

När du fyller 40 år utökas semestern från 25 till 31 dagar och när du fyller 50 år får du ytterligare en dag – totalt 32 dagar. För varje semesterdag får du förutom ledigheten även ett semesterdagstillägg. Du får betald semester redan under ditt första anställningsår.


Fri hälso- och sjukvård

Du får ersättning för besök i öppenvården som är anslutna till Försäkringskassan. Förmånen är skattepliktig och täcker patientavgifter upp till nivån för frikortet.  

Tillbaka till sidans topp


Friskvårdsbidrag

Du får ett friskvårdsbidrag att använda för aktiviteter som får dig att må bra. Hur mycket du får beror på var du arbetar och vilken anställningsform du har. Prata med din chef om vilken summa som gäller för dig. Du behöver inte själv ligga ute med pengarna utan friskvårdsbidraget finns tillgängligt genom tjänsten ePassi, som finns på webben och som app.

Tillbaka till sidans topp


För dig som har barn

Som blivande förälder kan du på betald arbetstid besöka barnmorskemottagningen två gånger under graviditeten, om besöken inte kan ske på annan tidpunkt. Som förälder har du rätt att vara helt ledig tills barnet är 1,5 år och att förkorta arbetstiden till 75 procent tills barnet fyllt åtta år eller gått ut första klass. Prata med din chef om föräldraledighet minst tre månader före ledighetens början. 

Föräldralön och föräldrapenningtillägg  

Om du har varit anställd i mer än 180 dagar innan du går hem på föräldraledighet får du ett tillägg som motsvarar 10 % av lönebortfallet. Tjänar du mer än Försäkringskassans tak för föräldrapenning får du ytterligare en extra utfyllnad av föräldrapenningen, så kallad föräldralön. 

Tillbaka till sidans topp


Förmånscykel

Du som är tillsvidareanställd kan via leasingavtal hyra upp till två cyklar via bruttolöneavdrag från lön (löneavdrag innan skatt) under en bindningstid 36 månader. Därefter kan du köpa cykeln till förmånligt marknadspris, eller lämna tillbaka cykeln utan kostnad. 


Försäkringar

I VGR omfattas du av flera försäkringar via kollektivavtal. Att vara försäkrad innebär en ekonomisk trygghet om något skulle hända, till exempel om du skadas i jobbet eller om du skadas på resa till eller från jobbet.

Tillbaka till sidans topp


Pension

Utöver din lagstadgade allmänna pension sätter arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension under hela din anställning. Du bestämmer själv hur din tjänstepension förvaltas. 

Enligt vårt tjänstepensionsavtal är även lönebortfallet vid ledighet för sjukdom, olycksfall, arbetsskada, ledighet enligt föräldraledighetslagen samt fackligt förtroendeuppdrag pensionsgrundande. 

Löneväxling till pension

Du har möjlighet att avsätta en del av din månadslön till extra tjänstepension, så kallad löneväxling. Om du väljer att löneväxla får du dessutom en extra premieinbetalning av din arbetsgivare på minst 6%. Du väljer själv vem som ska förvalta din pension.   

Tillbaka till sidans topp


Årskort på Västtrafik

Du kan köpa ett årskort från Västtrafik och betala per månad genom ett avdrag på lönen. Årskortet gäller i 12 månader men du betalar bara för 10 månader. 

Tillbaka till sidans topp


Hälsa och motion

Som anställd i VGR har du förutom friskvårdsbidragen tillgång till olika aktiviteter och erbjudanden. De förmåner som är gemensamma för alla som arbetar i VGR finns samlade under namnet Tillsammans i VGR. Beroende på var du jobbar kan din förvaltning erbjuda fler aktiviteter än de du hittar nedan. 

En person står på Älvsborgsbron och stretchar

Hälsoinspiratörer

Hälsa handlar inte bara om rörelse, sömn och mat, utan också om att trivas på arbetet, att kunna påverka och att ha möjlighet till återhämtning och kreativitet. I VGR finns Hälsoinspiratörer som bland annat samordnar aktiviteter, sprider information om erbjudanden och driver frågor för ökad hälsa och glädje på arbetsplatsen. 


Motionslopp och Regionklassikern

Varje år medverkar VGR i olika motionsevenemang. Det handlar om skidåkning, löpning, gång, cykling och simning. Det är en möjlighet för dig att kunna motionera på egen hand eller tillsammans med dina arbetskamrater. Spring Göteborgsvarvet, gå Blodomloppet, åk Klassikerskidan eller gör vår helt egen Regionklassiker. 


VGR Tour, inspirationsdagar för medarbetare

VGR Tour är ett arrangemang för alla medarbetare i Västra Götalandsregionen med bland annat föreläsare, kulturaktiviteter och utställningar kring hälsa, kultur och livsstil. 


Kompetensutveckling

Kompetensutveckling är en viktig fråga för VGR och för ett hållbart arbetsliv. Dina kunskaper och ditt engagemang är en viktig förutsättning för att VGR ska kunna fullgöra sina olika uppdrag. Som medarbetare har du ett ansvar för att använda, anpassa och utveckla din kompetens utifrån verksamhetens mål, uppdrag och dina egna förutsättningar.

VGR:s storlek och bredd ger dig som medarbetare möjligheter till både yrkesmässig och personlig utveckling. Utveckling kan ske genom lärande i det dagliga arbetet eller genom att delta i kurser och utbildningar. VGR har en egen verksamhet, VGR Akademin, som arbetar med utbildning och kompetensutveckling för medarbetare i VGR. VGR har även ett eget utbildningscampus som ligger vid Nya Varvet i Göteborg, där många av VGR:s utbildningar genomförs.

Specialisera dig med bibehållen lön

Inom vissa yrken kan du specialisera dig och behålla din lön under utbildningstiden. På ditt årliga utvecklingssamtal med din chef kan du prata om dina behov av vidareutveckling och planer inför framtiden.

Karriärutvecklingsmodellen

För flera yrken finns det karriärutvecklingsmodeller som ska bidra till att medarbetare känner sig trygga och delaktiga i sin kompetensutveckling. Karriärutvecklingsmodellen beskriver vilka utvecklingsmöjligheter som finns för ett yrke. Exempel på yrken som har karriärutvecklingsmodell är sjuksköterska, barnmorska och arbetsterapeut.

Tillbaka till sidans topp

Två personer samarbetar vid ett bord

Framtiden ställer nya krav

I Sverige kommer andelen äldre över 80 år öka dramatiskt de kommande åren. Samtidigt minskar den tillgängliga arbetskraften på arbetsmarknaden. Det betyder att vi tillsammans behöver hitta nya smarta arbetssätt som förenklar och effektiviserar vårt sätt att arbeta, och tar tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Digitalisering

Digitalisering handlar om att förbättra och utveckla verksamheten med hjälp av digital teknik. Du är viktig för att vi ska kunna göra den här resan och omställningen tillsammans.

Millenium

En av VGR:s stora satsningar är skapandet av en ny modern vårdinformationsmiljö, som bygger på IT-systemet Millenium. Syftet är att göra sjukvårdsinformationen mer tillgänglig mellan patienten och vården, och enkelt kunna ta del av kunskap för bästa diagnostik.

DigIT VGR utbildningar

Ett steg i att öka den digitala kompetensen är våra utbildningar om vardagens digitala arbete – DigIT VGR. De handlar om att du ska kunna söka information, kommunicera, interagera och producera digitalt innehåll. DigIT VGR är en viktig del i omställningen till en modern och digitaliserad hälso- och sjukvård

För dig som chef i VGR

Du är en av cirka 2000 chefer i VGR som bidra till att invånare och politiker har förtroende för oss och vårt arbete. Dina insatser är också avgörande för att VGR ska vara en attraktiv arbetsgivare och du har helhetsansvar för din verksamhet, personal och ekonomi. 

Att vara chef är både stimulerande och utmanande. Att leda en verksamhet, med hög komplexitet och som ständigt påverkas av inre och yttre faktorer, ställer krav på ditt ledarskap. Din förmåga att leda, utveckla och skapa förutsättningar för medarbetarna påverkar möjligheterna att nå de politiskt satta målen. Du och dina medarbetare behöver tillsammans bedriva verksamhetsutveckling för att verksamheten ska gå framåt och nå målen. Som chef skapar du förutsättningar för både din egen och dina medarbetares utveckling i yrket och som människor. För att kunna skapa goda förutsättningar och utföra ditt uppdrag är målet ha 10–35 medarbetare.  

Vi vill att du ska ha möjlighet att växa i ditt ledarskap, oavsett om du är ny i din roll som chef, eller har varit chef länge. Inom VGR erbjuds du chefsintroduktion samt koncerngemensam och förvaltningsspecifik chefsutveckling. Du kan också få stöd av mer erfarna chefer genom VGR:s mentorsprogram. 

På vårt intranät finns en chefsplats, För dig som chef, där vi samlar relevant information för just dig.  

VGR:s chefsfilosofi.pdf 

Tillbaka till sidans topp

En leende chef står bredvid en glad medarbetare

När du börjar hos oss

När du nu börjar din anställning kan det vara bra att ha koll på ett par saker till. Du kommer att få en mejladress, lösenord och ett VGR-ID som är unikt för dig. Med de loggar du in på bland annat ditt e-postkonto, Microsoft 365, Heroma (vårt tidrapporterings- och lönesystem) samt i övriga system som du behöver för att utföra ditt arbete. Du kommer få ett tjänste-ID som är en ID-handling med behörigheter som är unika för din roll.  

Lärportalen är VGR:s digitala lärmiljö där du kan hitta och anmäla dig till utbildningar och genomföra olika typer av kompetensutvecklingsinsatser. I Lärportalen hittar du också de utbildningar som är obligatoriska för dig som medarbetare.

Insidan, vårt intranät

Insidan är namnet på vårt intranät. Där finns all information som rör ditt arbete och din anställning. Du hittar bland annat information om din anställning, nyheter, regionala tjänster och verktyg, stöd och support, mallar och regelverk. På Insidan hittar du både regiongemensam information som gäller hela VGR och verksamhetsanpassad information för förvaltningar. 

insidan.vgregion.se 

Millennium 

Millennium är VGR:s viktigaste digitaliseringssatsning och är ett omfattande och långsiktigt förändringsprogram. I VGR blir systemet Millennium det huvudsakliga IT-stödet som ska göra det enklare för alla inom hälso- och sjukvården att samverka. Arbetet med Millennium är ett samarbete mellan VGR, privata vårdgivare med avtal med VGR och de 49 kommunerna i Västra Götaland som i olika grad kommer att använda systemet. Målet är att all hälso- och sjukvårdsinformation, exempelvis patientjournaler, ska vara tillgänglig för de som behöver den, både medarbetare, patienter och invånare. 

En person står framför en datorskärm