Stöd till innovationsprojekt inom VGR

Här finns en förteckning över stödfunktioner på VGR, interna länkar.

Inköp

Lär dig mer om bl.a. "Lagen om offentlig upphandling (LOU)" och "Hur och när pratar jag med leverantörer" genom Koncerninköps utbildningsfilmer och texter.

Läs mer här om vilka aktiviteter i innovationsprocessen som har nytta av kontakt med Koncerninköp, t.ex. samarbete med leverantörer.

För information om inköp och upphandling, läs mer här. Kontakta Inköp via mejl: koncerninkop@vgregion.se eller telefon: 010-441 02 00.

Regionalt stöd vid innovationsprojekt med digitaliseringslösningar

Verksamheter och funktioner som arbetar med digitalisering finns på olika nivåer i VGR, lokalt och regionalt. Regional organisation är Koncernstab digitalisering. I ett och samma innovationsprojekt kan man behöva ha kontakt med båda. Innovationer med digitala komponenter som ska implementeras i flera förvaltningar kräver tidig kontakt med VGR:s regionala organisation, dvs Koncernstab digitalisering.

Innovationsteam inom Koncernstab digitalisering

Ett innovationsteam bildades i början av 2022 inom Koncernstab digitalisering för att stärka stödet vid digitalisering i verksamhetsinitierade innovationsprojekt. Innovationsteamet är vägen in till Koncernstab digitalisering för dessa projekt. Teamet ger stöd till innovationsprojekt i VGR och driver inte egna innovationsprojekt. Se exempel på vad teamet kan göra nedan:

  1. hjälper innovationsprojekt att hitta rätt när det gäller att återanvända befintliga förmågor så som plattformar, system och andra tekniska lösningar samt förmedlar kontakter till pågående regionala digitaliseringsprojekt
  2. ger stöd vid informationsklassning
  3. ger stöd vid kravarbete inför framtagning/inköp av digital prototyp
  4. stöttar innovationsprojekt i att sätta upp, testa och utvärdera pilot eller proof of concept
  5. ger stöd inför utveckling, implementering och spridning efter avslutat prototyparbete

Innovationsteamets kontaktuppgifter: rs.ksd.innovationsteam@vgregion.se

Ledning och styrning av IS/IT - insidan (vgregion.se)

Förvaltningarnas samordnare IS (SIS) En annan väg till stöd är via förvaltningens "samordnare IS" (SIS). SIS finns på varje förvaltning och har bl.a. till uppgift att samordna förvaltningens behov och krav gentemot koncernstabens regionala leveransorganisation. SIS och Innovationsteamet samverkar.

LOTSEN

LOTSEN, en regional gruppering som ger vägledning och rådgivning kring digitaliseringsinitiativ, när det är otydligt vem du ska vända dig till för fortsatt hantering. Består av representanter från respektive hälso- och sjukvårdsförvaltning samt koncernstab digitaliserings innovationsteam.
Grundtanken med LOTSEN är att samordna enskilda specialitetsöverskridande digitaliseringsinitiativ från VGR:s vårdverksamheter, som inte tydligt kan hanteras via en koncernövergripande grupp (samordningsråd, funktiongrupp, klinisk ledning Millennium eller motsvarande).

För kontaktuppgifter och mer information se intranät
LOTSEN - VGR gemensamt (vgregion.se)

Stöd och behandling (SoB)

E-tjänsten Stöd och behandling används för att förmedla stöd- och behandlingsprogram. Exempel på stödprogram är patientutbildningar, stöd för behandlingsuppföljning, och stöd till närstående.

Läs mer här.

Formulärhantering

Med e-tjänsten Formulärhantering kan formulär skickas till en eller flera mottagare och svaren kan enkelt följas upp. Exempel på formulär är hälsodeklarationer, enkäter om levnadsvanor och uppföljning av vårdaktiviteter.
Läs mer om Formulärhantering.

Robotic process Automation i VGR

RPA står för Robotic Process Automation och är en mjukvarurobot som lärs upp för att utföra regelbaserade arbetsuppgifter. Roboten efterliknar det arbete som en människa i vanliga fall skulle ha utfört. Koncernstab digitalisering har etablerat en tjänst och plattform för RPA. 
Vill du veta mer eller har frågor om RPA, ta kontakt via funktionsbrevlådan eller läs mer här.

Kompetenscentrum krav och test

VGR kompetenscentrum Krav och Test kan bl.a. erbjuda rådgivning inom krav och test samt tillhandahålla riktlinjer, processer, rutinbeskrivningar, checklistor och mallar inom området. Krav och Test arbetar främst, men inte enbart, inom IT och är en del av Koncernstab Digitalisering. Läs mer här

VGR kompetenscenter krav och test - Insidan (vgregion.se)

Lärportalen VGR: Besökare (vgregion.se)

AI kompetenscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Under hösten 2021 startades Sahlgrenska Universitetssjukhusets kompetenscentrum för AI med målet att stödja utveckling och införande av AI i den kliniska praktiken. Läs mer här. Mer information om AI och Machine Learning finns även på SU:s interna webbplats.

Läkemedelsverket har publicerat en vägledning gällande användning av AI i sjukvården. I vägledningen finns också en checklista som är tänkt att ge praktiskt stöd när ett införande av AI planeras.
Läs mer här

Medicinteknik 

Många digitala lösningar så som appar och AI-lösningar kan vara medicintekniska produkter. Inom VGR finns lokala medicintekniska verksamheter. Läs mer här om information om regelverk för medicintekniska produkter och stöd inom VGR.
Information om medicinteknik finns även på Vårdgivarwebben.

Informationssäkerhet

Länkar till VGR-gemensam information om informationssäkerhet och dataskydd finns här
Vanliga frågor om informationssäkerhet

Levande bibliotek

Levande bibliotek är en stödfunktion dit du kan vända dig om du söker patientföreträdare för t.ex. förbättringsarbeten och innovationsprojekt. Levande biblioteket har kontakt med patient- och brukarorganisationer samt ett forum för patienter och närstående med intresse av att bidra.

Läs mer på deras hemsida: Levande bibliotek - Vårdgivarwebben (vgregion.se)

Läs mer om hur ett innovationsprojekt involverat patientföreträdare från levande bibliotek (Operation 4 och Handkirurgen, Mölndal)

E-bibilioteket i Västra Götalandsregionen

E-biblioteket i VGR har databaser med vetenskaplig medicinsk forskning och erbjuder kliniskt kunskapsstöd. Biblioteket kan även ge söktips. En del av de lokala Medicinska biblioteken kan även hjälpa till med själva informationssökningen.