Utbildning som skapar ändrade tankesätt bygger framtidens vård

Noinar Phoemsawang är specialröntgensjuksköterska på verksamhet Radiologi Mölndal Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon har tidigare deltagit i utbildningsprogrammet Innovation och teknik – legitimerade vårdyrken, i utbildningsomgången som avslutades 2024.
Vad har utbildningen givit dig på ett professionellt plan?
– Framför allt så tänker jag på kunskaperna om innovationsprocesser. Och verktygen som kan användas för att arbeta med förbättringar på ett strukturerat sätt. Jag tänker också på vad innovation egentligen betyder i det här sammanhanget och vad det innebär. Det handlar inte bara om idéskapande, utan om hur man tar in dem i verksamheten och bidrar med ett värde. Det är framför allt sådant jag tänker på.
Noinar upplever också att utbildningen har tillfört kompetens till det dagliga arbetet och vardagen. Även en förmåga att ifrågasätta mer.
– Jag har nu verktyg och de gör att jag ser utmaningar och problem på ett annat sätt. Jag söker efter att identifiera behov och att analysera om en idé kan leda till någonting.
Kan du berätta om ditt pilotprojekt inom utbildningen?
– Jag var med i en grupp som arbetade med ett pilotprojekt om mobilt hjärtultraljud. Vi tänkte öka dess tillgänglighet på vårdcentraler. Men vi kom fram till att vår projektidé kanske inte var värd att lösas på det sätt vi tänkt.
Gruppen jobbade hårt och engagerat med sitt pilotprojekt. Men mot slutet fann de att de kanske inte hade hittat bra svar. Och att det var utmanande.
– Det var en väldigt lärorik period och också jättejobbig tyckte jag. Men jättelärorik och nyttig. Vi lärde oss att våga. Och att det kan vara bättre att välja en annan väg än den vi tänkte på först.
På vilket sätt känner du att din innovationskompetens kan bidra till din arbetsplats och till patienterna?
– Det gör den tycker jag. Jag har flera uppgifter och är forskningshandläggare och ansvarig för magnetkameragruppen. Bilddiagnostikens teknik utvecklas ständigt och innebär utmaningar dagligen. Men med innovationskompetens med mig fokuserar jag inte längre på utmaningar eller problem, utan är i stället mer lösningsorienterad. Jag tänker på att hitta nya vägar. De nya tankesätten har förändrat hur jag jobbar med de omfattande arbetsrollerna jag har idag.
Hur har utbildningen påverkat din trivsel på arbetsplatsen?
– Jag känner mig mer motiverad! Och arbetet känns mer värdefullt. Jag har nu kunskap och kompetens som kan bidra till utveckling och andra sätt att tänka. Inte fastna i sådant som inte fungerar. Starkast från utbildning är det ändrade tankesättet: ”vad kul, vad kan vi göra för att förändra till det bättre?”. Det kan handla om förbättringar för patienter, sig själv eller arbetsmiljön.
– Vi på arbetsplatsen jobbar med innovation och förändring tillsammans. Det gör vardagsarbetet roligare och gör att det känns meningsfullt. Innovationstänkandet är nu inbakat i alla mina arbetsområden och även min personliga vardag.
I framtiden väntas många utmaningar inom vården, som kräver samarbeten och utveckling. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har också som mål att vara ledande i utvecklingen av framtidens vård. Noinar vill gärna uppmuntra andra personer att söka utbildningen, för att bli en del av utvecklingen.
– Jag tipsar gärna andra om att söka. För att möta samhällets nya utmaningar behöver vi bygga upp grundläggande kompetens och tankesätt. För att vi inte ska fastna i problem så hoppas jag att många söker och kommer in. Det skulle även öka innovationsnätverkets bredd, så att vi får ännu bättre samarbetsmöjligheter, inte bara inom den egna verksamheten.