Utbildning som grundar kartläggning inför framtidens vård

Ebba Barret

Ebba Barret är ST-läkare på verksamhet AnOpIVA på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon har tidigare deltagit i utbildningsprogrammet Innovation och teknik - läkare, i utbildningsomgången som avslutades 2023.

Vad har utbildningen givit dig på ett professionellt plan?

– Utbildningen har ökat min medvetenhet och möjlighet att problemhantera. Att kunna angripa problem ur olika perspektiv och undersöka hur man kan agera inom olika verksamheter och helt olika branscher. Det har skapat ett litet hopp faktiskt. Initialt kände jag mig lite mer frustrerad – det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Men utbildningen har gett mig verktyg att ta mig ur dem.

Kan du berätta om ditt projekt eller uppdrag inom utbildningen?

– Tanken med mitt projekt är att utveckla ett digitalt beslutstöd för blodförtunnande läkemedel när man har behov av att sticka eller skära i patienterna. Det är avsett att vara ett stöd för läkare framför allt, men även andra professioner som är involverade i operationsplanering och vid andra liknande procedurer.

– För mig handlar innovation bland annat om att facilitera och att förenkla informationshämtning. Vi behöver ofta hämta in väldigt mycket information på kort tid, där är tanken att det digitala beslutstödet ska kunna underlätta just detta.

Kan du berätta vad du gör idag som har koppling till innovation?

– Jag har flera viktiga uppdrag. Bland annat har jag nyligen börjat som innovationsansvarig på område 3. Det uppdraget innefattar bland annat att kartlägga innovationssatsningar på område 3. I ett annat uppdrag samarbetar jag med Frey Rikter Svendsen med att kartlägga innovationsarbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i stort. Tanken är att arbetet ska ligga till grund för en stark och hållbar innovationsförmåga på sjukhuset, öka innovationstakten och förhoppningsvis också bli en del i omställningen av vården. Det är roliga och intressanta uppdrag! 

– Dessutom har jag fått möjlighet att delta i planeringen av ett ledarskapsprogram (Ellips), som kommer erbjuda en av sina utbildningsmoduler på Sahlgrenska i januari. Det ser jag mycket fram emot!

På vilket sätt känner du att din förvärvade innovationskompetens kan bidra till din hemklinik?

– Min hemklinik har stöttat mig hela vägen med att söka och gå utbildningen. Men eftersom jag är ST-läkare så arbetar jag inte där just nu. Min förhoppning är att utbildningen kommer hjälpa mig att utvecklas till en person som medarbetare kan bolla frågor med. Och skapa en miljö som uppmuntrar till ny kunskap och diskussioner kring utvecklings- och innovationsprojekt.

– Jag har fått med mig mycket kunskap i aktuella ämnen, som till exempel AI och maskininlärning. Det har gett mig kapacitet att resonera kring ämnena i större utsträckning. Det tänker jag att jag kommer kunna bidra med. Också att jag kan pusha och stötta kollegor att våga satsa på en bra idé eller tanke. Även om det alltid är svårt med tid och resurser.

Hur har utbildningen påverkat din trivsel på arbetsplatsen?

– Den har absolut förändrat min känsla av trivsel och skapat möjligheter för roliga utmaningar. Mitt arbete känns ännu mer givande. Även om det till viss del betyder en balansgång mellan det vardagliga arbetet och innovation. Men det är inte bara en rolig utbildning, den innebär också att man får ett nytt nätverk och sammanhang. 

– Utbildningen har fört med sig att jag kan fokusera mer på helhetsperspektivet, utveckling och innovation, även om det är utmanande. Det är viktigt att chefer som skickat medarbetare till utbildningen också har med sig hur deltagarna sedan kan ge tillbaka och bidra till vården.