3D-teknik - behov och möjligheter i VGR

3D

Christian Schaefer, specialist inom käkkirurgi på Odontologen i Göteborg har tagit fram en rapport som beskriver de behov som finns i hälso- och sjukvården, samt hur 3D-tekniken skapar möjligheter. Rapporten visar också till vilken grad Västra Götalandsregionen hänger med i utvecklingen av 3D-teknik och hur regionen positionerar sig i jämförelse med vår omvärld.

Många möjligheter som inte används

De senaste tio åren har sjukvården tagit ett språng i utvecklingen och användningen av 3D-teknik. 3D-printing, 3D-modellering och 3D-visualisering faller inom samlingsbegreppet 3D-teknik. Idag används 3D-tekniken främst för att visualisera och planera inför en operation, eller vid tillverkning av patientspecifika implantat.
 
Inför rapporten intervjuades vårdpersonal från 34 olika verksamheter inom hälso-och sjukvården i Västra Götalandsregionen, där även kliniker inom Folktandvården ingår.
 

Det är tydligt att det finns många fördelar med 3D-tekniken, men dessa är ännu inte fullt implementerade inom hälso- och sjukvården. Tekniken används i olika grad och inom spridda områden. Rapporten kartlägger användningen och visar upp behov, men också de möjligheter som 3D-teknik skapar inom sjukvården och tandvården i Västra Götalandsregionen, säger Maria Holmén, projektledare på Innovationsplattformen och Folktandvården.

Ladda ner rapport

Projektet fick finansiering av Innovationsfonden 2017.