Perspektivforum: Skydda barn i kuvös mot buller vid ambulanstransporter

Vi önskar dina perspektiv på vårdens utmaningar. Välkomna till ett Perspektivforum för att diskutera och komma med lösningar kring åtgärder för att skydda neonatalbarn och barn i kuvös mot buller vid ambulanstransporter.

Ambulans, Anestesi och Intensivvård neonatal, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, RISE och PICTA Lindholmens Science Park i samarbete med Innovationsplattformen VGR bjuder in till ett Perspektivforum kring åtgärder för att skydda neonatalbarn och barn i kuvös mot buller vid ambulanstransporter. Detta är en del av ett innovationsprojekt inom VGR.  Mötet är inte del av någon upphandling, utan ett möte för samtal om framtiden Perspektivforum är en aktiv mötesform med flera workshopar inom ett specifikt område.

Om perspektivforumet

Tid: Den 18 november 2024 klockan 13.1516.45
Plats: Lindholmens Science Park, Lindholmspiren 35
Målgrupp: Vi söker dig som arbetar inom företag, akademi eller vård och som är nyfiken och vill bidra till förbättringar inom vården och det specifika ämnet. Relevanta kompetensområden kan vara medicinteknik, NVH, audiologi, audionomi, neonatologi, neurologi, fordon och teknisk akustik.

Vi har identifierat ett antal områden där vi vill bli ännu bättre. Genom dialog med företag och forskare från olika discipliner i en tidig fas av innovationsarbetet hoppas vi få fler perspektiv på de identifierade utmaningarna. Vad ser ni som inte vi ser? Har vi identifierat grundproblemet? Vi vill även få in förslag på lösningar.

Under workshopen kommer experter från neonatalvården, ambulanssjukvården, RISE med flera att presentera olika aspekter av de utmaningar som finns kring kuvöstransporter och ljudmiljön i ambulansen. 

För att säkerställa att ni får en konkret inblick i verksamheten kommer ni även att få titta närmare på nuvarande transportambulans och transportkuvös samt få en fördjupad kunskap om akustiska utmaningar i samband med transporterna.

Vi har identifierat tre  preliminära områden där vi önskar berikas av omvärldens perspektiv, erfarenheter och lösningsförslag:
•    Hur kan ambulansfordonet förändras för att minska bullret? 
•    Hur kan transportkuvösen förändras eller kompletteras för att minska bullret som barnet utsätts för?
•    Vilka ljud är skadliga? Hur påverkar olika ljud barnet? Vad för ljud är viktigast att minska? 

Vi ser fram emot ert deltagande och att tillsammans bättre förstå utmaningen och inom vilka områden vi kan utveckla innovativa lösningar för en bättre vårdmiljö för våra mest sårbara patienter. Primärt fokus under mötet ligger i att dela kunskap, erfarenheter och perspektiv.

Anmälan

Anmäl dig här, senast den 8 november
Vi har ett begränsat antal platser och vår ambition är att deltagarna representerar en bredd av olika perspektiv och bakgrunder. Därmed kommer vi eventuellt att behöva göra ett urval. 

Har du frågor? Kontakta Sandra Olsson eller Robert Höglind 

Om innovationsprojektet

I det aktuella innovationsprojektet, som perspektivforumet är en del av, vill vi testa nya hållbara lösningar som effektivt kan minska bullernivåerna och därmed minska allvarliga hälsorisker för neonatalbarn och barn i kuvös som transporteras med ambulans. Detta gäller barn som behöver specialistvård, som transporteras med det neonatala transportteamet och med vägburen ambulans mellan sjukhus. Vi vill även utforska vilka ljud som är skadliga för barnet.  

Neonatala barn i ambulanstransport

Varje år genomförs ca 350 transporter av Västra Götalands Neonatala Transportteam. Majoriteten (ca 80 %) av transporterna sker med vägambulans och de flesta patienter är för tidigt födda.

För tidigt födda barn har omogna sinnen och organ och kan inte värja sig mot uppväckande miljöstimuli som exempelvis buller och höga ljud. Buller kan orsaka allvarliga hälsoeffekter hos barnet som förhöjd puls, apné och abrupta variationer i blodtryck och syremättnad i blodet.

Ljudmiljön under ambulanstransporten

Genomförda mätningar under hela patientresan visar att den högsta bullerexponeringstillfällen sker under ambulansfärd. Ljudmiljön inuti ambulansen under vägbundna kuvöstransporter är komplex och består av flera ljudkällor med olika karaktär, frekvens och intensitet. Det förekommer både kontinuerligt ljud såsom däckbuller, vindbrus och motorljud, och hög och impulsiva ljud orsakat av vibrationer i ambulanskarossen när bilen kör över väghindrar och vägbulor.

Mätresultat från ett pågående innovationsprojekt i VGR visar att bullret i kuvöstransportambulans är bredbandig och ljudnivåerna i kuvösen ständigt överstiger 45 dBA som är den rekommenderade riktlinjen för vård av prematura barn enligt American Academy of Pediatrics. 

Nya metoder behöver utvecklas

De vanligaste ljudreducerande åtgärder som brukar vidtas idag är att täcka kuvösen med ett täcke, använda ljudabsorberande madrass eller täcka barnets öron med hörselskydd. Dessa åtgärder är ineffektiva och nya metoder behöver utvecklas. Att utveckla effektiva bullerreducerande lösningar och skapa en säker och hälsosam ljudmiljö för barnet under transport kräver kunskapsutbyte och samarbete mellan vårdaktörer, forskare och näringslivet.

Mer information 

VGR som innovationsmotor 

Perspektivforumet ingår som en del inom ramen för projektet VGR som Innovationsmotor. Innovationsplattformen leder projektet där målet är att öka samverkan mellan vårdverksamhet, akademi och industri - för att hitta nya innovativa lösningar på vårdens behov. Projektet finansieras av Medtech4Health, Miljö- och regionutvecklingsnämnden i VGR samt och hälso- och sjukvården i VGR.