Tidig lägesbild

Projektet undersöker förutsättningar för att med hjälp av drönare utrustad med kamera strömma video från olycksplats till larmcentral och utlarmade enher.

En tidigare lägesbild från olycksplats bedöms ge förutsättningar för bättre resurstilldelning, beslutsstöd och mental förberedelse för blåljuspersonalen vilket testas och utvärderas i simulerad och verklig miljö. 

Projektets förutsättningar

Utveckling av lösning tillsammans med leverantör och resultatet är en proof of concept (POC).
Tidshorisont: 2023-12-01-2026-07-31
Medverkande: Innovationsplattformen VGR, Sjukvårdens larmcentral, Räddningstjänsten Storgöteborg samt samverkanspartners inom ramen för PreVis: PICTA, Sykehuset Innlandet och HelseInn. Parallellt med projektet bedrivs forskning via Karolinska Institutet

Projektets syfte

Tidig lägesbild från drönare ingår som en del inom ramen för PreVis, ett InterRegprojekt med stöd från EU-programmet Interreg Sverige-Norge och från Västra Götalandsregionen. I uppdraget ingår att testa och utvärdera drönare som strömmar video/bild från olycksplats tillbaka till larmcentral och ankommande enheter. För att uppnå detta ska tester ske i både simulerad och verklig miljö.

  • Kartlägga behov och intressenter kopplat till tidig lägesbild från drönare
  • Utveckla arbetssätt och säkra nyttjande i larmkedjan både internt och med övriga intressenter i projektet
  • Test och utvärdering av arbetssätt och teknik för drönare som strömmar video/bild från olycksplats tillbaka till larmcentral och ankommande enheter

Parallellt med projektet bedrivs forskning

Information om PreVis 2:

PreViS-projektet, Prehospital Video i Samverkan, har som huvudmål att utveckla och implementera avancerad videoteknik för beslutsstöd samt etablera en triple-helixmiljö som bidrar till långsiktig utveckling av hela den prehospitala vårdkedjan. På så vis ska projektet bidra till en ökad innovationskapacitet i gränsregionens prehospitala sjukvård och på sikt till en mer jämlik vård för alla invånare.

Projektets fyra delmål är att:

  • Färdigställa, implementera och utvärdera effekten av videolösningar för beslutsstöd i prehospital sjukvård
  • Identifiera och testa innovativ teknik for bättre beslutsstöd
  • Utforska potentialen för video i hela akutvårdskedjan
  • Etablera långsiktiga FoUI-samarbeten för vidare utveckling av prehospital video och akutvårdskedjan

För mer information om PreVis se PICTAs hemsida