Hjärtstartare
Idag finns det fem drönarsystem som täcker cirka 10 procent av regionens invånare installerade i VGR. Drönarna utgår från Torslanda, Kungälv, Fiskebäck, Trollhättan och Vänersborg.
Drönare anländer före ambulans i drygt 65 procent av fallen med en tidsvinst på 4–5 minuter, vilket skulle kunna vara avgörande i en kritisk händelse. Dessa system är integrerade i larmkedjan vid hjärtstopp och har testats även i andra tillämpningsområden, såsom tidig lägesbild av akut händelse i samband med sjukvårdsinsats. Sammantaget har alla de olika tillämpningar av drönartekniken gjort att VGR positionerat sig både på den nationella och internationella arenan som en ledande aktör inom området. Detta projekt syftar till att vidareutveckla arbetssätt och teknik med drönarassisterad leverans av hjärtstartare.
Projektets förutsättningar
Utveckling av lösning tillsammans med leverantör och resultatet är en proof of concept (POC).
Tidshorisont: 2020-2026
Medverkande: Sjukvårdens Larmcentral, Innovationsplattformen VGR
Projektet är finansierat med medel från Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR.
Projektets syfte:
- Kartlägga behov, ansvar samt framtida teknikbehov och arbetsprocess
- Säkerställa drift av system med drönare och hjärtstartare
- Utveckla arbetssätt och säkra nyttjande i larmkedjan både internt och med övriga intressenter (ex SOS, Ambulans, HEMS etc)
- Bidra till att skapa förutsättningar för en framtida luftrumslösning.
- Identifiera och hantera juridiska frågor för att kunna utnyttja framtida drönarpotential
- Uppföljning av projektets effekter och resultat bland annat genom forskning
Historik
År 2020 inleddes ett projekt i Västra Götalandsregionen (VGR) avseende leverans av hjärtstartare med drönare vid hjärtstopp finansierat av Vinnova och Västra Götalandsregionens Innovationsfond. Från och med 1 januari 2023 sker nu finansiering från strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. Under projekttiden har ett stort antal flygningar genomförts och hjärtstartare har levererats i flera fall. Hälsoekonomiska analyser har genomförts, vilket visar på måttlig men försvarbar kostnad för interventionen. Dialog och samverkan har skett löpande med externa aktörer, i Västsverige, med svenska myndigheter, andra regioner samt aktörer i Europa. Projektet har även resulterat i ett flertal vetenskapliga publikationer.