Kraftsamling drönare

VGR har länge arbetet i projekt där drönare har använts på olika sätt i syfte att underlätta och förbättra hälso- och sjukvårdens logistik. Idag finns det fem drönarsystem som täcker cirka 10 procent av regionens invånare installerade i VGR.

Dessa system är integrerade i larmkedjan vid hjärtstopp och har testats även i andra tillämpningsområden, såsom tidig lägesbild av akut händelse i samband med sjukvårdsinsats. Det har även genomförts provflygningar under våren, där bland annat drönare för sjukvårdslogistik testats i Göteborgs skärgård med lovande resultat och ett flertal viktiga insikter genererats kring vägen fram. Sammantaget har alla de olika tillämpningar av drönartekniken gjort att VGR positionerat sig både på den nationella och internationella arenan som en ledande aktör inom området.

För att skapa bra förutsättningar att samordna olika drönarprojekt, omhänderta den unika kunskapsbas som byggts upp i regionen, optimera resurser, skala upp de VGR-interna investeringarna med externa anslag (till exempel EU-medel) samt fortsätta vara en ledande aktör och samverkanspart i att driva utvecklingen framåt etablerades en så kallad ”Kraftsamling Drönare i VGR”, med syftet är att under en treårsperiod fortsätta implementering av drönarteknik samt växla upp antalet tillämpningsområden. Kraftsamling Drönare i VGR är finansierat av Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR.

Vinster

De potentiella vinsterna med nyttjandet av drönare inom hälso- och sjukvården såväl som regionen i stort är många. Bland annat kan tekniken bidra till:

  • Jämlik och nära vård, möjligheter ökar att få samma service oavsett om du bor i stad eller glesbygd
  • Möjligheter att rädda liv, projektet med hjärtstartare är ett exempel
  • Miljövinster, mindre fossilberoende logistik
  • Effektivt resursutnyttjande, inom såväl akuta som icke akuta transporter
  • Underlätta beredskapsinsatser
  • Att VGR ses som en attraktiv arbetsgivare och samverkanspart, genom att regionen nyttjar teknik i framkant.

Mer om Kraftsamling Drönare i VGR

Tidshorisont: 2024-2026
Leds av: Innovationsplattformen VGR

Kraftsamlingen vilar på fyra grundläggande målbeskrivningar:

  1. Fortsätta / utöka implementeringen av drönare i vården: Under kommande år, ska ett antal fler tillämpningar av drönare implementeras inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland / VGR, vilket inkluderar värdeskapande och hållbar drift, förvaltning samt vidareutveckling av systemen och tillhörande organisationsmodeller
  2. Stärka konkurrenskraften för det regionala / nationella näringslivet: Genom att erbjuda näringslivsaktörer gedigen kunskap och expertis samt fysiska testmöjligheter, skapas förutsättningar för att öka investeringar på drönarteknik inom näringslivssektorn i allmänhet, samt attrahera bolag att etableras i Västsverige
  3. Generera ny kunskap: Kraftsamlingen har till uppgift att driva/initiera/delta i forskningsstudier tillsammans med regionala lärosäten, som utifrån olika frågeställningar, genererar ny kunskap kring nyttjande av drönare inom svensk hälso- och sjukvård.
  4. Påverka beslutsfattare / lagstiftare: tack vare stark nationell närvaro och ett erkännande som experter, bistår kraftsamlingen landets beslutsfattare i strategier och konkreta handlingar, gällande exempelvis inom lagstiftning, finansiell resursfördelning eller kompetensförsörjning.

Kontakt

Du når oss via vår funktionsbrevlåda: dronare@vgregion.se