VGR testar drönare med både hjärtstartare och videokamera
![](/contentassets/74f310f48aa54d20b624081cda682119/vgr23-indrc3b6nare_30773.jpg?width=880&hmac=aa757e668734dbdfa3ef1f762b9d19af15540773adeba56b0db4359966db6e00ee982acc70fc399e8eb9e3c87ac93a399b9e078eb4819511d053c55b77f423a9)
När det kommer till att använda drönare ligger Västra Götalandsregionen (VGR) mycket långt fram. Nu tas ytterligare ett steg: med start på tisdag den 4 februari testar VGR och Räddningstjänsten Storgöteborg en drönare som är utrustad med både hjärtstartare och högupplöst videokamera, som kan användas vid akuta händelser.
Just nu pågår ett forsknings- och innovationsprojekt där VGR tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg larmar ut drönare utrustade med hjärtstartare och högupplöst videokamera till akuta händelser i Mölndals kommun. Drönarna kommer att komplettera övrig sjukvårds- och räddningsinsats på platsen.
– Syftet med projektet är tvådelat. Dels handlar det om att förse invånare med en hjärtstartare för att kunna ingripa vid misstänkt hjärtstopp, dels att kunna förse larmoperatören med en tidig lägesbild från olycksplatsen. På så sätt går det att skapa sig en bättre överblick över situationen, vilket gör att larmcentralen kan avgöra vilka resurser som behövs och ambulans och räddningstjänst kan förbereda sig på vad de kommer att mötas av på platsen, till exempel ambulans eller brandutryckningsfordon, säger Magnus Kristiansson, sektionsledare på Innovationsplattformen i VGR och doktorand på Karolinska Institutet.
Drönaren är märkt i rött, vitt och grönt och är relativt stor. Den opereras på distans och befinner sig på en höjd av minst 30 meter under insatsen.
Vid misstänkt hjärtstopp vinschas en hjärtstartare ned och placeras så nära händelsen som möjligt. Larmoperatören kommer att instruera inringaren om hur hjärtstartaren används och när den ska hämtas.
VGR har länge arbetat i projekt där drönare har använts på olika sätt i syfte att underlätta och förbättra hälso- och sjukvårdens logistik. Fram tills nu har det funnits fem system, men med Mölndal blir det sex system som nu täcker ungefär 15 procent av Västra Götalands invånare.
– VGR ligger i framkant när det kommer till att integrera drönarteknik i hälso- och sjukvården. Och inom det här specifika området, att kombinera drönare med hjärtstartare och kamera för tidig lägesbild, vill jag påstå att vi rentav är världsledande. Min förhoppning är så klart att vi som sjukvårdsorganisation fortsätter att driva utvecklingen framåt genom en kombination av forskning och innovation. På så sätt och kan vi skaffa oss unika insikter för att rädda liv, säger Magnus Kristiansson.
Mer information
Det nya projektet drivs av VGR och Everdrone, och stöds av EU-programmet Interreg Sverige-Norge (PreVis2) samt är en del av en forskningsstudie som drivs av Karolinska Institutet.
Sjukvårdens Larmcentral har tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten att kamerabevaka från drönare i samband med sjukvårdsinsatser i hela Västra Götaland. Från och med den 4 februari 2025 kommer detta att nyttjas i området kring Mölndal vid vissa sjukvårds- eller räddningsinsatser, med planer på att etablera fler områden med möjlighet till tidig lägesbild i framtiden.
Nedan kan du läsa mer:
Kraftsamling drönare - Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen