Sara Näslund sökte och fick sitt drömjobb – tjänstedesigner på Innovationsplattformen

Publicerad:

I vår serie om medarbetare på Innovationsplattformen i VGR är det nu dags att presentera Sara Näslund, tjänstedesigner som brinner för att förbättra hälso- och sjukvården med hjälp av innovation.

Vad har du för bakgrund?

 – I botten har jag en kandidatexamen i produktdesign från Linnéuniversitetet. Det var en bred utbildning som omfattade allt från design av möbler och glas till interaktionsdesign. Från början var jag sugen på att designa snygga möbler, men under utbildningen insåg jag att det fanns mer intressanta områden – som att undersöka hur människor använder olika produkter och tjänster. Jag fann det fascinerande att utforska detta genom frågor som ”hur?”, ”varför?” och ”vad vill de uppnå?”

– Efter min kandidatexamen tog jag en masterexamen i business och design vid Göteborgs universitet.  Den utbildningen hade ett bredare kontext än att enbart formge saker. Och efterhand växte det fram vad jag ville jobba med.

– Jag tog min master 2014 och en tid därefter fick jag jobb på Göteborgs stads parkering, och det var en intressant värld. Det var spännande att arbeta med stadsutveckling och tillgänglighet i en politiskt styrd organisation. Jag arbetade som projektledare och blev kvar i drygt 4 år. Bland annat var jag med i arbetet kring att utveckla en parkeringsapp, vi utvecklade hemsidans tjänster för olika användargrupper, inte minst i utvecklandet av en företagsportal i samband med att parkeringstillstånd gick från att vara i pappersform till digitalt, via en app. Det här resulterade ifrågor kring hur det skulle funka, exempelvis vid parkeringstillstånd som inte var personliga. Tidigare kunde man hämta ut sådana i receptionen hos företagen vid behov, hur skulle man lösa detta digitalt och på ett smidigt sätt?

– Jag trivdes bra där, men så såg jag annonsen från Innovationsplattformen och då tänkte jag att det där är mitt drömjobb, så jag sökte och fick jobbet.

Vad var det som gjorde det till ett drömjobb?

–  Det handlade mycket om att jag kände att det nu fanns en möjlighet att göra skillnad för hälso- och sjukvården och att det är något som jag verkligen brinner för! 

Vad är din roll på Innovationsplattformen?

– Jag är tjänstedesigner och det innebär att jag går in och stöttar innovationsprojekt, inte minst genom att involvera intressenter av olika slag och försöka få med allas perspektiv. Det handlar om att fånga in medarbetarnas, patienternas, anhörigas och stödfunktioners tankar för att sedan kunna utforma en bra lösning.

– Jag är ett stöd i att involvera och ett stöd i att utveckla. Som grund arbetar jag i projekt där vi identifierar utmaningar och problem och belyser dessa från olika håll – hur kan man vrida och vända på saker för att kunna hitta bättre lösningar?  Ibland går jag in och utför saker, exempelvis intervjuar personer och sammanställer heltäckande beskrivningar av problemet och ibland står jag utanför ett projekt och fungerar då som bollplank gentemot dem som driver projektet. Exempelvis kan jag stötta i workshops eller idégenerering.

Kan du ge några exempel på insatser och projekt som du arbetar med just nu?

– Vi har ett koncept som heter Perspektivforum och som vi har arbetat fram genom projektet VGR som innovationsmotor. Ett perspektivforum är kortfattat ett event där personer från hälso- och sjukvården och från akademi och näringsliv samlas för att diskutera olika av hälso- och sjukvårdens utmaningar. Under 2024 anordnade Innovationsplattformen perspektivforum inom områdena framtidens reuma-rehabilitering, skydda barn i kuvös mot buller vid ambulanstransporter och inom sjukhusvård i hemmet.

– Jag ingår också i projektgruppen som tillhör samverkansprojektet Sjukhusvård i hemmet. Det är ett projekt som leds av Chalmers tekniska högskola och drivs i samarbete med flera sjukhus och forskargrupper, inklusive Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus Malmö samt Innovationsplattformen. Syftet är bland annat att titta på hur de nya arbetssätten kan utvecklas och hur olika hinder kan överbryggas. I det sammanhanget deltar jag i arbetet med att ta fram en guide som ska underlätta för de avdelningar eller sjukvårdsteam som vill testa sjukhusvård i hemmet.

– Sedan arbetar vi tjänstedesigners på Innovationsplattformen med utbildningarna i Innovation och teknik, med de delar som handlar om tjänstedesign. Vi planerar kursinnehåll och utbildar deltagarna i designmetodik.

– En av Innovationsplattformens huvudprocesser handlar om att ge innovationsstöd till andra verksamheter, exempelvis genom att anordna workshops. Och där är jag processledare vilket bland annat innebär att jag håller koll på de förfrågningar som kommer in till Innovationsplattformen och fördelar dessa i gruppen av tjänstedesigners.

Vad har du för förhållande till innovation?

 – Jag tycker att innovationsbegreppet är svårt ibland. Det blir lätt ett buzzword, något som låter lite häftigt, ett sådant där ord som ”flyger runt”. Tjänstedesign är för övrigt ett annat sådant ord. Så för mig är det viktigt att prata om vad de här orden faktiskt har för betydelse - vad är det man gör när man arbetar med innovation och vad är en innovation? Utöver det har innovation och tjänstedesign  väldigt mycket gemensamt, process- och mindsetmässigt, så innovation har länge känts hemtamt för mig.  

–  Det är spännande och svårt att jobba med innovation. Det är så komplext, det tar tid, det är frustrerande och ibland blir man helt yr. Då är det skönt att komma hem och lägga Bamsepussel med min dotter på eftermiddagen. Både tjänstedesign och innovation innebär att man behöver vrida och vända på saker.  Och allting ”beror på”, det finns inte en enda rätt väg, det finns ofta många. Och inte minst är det tufft att man inte bara behöver utmana andras idéer utan också sina egna, sin egen bild och det är något som nog alla tycker är lite jobbigt. Innovation är svårt, men det är också väldigt roligt.
Hur är det att arbeta på Innovationsplattformen?

– Jag tycker om att jobba här.  Jag trivs väldigt bra med kollegorna och alla andra som jag kommer i kontakt med, i vårdverksamheter och på annat håll.  Det är givande att resonera med dem och att få hjälpa till med att förhoppningsvis kunna göra det bättre för patienter och vårdpersonal.

Vilket tror du är det största hindret för innovation?

– Det är tid. Det är det jag har stött på mest som en utmaning. Innovation tar tid och de anställda i hälso- och sjukvården som jobbar med att forma lösningar behöver få och ta tid för att få möjlighet att engagera sig i olika utvecklingsprojekt. Samtidigt är de pressade av resursbrist och har ont om tid. De ska hjälpa så många som möjligt här och nu och samtidigt är det nödvändigt att arbeta med utvecklingen framåt för att utveckla sjukvården. Det är inte oproblematiskt.

Läs mer

Sara Näslund berättar om tjänstedesign inför starten av Högsbo närsjukhus  

VGR som Innovationsmotor

Samverkansprojektet sjukhusvård i hemmet