Innovationsplattformen välkomnar Alfrida Magnusson!
Alfrida Magnusson, Innovationsplattformens färskaste medarbetare är tjänstedesignern som inspireras av hållbarhet och av att se människor växa.
Vi välkomnar Alfrida som började hos oss den 26 augusti.
Vad ska du arbeta med?
– Jag är anställd som tjänstedesigner/projektsamordnare på en tidsbegränsad anställning och jag kommer att vara ett stöd för andra tjänstedesigners på Innovationsplattformen. Jag kommer bidra i ett par olika projekt, i Folktandvårdens GAPA och i samverkansprojektet Sjukhusvård i hemmet. Dessutom har jag förstått att jag kommer att arbeta en del med att exempelvis utforma workshops.
Vilket är ditt första intryck av Innovationsplattformen?
– För mig personligen så känns det här som en bra start. Jag får möjligheten att se olika projekt och få inblick i varierande arbetssätt. Det här är min första renodlade anställning som tjänstedesigner och att få utforska och se så mycket som möjligt i min roll känns bra. Jag tycker också att det är spännande att arbeta i en miljö som jag uppfattar som tillåtande och där det finns så många olika personligheter och kompetenser samlade. Sedan tycker jag det också är bra att få medverka till det arbete som sker regionalt – alltså att kunna bidra till tillvaron för de människor som bor och lever i Västra Götalandsregionen.
Berätta om din bakgrund!
– Jag har en utbildning i design och produktutveckling från Chalmers tekniska högskola. Jag tog min examen som högskoleingenjör 2019 och flyttade därefter till Stockholm för att arbeta på RISE. Där blev min titel Usability Researcher. Det handlade om att jag utvärderade användares upplevelser av mestadels, fysiska produkter och även appar och hemsidor. Detta skedde genom intervjuer, tester och workshops. I den rollen befann jag mig ganska så sent i produktprocessen, i utvecklingsstadiet. När det gäller Innovationsprocessen så utgår man ju snarare från ett problem eller behov.
– Sedan kom Covidpandemin och jag blev uppsagd. Jag har lång erfarenhet från restaurangbranschen och sökte mig dit. Men även där var det tufft och särskilt att arbeta under de speciella omständigheter som pandemin innebar. Det var få gäster och flera och växlande restriktioner.
Efter ungefär ett år i Stockholm sökte sig Alfrida hemåt igen och började arbeta på Liseberg.
– Jag var arbetsledare för personalen på tre olika restauranger. Det var roligt att lära upp och anställa unga vuxna – ofta på deras första jobb. Att kunna bidra till att de växte och utvecklades kändes givande. Jag träffade många människor under den här perioden, en av dem var en nyanländ ung kille som jag anställde som diskare och han kunde inte så mycket svenska. Ett och ett halvt år senare pratade han flytande svenska och arbetade som kock!
– Jag var också med i uppstarten av en restaurang med växtbaserad kost och med ett tydligt hållbarhetsfokus, vilket jag brinner för. Jag trivdes bra på Liseberg, och i våras fick jag möjligheten att använda mina kunskaper i tjänstedesign i ett projekt där och i samband med det blev jag påmind om vad jag egentligen vill arbeta med. Så jag sökte och fick jobbet på Innovationsplattformen.
Vilket förhållande har du till innovation?
– Innovation har nog alltid varit en del av mitt liv, utan att jag har tänkt på det på det sättet. Jag har det förhållningssättet – jag försöker tänka nytt, jag vill använda mig av min kreativitet och jag vill gärna testa. Det ser jag som förutsättningar för innovation.
Vad vill du arbeta med sedan, vilka mål har du?
– Jag önskar mig ett kreativt och varierande jobb. Jag vill gärna vara med i hela designprocessen, eller innovationsprocessen. Helst vill jag kunna bidra till hållbarhet, social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det känns viktigt.