Hallå där Charlotte Hveem!

Uppdaterad:
Publicerad:

Hallå där Charlotte Hveem, verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin/Sahlgrenska Universitetssjukhuset! Du reser snart till Mexiko City för att delta vid Världskongressen för psykiatri.

Kan du berätta mer?

– Det stämmer! Jag ska tävla med innovationsprojektet Krisstöds-VR. Totalt har 20 bidrag tagits ut till en pitchtävling, och bidragen kommer från hela världen. Så det här känns väldigt spännande. Krisstöds-VR är helt finansierat av Innovationsfonden i VGR. Projektet är en VR-utbildning och en övning av krisstöd där deltagarna får möta drabbade avatarer som är i behov av psykologisk första hjälpen. Avarterna drivs med hjälp av generativ AI och man kan ha helt flödande konversationer med dem och man kan be dem om saker och ställa frågor. Detta gör att man får en mycket realistisk övningssituation. Efter samtalet får den som övar AI-genererad återkoppling på samtalet i sin helhet och hur väl metoden, psykologisk första hjälpen, har följts. Det går nu att öva på tolv olika språk.

Världskongressen för psykiatri pågår den 14 – 17 november och deltagarna kommer att rösta på bidragen i pitchtävlingen live. Varje tävlande har tre minuter på sig för att presentera varje projekt och tre minuter för att svara på frågor.

Hur förbereder du dig?

– Jag har fokuserat på att få fram det viktigaste, vad som är nytt med projektet och hur det kan göra nytta. Vi får lov att ha tre powerpointbilder per tävlande så de lägger jag naturligtvis kraft på. Tre minuter är kort tid och med detta finns det både klara fördelar och nackdelar. Jag har också tryckt upp jättefina talarkort via Regiontryckeriet i VGR. Där kommer jag ha mitt manus, och på baksidan finns Västra Götalandsregionen s logotype vilket innebär att vi placerar VGR på kartan internationellt.

– Det här är så himla roligt, och självklart kommer jag att göra mitt allra bästa. Det är ett viktigt projekt som jag tävlar med och jag har fått mycket stöd från olika håll, från Innovationsfonden i VGR, från politikerhåll och från många andra som har gjort projektet möjligt. Det känns därför som att jag ger tillbaka något i och med att jag visar upp Krisstöds-VR på en internationell scen. 

– Jag får också möjlighet att interagera med världsexperter inom psykiatri och på så sätt få återkoppling på projektet. Det hjälper för att kunna utveckla krisstöds-VR. 

Vad består vinsten av?

– Förutom att det är en vinst bara att få vara med som tävlande, så är det givetvis oerhört ärofyllt att vinna. Arbetet kring Krisstöds-VR görs känt. Dessutom får vinnaren möjlighet att skriva en artikel för prestigefulla BJPsych Advances, om det ämne som presenteras under sessionen.

Vad vet du om dina motståndare?
– Innehållet i tävlingsbidragen är offentliga. De är presenterade på Världskongressens hemsida och det är stor spridning i innehåll, men med det gemensamma att vi alla som tävlar gör det för att på något vis försöka bidra till en bättre värld. 

– Jag tror att Krisstöds-VR sticker ut och det är jättebra. Syns man så finns man.

När meddelas det vem som vunnit?

– Vi får besked samma dag som vi tävlar, den 16 november utses vinnaren.

Lycka till! Vill du tillägga något?

– Tack! Ja. Jag vill gärna tillägga att Krisstöds-VR blev uttaget innebär att det inte är omöjligt för innovationsprojekt finansierade av Innovationsfonden att komma långt. Så jag hoppas att jag kan inspirera andra att våga nominera projekt i olika sammanhang och att börja arbeta med innovationsprojekt inom hälso- och sjukvården. Man behöver varken vara läkare eller professor för att driva innovationsprojekt. Det finns inga stängda dörrar.

Om Charlotte Hveem

Charlotte Hveem har en bakgrund som polis, socionom och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator.

Sedan 2017 arbetar hon på Sahlgrenska universitetssjukhuset som verksamhetsutvecklare vid Rättspsykiatrin och är även samordnare för krisstöd vid Sahlgrenska och i VGR.

Charlotte Hveems presentationssida på Världskongressen för psykiatri

Om Innovationsfonden i VGR

För att ta tillvara på medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen (VGR) 20 miljoner kronor till utlysningen av Innovationsfonden. Pengarna ska hjälpa verksamheter och deras medarbetare att utveckla, testa, utvärdera eller implementera nya innovativa produkter, processer, tjänster, organiseringar eller metoder inom hälso- och sjukvården i VGR.

Läs mer här