Kungälvs sjukhus inför metod för egenrond och ökad patientdelaktighet
Om metoden inte finns, så uppfinner vi den själva! Så gick tankegångarna på Kungälvs sjukhus när man sökte efter ett koncept för att införa egenrond för patienter som vårdas för psykossjukdom eller annan psykisk ohälsa. Nu har psykiatriavdelning 9 fått stöd av Innovationsfonden för att arbeta fram metoden.
Delat beslutsfattande
– En egenrond består, förutom av patienten själv, av de personer som patienten vill ska vara med. Det kan vara läkare, skötare, fysioterapeut, sjuksköterska, arbetsterapeut, peer support… Sedan bjuder man in dem som patienten vill ha med till egenronden, där man för en dialog tillsammans, förklarar Jenny Kullman, vårdenhetschef på avdelning 9, i en artikel publicerad av Kungälvs sjukhus.
För att det i praktiken ska bli ett delat beslutsfattande måste patienten må så pass bra att hen känner sig kapabel att delta samt vara införstådd i vad egenronden innebär. Dessutom måste vårdpersonalen ställa frågorna på ett visst sätt, vilket innebär att alla behöver ta till sig ett nytt arbetssätt.
– Vi gjorde ett försök att införa det här i höstas, säger Jenny. Vi hade dock svårt att få med oss patienterna och det uppstod osäkerhet bland medarbetarna om hur det skulle gå till. Vi hade sökt efter en metod eller modell som vi kunde följa för hur man bygger upp och arbetar med egenrond, men vi hittade ingenting.
Vid samma tidpunkt fick Naseer syn på en intranätsnotis om utlysningen av medel från Innovationsfonden:
– Jag tänkte att om det nu inte finns en färdig metod för detta som vi kan använda, så kan vi väl uppfinna en? Så vi skrev en ansökan, säger Naseer Tariq som arbetar som peer support vid avdelningen.
Stöd från Innovationplattformen
Utöver det ekonomiska stödet har avdelningen också fått en handledare från Innovationsfonden, med vilken man stämmer av projektet månadsvis.
– Ett bra råd som vi fick av vår handledare var att göra en enkät före förändringen så att vi kan jämföra och se, efter att vi arbetat med det här, om patienterna känner sig mer delaktiga, säger Naseer. Om vi kan stärka patienterna och göra dem mer delaktiga kommer vi också att skapa en bättre kvalitet i vården.