Drönare ska hjälpa till vid hjärtstopp – börjar testas i VGR i sommar

Publicerad:
Drönare
Exempelbild på en drönare.

Karolinska Institutet och ett göteborgsbaserat företag leder forskningsprojektet kring att använda drönare vid akutlarm om hjärtstopp. I väntan på ambulans kommer en drönare skickas iväg med en hjärtstartare till platsen. Detta kommer börja testas fr.o.m. 1 juni i tre områden i VGR: Fiskebäck, Torslanda och Kungälv. Innovationsplattformen har, tillsammans med studenter vid Chalmers tekniska högskola, tidigare kartlagt nyttan med drönartransporter i hälso- och sjukvården i VGR samt genomfört testflygningar.

70 procent kan överleva

Karolinska Institutet och det göteborgsbaserade företaget är först i världen med att inom ramen för en klinisk studie göra verklighet av konceptet. Syftet med forskningsprojektet är att kunna rädda fler liv. Enligt Andreas Claesson, som är hjärtforskare på Karolinska Institutet, kan uppemot 70 procent överleva om man tidigt får hjärt- och lungräddning samt en stöt från en hjärtstartare.

Vi kan se från data från plötsliga hjärtstopp ute i samhället, där det finns hjärtstartare i till exempel idrottshallar, att om man använder hjärtstartare inom de första minuterna så kan upp emot 70 procent överleva, säger han till SVT.

Instruktioner kring hjärtstartaren och HLR

Sveriges nationella larmcentral kommer ta emot larmet och sköta utalarmeringen till Sjukvårdens Larmcentral (SvLc) i VGR. När drönaren tagit sig till platsen kommer sjuksköterskor från SvLc ge instruktioner kring hjärtstartaren samt hjärt- och lungräddning, i väntan på ambulans.

Förstudie kring nyttan av drönartransporter inom hälso- och sjukvården i VGR

2019 undersökte Innovationsplattformen och studenter vid Chalmers tekniska högskola möjligheterna med drönartekniken utifrån vårdens behov. Förstudien fokuserade på drönartransporter som ett tänkbart transporteringskomplement av blodpåsar och blodprover mellan sjukhusbyggnader inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Studien, som var först med att genomföra sådana testflygningarna, visade bl.a. att drönare kan bidra till att vården blir mer jämlik.

Läs mer: Drönare kan ge patienter snabbare provsvar – nu undersöks möjligheterna i VGR