Digitalt stöd för stressrelaterad ohälsa individanpassas med hjälp av AI-teknik
Nyligen lanserades AntiStress, en app som är utvecklad av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR). Tina Arvidsdotter, vid Forskning och Utvecklingsenheten primärvård i Fyrbodal, ligger bakom appen och ska under 2019 vidareutveckla det digitala stödet med hjälp av pengar från Innovationsfonden.
Enkla övningar som bygger på vetenskapliga studier
AntiStress-appen bygger på vetenskapliga studier om vad som får människor att koppla av, varva ned och må bättre. Förutom ren avslappning genom andningsövningar finns en dagbok i appen som kan hjälpa användaren att bli medveten om vad som ger och tar energi i vardagen. Man kan skriva eller tala in i en personlig journal, direkt i mobilen och det är bara användaren själv som har tillgång till uppgifterna.
– När du blir lugnare och mår bättre i dig själv är det lättare att göra bättre val. När du är stressad är det ofta svårt att fatta genomtänkta beslut och risken är att du följer orimliga krav och andras förväntningar, i stället för att stanna upp och reflektera, säger Tina Arvidsdotter.
Vidareutvecklar tjänsten med hjälp av AI-teknik
Forskning och Utvecklingsenheten primärvård i Fyrbodal har nyligen beviljats finansiering från Innovationsfonden för att utveckla AntiStress-appen ytterligare. Tina fortsätter att leda arbetet som nu ska fokusera på att mäta hjärnans aktivitet hos en grupp patientdeltagare. Mätningen sker via sensorer och den insamlade datan analyseras med hjälp av machine learning. Marcus Österberg, från Vårdens digitalisering i VGR, ingår i projektgruppen och förklarar:
– Om en användare utför AntiStress-appens övningar samtidigt som hen mäter hjärnans aktivitet via en sensor får vi fram intressant data som kan analyseras. För att kunna se samband och mönster kommer projektet att använda algoritmer inom AI-tekniken machine learning. Poängen är att kunna relatera den subjektiva upplevelsen av stress med mängden aktivitet i hjärnan som sensorn lyssnar på. Kombinationen bör kunna ge individuella råd som är mer balanserade än om vi enbart utgick från den upplevda och självrapporterade stressen.