Det krävs mod och uthållighet för att driva ett innovationsprojekt

Uppdaterad:
Publicerad:
Porträtt på Anna Carin Hagstig

Den 3 juli öppnar Innovationsfonden i VGR sin första utlysning inför 2024. Vad behövs för att lyckas med att driva ett innovationsprojekt? Vad ska man tänka på inför att man ska söka medel från fonden och vad innebär det egentligen att arbeta med innovationer för hälso- och sjukvården? Anna Carin Hagstig berättar om sina upplevelser, erfarenheter och tankar.

Anna Carin Hagstig arbetar som dietist på Primärvårdens dietistenhet, Regionhälsan. Enheten som servar alla vårdcentraler i VGR, både de privata och de som tillhör Närhälsan, har funnits i sex år och Anna Carin har varit med sedan starten. Dessförinnan arbetade hon på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Kan du berätta om ditt innovationsprojekt?

– Det handlar om att utveckla ett digitalt bildverktyg, eller en bildbank för dietister. Den ska kunna användas som ett individanpassat stöd i samtal med patienter. Målgruppen är äldre med undernäring eller risk för undernäring. Ungefär 40% av de remisser vi får in handlar om äldre personer som får i sig för lite näring och då behöver de som regel lägga till fler energi- och proteinrika mellanmål.

– Jag har märkt att bilder ofta underlättar i dialogen med patienter och jag tror att tydliga bilder av enkla mellanmål kan hjälpa patienterna att förstå, bli inspirerade och att öka motivationen till att äta. Dessutom kan fler patienter på ett enklare vis bli delaktiga i sin behandling, exempelvis äldre patienter med nedsatta kognitiva förmågor. Min vision är att vi tillsammans med patienterna skall kunna dra in bilderna i en personlig plan, som de själva och personal sedan kan se i sina journaler eller via 1177. Det kan vara enklare att förstå bilder än text och dessutom slipper patienten papperslistor. Det finns numera bildverktyg, men de saknar de funktioner som jag efterfrågar.

Vad fick dig att söka medel från Innovationsfonden?

– Jag såg en notis om Innovationsfonden på intranätet och eftersom jag hade haft en tanke om den här typen av hjälpmedel ganska länge så skickade jag in en ansökan om fondmedel. Men jag fick avslag vid det tillfället.
Hur upplevde du att det vara att ansöka om medel från Innovationsfonden?

– Jag tyckte att det var svårt, delvis på grund av de begrepp som då var okända för mig och delvis för att jag inte hade någon aning om hur det går till att driva ett innovationsprojekt.

Så, vad hände med din idé?

– Efter att jag fått avslag på fondmedel fortsatte jag att ha min idé i åtanke men hade inte tid avsatt att jobba vidare med den. Men så bytte jag jobb och jag berättade om idén för min nya chef som blev intresserad. Hon uppmanade mig att söka på nytt. Och den här gången tog jag hjälp av Ulrika Engstrand, innovationscoach på Innovationsplattformen redan inför ansökningsprocessen.

– Det var väldigt värdefullt! Ulrika utmanade mina tankar och fick mig att förstå att jag inte skulle utgå från att min idé löser ett problem, istället började jag i rätt ände – jag började med att kartlägga behoven. Så jag ansökte om medel igen, men den här gången för att göra en behovskartläggning. Därefter har jag sökt och fått medel beviljade ytterligare två gånger.

Hur är det att driva ett innovationsprojekt?

– Det är roligt och utvecklande att känna att jag kan vara med i att utveckla vården. Och för mig personligen är det framför allt lärorikt. Jag har gått en kurs i tjänstedesign och en i verksamhetsutveckling och jag har efterhand lärt mig att förstå innovationsprocessen. Men det är också tålamodsprövande. Saker tar mycket, mycket längre tid än vad jag hade trott så det gäller att inte ge upp när nya hinder dyker upp.

– En annan utmaning är svårigheten att avsätta tid för projektet. Vi har ett enormt remissinflöde och självklart vill jag underlätta för både mina patienter och kollegor. Så det känns inte helt lätt att ta av tiden från mitt kliniska arbete. Och samtidigt finns det pengar avsatta för att jag ska göra just detta. Dessutom behövs nya idéer och tankar för att vården ska kunna utvecklas och möta framtidens behov. Så jag planerar in tid då jag helt och hållet fokuserar på projektet, och min förhoppning är ju att mitt arbeta på sikt ska kunna gynna många – patienter, deras närstående och personal.
Kan du berätta om några konkreta utmaningar och om hur du löste detta?

– I ett innovationsprojekt uppkommer det flera utmaningar längs vägen och det var därför värdefullt att jag tidigt fick tips på vilka funktioner jag skulle kontakta och i vilken ordning. Ofta har man flera parallella processer igång samtidigt och då underlättar det enormt att ha en innovationscoach att bolla tankar med och som kan hjälpa till att navigera bland olika stödfunktioner i VGR.

– En utmaning som jag ställdes inför var att jag fick besked om att IT inte skulle köpa in eller godkänna någon ny programvara eftersom det redan finns så många olika system att underhålla och förvalta. Det kändes lite klurigt, men jag började efter hand att kika på befintliga system. Jag fick kontakt med en chef för Rehab som lät mig testa ett program för rehabiliteringsövningar som fysioterapeuter använder sig av. Det fungerade till stor del men just nu testar jag i även ett annat program, som vi just upphandlat för näringsvärdesberäkningar. En ytterligare utmaning som jag står inför handlar om GDPR (General Data Protection Regulation eller Dataskyddsförordningen på svenska).

Vad är det viktigaste som du har lärt dig i arbetet med ditt innovationsprojekt?

– Man måste avsätta tid på ett strukturerat sätt för att komma framåt. Det har också hjälpt mig att prata med en massa olika personer i olika funktioner. Nya tankar och infallsvinklar behövs, kloka och utmanande frågor har varit nödvändiga. Exempelvis kan logopeder, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter se på samma situation på olika vis utifrån sina respektive professioner. Men inte minst har jag fått värdefulla synpunkter från patienter. Jag har använt mig av Levande bibliotek för att komma i kontakt med patienterna.

Vilka tips kan du ge dem som av olika skäl inte har kommit sig för att söka medel från Innovationsfonden för sina idéer?

– Det första man behöver klura över är om det finns ett problem. Det kan vara frestande att gå direkt på lösningen, men där behöver man stanna upp och först av allt ta reda på om det som man upplever som ett problem verkligen är ett problem. Det är också värdefullt att tidigt ta hjälp och stöd, och jag rekommenderar att man kikar igenom de olika stegen i Innovationsprocessen och det stödmaterial som finns i anslutning till denna. Det finns verkligen jättebra information att ta del av! Och så kan man kontakta Innovationsplattformen för att testa sina tankar mot en innovationscoach.

– Sedan behövs det ett visst mått av mod. Du behöver våga tro att dina tankar håller och du ska våga testa och inte vara rädd för det motstånd och de hinder som dyker upp längs med vägen. Det kan vara en hel del nya begrepp, termer och en okänd vokabulär när man ger sig in i ett innovationsprojekt. Det kan kännas avskräckande, men efter hand så inhämtar man kunskap.

– Jag trodde till en början att man behöver vara chef, verksamhetsutvecklare eller processledare för att kunna arbeta med innovation i hälso- och sjukvården. Men så är det ju inte. Innovationsfonden finns för alla som arbetar i hälso- och sjukvården i VGR och som ser ett behov av, eller en möjlighet till förbättring i den egna verksamheten. Så länge man arbetar med regionfinansierad hälso- och sjukvård kan man ansöka om medel för att exempelvis undersöka behov, testa, utveckla eller utvärdera en ny lösning.

– Det kan också vara klokt att kika i FoU-databasen för att se om det redan finns något liknande projekt. Då kanske behovet av att starta ännu ett projekt inte finns, eller så kan man dra nytta av liknande projekt och utbyta erfarenheter. Kanske kan man då delvis använda sig av sådant som redan är gjort.

Vilken roll har chefen för att man ska lyckas driva ett innovationsprojekt?

– Chefen har en jätteviktig roll. Jag har en engagerad, kunnig och utvecklingsintresserad chef. Hon har uppmuntrat mig att arbeta med mitt innovationsprojekt och hon har godkänt att jag avsätter den tid som krävs. Om man inte har en stöttande chef som ser värdet av och nödvändigheten i att utveckla vården så tror jag att det blir mycket svårt.

Mer information

Kontakta Innovationsplattformen för frågor om Innovationsfonden innovationsfonden@vgregion.se

Om Innovationsfonden

Här finns material om Innovationsprocessen

Om Levande bibliotek