Vad är ett begreppsystem?

Begreppssystem är viktiga hjälpmedel i begreppsanalys och har en central roll när begrepp definieras.

Begrepp i sig själva är inte tagna ur sitt sammanhang utan har oftast relation till andra begrepp. Så flera begrepp i ett fackområde med relationer bildar tillsammans ett begreppssystem. Dessa relationer kan hjälpa till att avgränsa begrepp så att det blir enklare att definiera begreppen i förhållande till varandra. Ett begreppssystem har olika beståndsdelar: det består av minst två begrepp, det kan även bestå av en eller flera termlistor men det är inte nödvändigt och samma sak gäller begreppsdiagram.

Nedan illustreras ett begreppssystem och dess delar med hjälp av ett begreppsdiagram.

Ett begreppssystem består av minst två eller fler begrepp som i sin tur består av en term, en referent och en definition. Ett begreppssystem kan även bestå av en termlista men är inte nödvändigt. Det kan även bestå av en eller flera begreppsdiagram men det är inte heller ett krav.

Det är vanligt i begreppsarbete att bygga flera små begreppssystem i ett fackområde som täcker mindre eller större delområden. Ett exempel på detta är inom fackområdet hälso- och sjukvården där ett begreppsystem skulle kunna täcka ett större delområde som ordination, läkemedelsordination, förskrivning eller förskrivning av hjälpmedel. Det skulle även kunna vara ett delområde med ett begreppssystem över vårdkontakt, besök och akut vårdkontakt. Socialstyrelsens definition av begreppsystem:

begreppssystem
uppsättning begrepp och deras inbördes relationer

Källa: Socialstyrelsen

Begreppsdiagram

Ett begreppsdiagram är ett viktigt verktyg som används i terminologiskt arbete för att visualisera begreppsförhållanden till varandra. Ett begreppsdiagram består huvudsakligen av begrepp och relationer. Relationerna används för att beskriva vilket förhållande som finns mellan två begrepp. Det finns flera typer av relationer och dessa är partitiva, generiska och associativa. Ett begreppsdiagram som består endast av en typ av relation blir ett partitivt begreppssystem, generiskt begreppssystem och associativt begreppssystem. Men vanligtvis används begreppsdiagram där alla de olika typerna blandas. Socialstyrelsen definierar begreppsdiagram till:

begreppsdiagram
grafisk framställning av ett begreppssystem

Källa: Socialstyrelsen

Generiska relationer och begreppssytem

När en begreppsrelation av generisk typ finns mellan två begrepp har de gemensamma kännetecken, det som skiljer dem åt är att en av dessa har åtminstone ett särskiljande kännetecken som det andra begreppet inte delar. Begreppet som har det särskiljande kännetecknet kallas underordnat begrepp eller specialiserat begrepp. Medan det andra begreppet kallas för överordnat begreppet eller generiskt begrepp.

Man skulle kunna se det som att det överordnade begreppet är förälder till sitt barn, det underordnade begreppet. Här har barnet arv från sin förälder men har även egna kännetecken som inte föräldern har. Ett exempel på detta är begreppsrelationen mellan begreppet bil och lastbil. Nedan kan ni läsa respektive definitioner från Rikstermbanken:

bil
motorfordon som är försett med tre eller flera hjul eller medar eller med band

Källa: Rikstermbanken Terminologicentrum TNC: Kommunalteknisk ordlista, 1976

lastbil
bil avsedd huvudsakligen för godstransport

Källa: Rikstermbanken Terminologicentrum TNC: Kommunalteknisk ordlista, 1976

I diagrammet nedan har det generiska begreppet bil en relation till det specialiserade begreppet lastbil, där lastbil är en bil och ärver alla kännetecken från det generiska begreppet men har kännetecken som utmärker sig från sitt överordnade begrepp. Men även begreppet personbil är en bil som har kännetecken som särskiljer sig från både sin generiska förälder och från det andra specialiserade begreppet lastbil. Om det finns flera begrepp som delar samma överordnade begrepp kallas dem för sidobegrepp.

Illustrationen visar hur en bil är en generalisering eller förälder till begreppen personbil och lastbil som i sin tur är barn eller specialiseringar till begreppet bil.

Partitiva relationer och begreppsdiagram

Partitiva relationer används för att beskriva att begrepp består av delar, dvs ett begrepp är en del av något eller att ett begrepp avser en helhet. En bil består av hjul, kaross, motor, dörrar och säten osv. Här är bilen helheten och hjulen en del. I begreppsdiagrammet nedan så ritas det att en bil består av hjul och kaross, det skulle även gå att lägga till beteckningar på att bilen kan bestå av endast en kaross, men tre eller flera hjul.

Begreppsdiagramet visar att en bil består av hjul och kaross. Samtidigt är hjul och kaross en del av en bil.

Både partitiva och generiska begreppssystem är hierarkiska, dvs att ett överordnande begreppet kan bestå av flera underordnade begrepp, som i sin tur själva kan ha egna underordnade begrepp. Likaså kan även begrepp som är en helhet bestå av begrepp, som i sin tur också består av flera begrepp. Ett exempel på detta är en bil som består av hjul, motor och kaross osv. I detta fall består motorn i sig av till exempel topplock, motorblock, tändstift och oljetråg.

Associativa relationer och begreppsdiagram

Ett associativt begreppssystem kan inte vara hierarkiskt som partitiva och generiska begreppssystem. Relationer som är associativa mellan begrepp är sammanlänkade genom ett betydelsemässigt . Ett exempel på en associativ relation mellan bil och person kan vara: En person äger en bil. Detta illustreras med en linje mellan begreppen och en riktning. En bil måste också tankas med bensin för att fungera. Se begreppsdiagram nedan:

Illustrationen visualiserar ett begreppsystem där begreppet bil har två betydelsemässiga relationer i form av associationer där en person äger en bil och att en bil kräver bensin.

Termlista

Resultatet av en begreppsanalys presenteras oftast i en termlista som är en lista som innehåller ett till flera begrepp. Här presenteras alla begreppen med exempelvis tillhörande term, synonym samt definition. När det skapas en ordbok eller termlista över ett specifikt ämnesområde får man en så kallad tesaurus. Svensk Ordboks definition av tesaurus:

tesaurus
typ av ord­bok som primärt är upp­ställd efter ämnesområden

Källa: Svensk Ordbok

Begreppsanalys i VGR

VGR:s informatiker arbetar verksamhetsdrivet tillsammans med verksamhetsexperter i begreppsarbetet för att säkerställa att begreppen och dess definitioner återspeglar hur de används.