Skapande i egen takt ger tid för medveten närvaro

Uppdaterad:
Publicerad:
Grön skål i keramik med en fjäril på

Som deltagare på Gröna Rehab kommer du att få pröva på olika former av skapande aktiviteter som kan vara både rogivande, såväl som avslappnande och kreativa. Alla aktiviteter har valts ut med omsorg och ger möjligt att öva på att stanna upp, känna efter och uppleva kroppen på olika sätt.  

Vid skapande aktiviteter i naturmaterial som exempelvis ull eller lera ges möjlighet att uttrycka sig utan ord och att öppna upp för nya tankar, känslor och erfarenheter. I skapande aktivitet är också medveten närvaro en naturlig del och många sinnen används på en och samma gång. Om aktiviteten känns lustfylld och lagom utmanande uppstår ett flow och det finns inte utrymme för tankar på det förflutna, framtiden eller det egna jaget. Tid och rum upphör och det infinner sig en känsla av lycka och närvaro. 

I en del moment som skapande med pilmaterial, innehåller aktiviteten instruktioner. Detta kan vid en utmattning ibland kännas utmanande, men både minne och koncentration kan då successivt tränas upp. Vid andra aktiviteter kan glädjen upptäckas i det fria skapandet. 

Skapande i naturmaterial. Tre föremål. Till vänster målas ett ägg i lera, fiskformade fat i pil, sulor i ull

Att lyssna på sig själv 

Det viktiga här är egentligen inte vad vi gör utan hur det känns inför och under en aktivitet. Här uppmuntras det att känna efter; hur mycket vill jag delta eller behöver jag begränsa mig och kanske vila ett slag? Vår verksamhet är upplevelsebaserad, med det vill vi att man upplever vad som gör skillnad istället för att man får det beskrivet. 

Randiga dagar och paussymboler 

Ett begrepp vi använder oss av är “randiga dagar”. Det innebär att vi tränar på att växla mellan aktivitet, paus, aktivitet och vila – som ränderna i en trasmatta. Att vila och pausa innan man blir trött gör att orken kanske finns kvar under hela dagen. Det är också viktigt att uppmärksamma hur det känns i kroppen. Är någon del spänd? Hur är andningen – ytlig eller djup? Att pausa mitt i en aktivitet är många gånger svårt och något man behöver träna på om och om igen. Då skapas ett kroppsligt minne av hur det känns och man kan ta med sig den erfarenheten vidare in i arbetsliv och vardag. Som en påminnelse för sig själv att ta paus kan det vara bra med en personlig symbol från naturen. Det kan till exempel vara en sten som ser ut som ett hjärta eller något annat med en tilltalande form. Symbolen kan sedan förstärkas med olika material såsom pärlor eller ull eller dekoreras med ett ord. Paussymbolen påminner deltagaren i vardagen “Nu tar jag paus”. 

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på hur vi arbetar och vill veta mer? Innehållet är hämtat ur boken Gröna Rehabs modell. Boken finns att beställa hos flera bokhandlare. Den finns också att låna på folkbiblioteken och är tillgänglig som ljudbok.