Gröna Rehab i Weibulls trädgårdspodd

Uppdaterad:
Publicerad:
Teamet på Gröna Rehab

Är du nyfiken på vår verksamhet och vad det är som gör den så framgångsrik? Nu har du en unik möjlighet att som lyssnare få följa med in i rehabträdgården på Lilla Änggården i Göteborg för att lära dig mer om trädgården och naturens läkande förmåga.

Det är Tomas Tränkner från Weibulls podd Smaklöken - om odling och trädgård, som intervjuar teamet bakom Gröna Rehab. Podden kommer att ta dig med på en resa genom trädgårdens alla rum, en naturvandring med kroppskännedom såväl som forskningen bakom naturen och trädgårdens goda effekter på stressrelaterad ohälsa. 

Del 1. Om trädgårdens och naturens förmåga att ge återhämtning och stressreduktion 

Emelie Rödström och Marja Abrahamsson

Bild: Emelie Rödström och Marja Abrahamsson

I detta avsnitt träffar vi Marja Abrahamsson, sektionsledare och fysioterapeut som bland annat arbetar med kroppskännedom och Emelie Rödström, psykoterapeut och socionom, som leder samtal i grupp. 

Du får lyssna till en levande beskrivning av verksamheten och uppdraget, hur naturen bidrar till återhämtning och hur forskningen genomsyrar verksamhetens innehåll och aktiviteter.  

Lyssna på avsnittet "Gröna Rehab del 1 -om trädgårdens och naturen förmåga att ge återhämtning och stressreduktion" Du hittar den på poddtoppen eller där poddar finns.

Del 2. En rundvandring i rehabträdgården 

Hanna Berko och Anna Brissman

Bild: Hanna Berko och Anna Brissman 

Är du nyfiken på hur en rehabträdgård ser ut och vad som skiljer den från en vanlig trädgård? I dagens avsnitt träffar vi rehabträdgårdsmästaren Hanna Berko och arbetsterapeut Anna Brissman. 

Hur anlägger man en trädgård för återhämtning? Och kan en del av trädgården vara en symbolisk plats för någonting mer? När Hanna planerar trädgården så är inte växterna bara vackra utan de har även flera funktioner som att stimulera våra sinnen genom doft, känsel och smak.  

Här finns ytor för gemenskap och odling, men också rum för avskildhet och återhämtning med många viloplatser där man kan slå sig ner. Här får alla förutsättningar för att det ska kännas lätt att delta och fokus är på att det ska vara lustfyllt. 

Ingenting behöver heller gå snabbt, tvärtom uppmuntras deltagarna att öva på långsamhet. Fokus är på att njuta hitta balansen mellan vila och aktivitet, något som kan var väl så utmanande för den som är sjukskriven på grund av utmattning. Trädgården behöver inte heller vara perfekt, utan kan på sina ställen få vara lite vild och istället välkomna pollinatörer. 

Trädgården är också präglad av generositet, att som deltagare få ge något vackert till sig själv är ett återkommande moment, till exempel att plocka en bukett med sommarblommor. 

Lyssna på avsnittet "Gröna Rehab del 2 - en rundvandring i rehabträdgården" Du hittar den Poddtoppen eller där poddar finns.

Del 3. Naturpromenaden för avkoppling och närvaro 

Linnea Larsson och Malin Odenhall


Bild: Linnea Larsson och Malin Odenhall  

Häng med på naturpromenad bland mäktig lövskog i Änggårdsbergens naturreservat.  Det är Linnea Larsson naturguide/socionom och Malin Odenhall, Leg. fysioterapeut som tar oss runt. En dag i veckan guidas deltagarna i en promenad som väcker deras sinnen till liv. Fokus är att vara närvarande och i kontakt med kroppen. Naturen används som verktyg för närvaro och fascination. Vad upplever du? Promenaden görs i långsamt tempo och med flera stopp längs vägen för att lyssna på ljud eller lägga märke till färger och former eller dofter från platsen. Vi stannar också för övningar i kroppskännedom och fikapaus. 

Varje promenad har ett tema på något som händer i naturen just nu och olika övningar för att till exempel komma i kontakt med kroppen vävs samman med det aktuella temat. Deltagarna uppmuntras också att lyssna inåt, hur har jag det idag? Var har jag mitt andetag? Ibland går vi vissa sträckor helt i tystnad för att upptäcka naturen på egen hand. 

Lyssna på avsnittet "Gröna Rehab del 3 - naturpromenaden för avkoppling och närvaro". Du hittar den på Poddtoppen eller där poddar finns.

Del 4. Forskning visar att natur och trädgård lindrar stress 

Eva Sahlin


Bild: Eva Sahlin 

Det är konstaterat att natur och trädgård ger goda effekter på stressrelaterad ohälsa. Bara genom att vistas i en naturmiljö kan vårt mående påverkas positivt. Forskaren Eva Sahlin doktorerade vid SLU i Alnarp med en studie där hon intresserade sig för hur man kan använda trädgården på ett systematiskt och metodiskt sätt för att hjälpa människor som är sjukskrivna att komma tillbaka till arbete. I hennes forskningsarbete har hon sett en signifikant förbättring inom områdena utmattning, välbefinnande, ångest och depression. Förbättringen höll i sig under de 1,5 åren som Eva följde upp deltagarna. 

Viktiga faktorer för framgångsrikt rehabiliteringsarbete på Gröna Rehab har visat sig vara att det här finns en trädgård och naturmiljö som är upplagd på ett visst sätt. Likaså att det finns ett team med olika kompetenser som samverkar kring deltagarna samt att deltagare under en längre tid får vistas i detta sammanhang. Allt detta bidrar till goda resultat på återgång i arbete och ökning av sysselsättningsgrad. 

Lyssna på avsnittet "Gröna Rehab del 4 - forskning visar att natur och trädgård lindrar stress". Du hittar den på Poddtoppen eller där poddar finns.