Prövarenkät lyfter hinder och möjligheter för kliniska prövningar i Västra Götalandsregionen

Gothia Forum har genomfört en enkätundersökning riktad till prövare inom Västra Götalandsregionen (VGR) för att kartlägga hinder och incitament för att genomföra företagsinitierade kliniska prövningar. Undersökningen ger värdefulla insikter för regionens fortsatta arbete.

– Enkäten fungerar som en temperaturmätare och hjälper oss att identifiera områden som kräver insatser, säger Dennis Larsson, verksamhetschef på Gothia Forum. 

Identifierade utmaningar, behov och fördelar 

Resultaten från enkäten pekar på flera nyckelområden som behöver hanteras för att öka antalet kliniska prövningar i regionen. Liknande resultat har tidigare identifierats i Region Skåne, där enkäten först utvecklades. För att förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar i Västra Götalandsregionen krävs: 

  • Ett starkt stöd och tydliga prioriteringar från hälso- och sjukvårdens ledning
  • Dedikerade resurser med rätt kompetens
  • Ökad tillgänglighet till forskningsstöd för kliniska prövningar
  • Förenklade administrativa processer 

Dessutom visar enkäten att tidsbrist, administrativa bördor och behov av ökad kompetens är särskilt stora hinder för prövningar. 

Samtidigt framhåller enkäten de många fördelar som kliniska prövningar för med sig. För patienter innebär prövningarna tidig tillgång till innovativa behandlingar, medan vårdpersonalen får möjlighet att utveckla sin kunskap och erfarenhet av nya metoder. Kliniska prövningar bidrar även till ett ekonomiskt mervärde för verksamheterna och stärker hälso- och sjukvårdens attraktionskraft som arbetsgivare. 

Underlag för fortsatt arbete 

Resultaten från enkäten utgör ett viktigt underlag för att identifiera och prioritera åtgärder som kan förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar i VGR. Arbetet sker i samarbete med Lif – de forskande läkemedelsföretagen – och har resulterat i att tre fokusområden har identifierats: 

  1. Avtalsprocessen: En mer förutsägbar och tidsbestämd process.
  2. Rekryteringsleveransen: Robust och tillförlitlig patientrekrytering.
  3. Ökad genomförandekapacitet: Effektivare planering och genomförande av kliniska prövningar. 

Nästa steg: Dialogmöte den 25 november 

För att diskutera och ta arbetet vidare hålls ett dialogmöte den 25 november, där representanter från VGR och näringslivet samlas för att tillsammans ta fram konkreta åtgärder för de tre fokusområdena. 

– Med fortsatta gemensamma insatser kan vi skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar och stärka regionens roll som en attraktiv samarbetspartner, avslutar Dennis Larsson. 

Läs mer om resultaten från prövarenkäten