Möt Gothia Forums jurister

Helena Carrick och Mikael Uddmark är Gothia Forums jurister. Deras arbete handlar ytterst om att se till att klinisk forskning inom Västra Götalandsregionen (VGR) genomförs på rätt sätt och att skydda patienten som deltar i en klinisk studie. Mycket av arbetet handlar om att arbeta utifrån forskningspersonens perspektiv för att skapa en trygg och säker forskningsprocess.


Mikael Uddmark 
– Jag har en bakgrund inom kliniska forskningstjänster och har alltid jobbat med forskningsrelaterad juridik på ett eller annat sätt. Det har varit inom industrin, på universitet och forskningsinstitut, och nu inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Forskning och juridik har alltid lockat mig, och Gothia Forum känns som helt rätt plats för att kombinera de två intressena. Man behöver tänka i flera dimensioner och hitta lösningar inom ramarna för ett komplext regelverk, vilket gör arbetet både utmanande och roligt. 

 Helena Carrick
– Jag har varit på Gothia Forum i 4,5 år och tycker det är spännande att kombinera min juridiska bakgrund med vårdrelaterade frågor. Innan jag började på Gothia Forum arbetade jag i Norge med digitala hälsosystem, både på regional och statlig nivå.  Det roligaste med att jobba med forskning är att man får vara med från början, innan nya behandlingar och mediciner når patienterna. Det är inspirerande att få samarbeta med så många kreativa människor. 

Gothia Forums jurister erbjuder tjänster som avtalsgranskning, hjälp med avtalsmallar och juridisk rådgivning till forskare och verksamhetschefer inom Västra Götalandsregionen. De håller också föreläsningar och utbildningar på förfrågan. 

 – Vi fokuserar på att stötta forskningsrelaterade verksamheter inom Västra Götalandsregionen, särskilt inom klinisk forskning. Vi hjälper också till att vägleda kring möjligheten att överklaga beslut, vilket är viktigt för att påverka praxis och skapa förändring. Även om det inte är vanligt med forskningsrelaterade domstolsfall, har vi sett en viss ökning sedan CTR-regelverket (EU-förordning 536/2014) trädde ikraft då Läkemedelsverket är beslutsfattande myndighet och deras beslut överklagas till förvaltningsrätten, avslutar Helena.