Inspelning av seminarium: Implementering av precisionsmedicin – en hälsoekonomisk utmaning
Den 25 september anordnades seminariet "Implementering av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården – har vi råd att låta bli?", där representanter från Västra Götalandsregionen, hälso- och sjukvården och näringslivet samlades för att diskutera hälsoekonomiska aspekter av precisionsmedicin*.
Lars Ehlers från Nordic Institute of Health Economics (NIHE) inledde seminariet med att presentera en rapport som visar på stora skillnader i tillgången till läkemedel för avancerade terapier (ATMP) i Danmark, Norge, Sverige och England. Några av insikterna från rapporten var
Varierad tillgång till innovativa läkemedel i Europa: Enligt rapporten finns det betydande skillnader mellan länder i hur tillgången till ATMP hanteras.
England vs Danmark: I England tillämpas alla läkemedel för avancerad terapi som godkänts av EMA, medan endast hälften tillämpas i Danmark.
Mer framgångsrika avtal i England: NICE, myndigheten för utvärdering av medicinska metoder i England, lyckas bättre med att säkra finansiella avtal med läkemedelsföretag. I England är det 50 % högre sannolikhet att ATMP rekommenderas jämfört med Norge och Sverige.
Ny finansieringsmodell behövs
Under seminariet diskuterades även de finansiella utmaningar som följer med införandet av nya medicinska innovationer, där effekterna på lång sikt ännu är osäkra och kostnaderna är svåra att hantera inom dagens system. Peter Gjertsson, ordförande för styrgruppen för precisionsmedicin och ATMP vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, betonade behovet av en nationell samlad insats för att skapa hållbara finansieringsmodeller för framtidens vård.
– Vi står inför en stor utmaning när det gäller finansieringen inom hälso- och sjukvården, där kostnaderna ofta belastar vården medan vinsterna gynnar andra delar av samhället. Vi måste börja tänka mer samhällsekonomiskt och inte bara fokusera på enskilda budgetar. Det krävs en samlad nationell insats, där staten, myndigheter och regioner tillsammans tydliggör att nuvarande modell inte håller. Vi behöver arbeta tillsammans för att skapa en hållbar lösning som gynnar hela samhället, avslutar Peter Gjertsson.
Seminariet anordnades av Gothia Forum i samarbete med Sahlgrenska ATMP-centrum och Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
* Precisionsmedicin innebär en modernisering av hälso- och sjukvården där nya metoder för diagnos, behandling, uppföljning och prevention baserat på den enskildes unika förutsättningar skapar nya möjligheter till att snabbare få rätt diagnos och rätt behandling.