Lägesrapport för den nationella dataverkstaden, november 2024

Publicerad:

Av olika anledningar publicerade vi ingen lägesrapport i oktober månad. Det berodde framför allt på att vi inte hade så mycket nytt att förmedla, men nu är det mycket som är på gång och då är det dags för en ny lägesrapport där vi berättar om vad som pågår just nu och planeras den närmaste framtiden.

Som vanligt vill vi påminna om att hålla koll på vårt nyhetsflöde och våra inlägg på Linkedin och i Diggs community, så ni inte missar att ta del av det resultat som dataverkstaden löpande levererar och informerar om.  

Dataverkstadens framtid

Den 25 oktober träffade dataverkstaden regionutvecklingsdirektörerna, SKR forum Regional kontakt, från Sveriges 21 regioner för att berätta om dataverkstaden verksamhet och det resultat som uppnåtts under åren 2022-2024. Vi berättade också om hur vi skulle vilja organisera dataverkstaden arbete framåt och att det finns en förhoppning/förväntan om att regionerna även fortsättningsvis kommer vara med och finansiera dataverkstadens operativa genomförande under de kommande tre åren, 2025-2027.

Den 28-29 november sammanträder forumet igen och då kommer att finansieringsförslag att presenteras för direktörerna. Därefter kommer frågan att beredas och beslutas inom respektive region. Vi ber att få återkomma med mer information om detta i kommande lägesrapport(er). 

Regional samverkan

Inte så mycket nytt att rapportera. Det är lite samma läge som tidigare när det gäller regional samverkan runtom i Sverige. I Sverigekartan visualiserar vi hur långt respektive region kommit i arbetet med att bedriva en regional samverkan på ett kvalitativt och effektivt sätt. Bedömningen är knuten till dataverkstadens mål att minst hälften av Sveriges regioner och kommuner ska ha etablerat en förmåga för att dela data öppet – dvs. att publicera öppna data i någon form; 

Sverigekartan - statistik - Dataverkstad

Vi har även publicerat information om vilka regioner och kommuner som publicerar öppna data. I dagsläget är det 8 regioner och 76 kommuner som publicerar någon form av öppna data. Kartläggningen genomfördes i november 2024 och vi kan konstatera att det inte skett någon förändring sedan april 2024. Ni kan såklart ta del av resultatet på Sveriges dataportal; 

Regioner och kommuner som publicerar öppna data - Sveriges dataportal

Erbjudande om onboarding-stöd

I de kartläggningar som dataverkstaden löpande genomför kan vi konstatera att antalet regioner och kommuner som publicerar öppna data inte ökat i någon större omfattning det senaste året. Mot bakgrund av detta har dataverkstaden för avsikt att tillsammans med Sveriges Regioner och Kommuner (SKR), erbjuda regioner och kommuner stöd för att etablera en datadelningsförmåga för att börja publicera, förvalta och vidareutveckla öppna datamängder på ett effektivt och kvalitativt sätt. Vi kallar detta stöd för onboarding.

I praktiken innebär det att dataverkstaden hjälper regioner och kommuner att formulera ett uppdrag, tillföra personella och finansiella resurser, etablera rutiner och processer samt kartlägga lämpliga öppna datamängder för att avslutningsvis publicera dessa i en metadatakatalog och på Sveriges dataportal. Givetvis är medverkan avgiftsfri, var och en står för sina kostnader. Kravet för att få detta stöd är att arbetet (onboardingen) genomförs från ax till limpa – dvs. att de medverkande regionerna och kommunerna publicerar öppna datamängder och fortsätter att förvalta och vidareutveckla dessa över tid.

En enkät kommer att användas för att samla in intresset inom de närmaste veckorna, håll koll på vårt nyhetsflöde för mer information.

Särskilt viktiga datamängder och nationella projekt

Just nu lägger vi all vår tid på att försöka färdigställa de specifikationer som vi arbetat med under våren. Ett sådant exempel är leder (generell för alla typer av leder) där vi tillsammans med ett antal kommuner och systemleverantörer tar fram kodlistor i som kan ligga till grund för de begrepp som används för att beskriva vilken typ av led som avses. Vi återkommer som vanligt med en nyhet och inlägg på Linkedin och Diggs community när vi är redo att remittera detta material. Det finns ett utkast av specifikationen publicerad på den nationella dataportalen;

Leder som länkade data - Sveriges dataportal

Vi har också arbetat vidare med specifikationen för nämndsärenden och offentliga anslag (anslagstavlan). Den är till stora delar klar. Det vi just nu fokuserar på är att ta fram en kodlista som beskriver vilken nämnd som handlägger ett visst ärende. Detta sker i samverkan med SKR och ett flertal systemleverantörer som tillhandahåller it-system nämndsadministration till regioner och kommuner.

Vi återkommer som vanligt med en nyhet och inlägg på Linkedin och Diggs community när vi är redo att remittera detta material. Det finns ett utkast av specifikationen publicerad på den nationella dataportalen; 

Särskilt viktiga datamängder / Nämndsärende · GitLab

Nämndsärenden som länkade data - version 0.9.8 (lankadedata.se)

Ökat fokus på geodata (EU High Value Datasets)

Som en direkt följd av EU:s direktiv om att geografiska data ska vara avgiftsfria och företrädelsevis tillhandhållas som öppna data, pågår det aktiviteter hos ett flertal kommuner i Sverige med att uppfylla detta direktiv. Eftersom det saknas vedertagna datamodeller och specifikationer finns det en uppenbar risk för att denna geodata kommer att delas på olika sätt (attribut och format) vilket leder till minskad interoperabilitet och samhällsnytta för den data som delas.

Med anledning av detta har dataverkstaden för avsikt att bjuda in regioner och kommuner till ett samverkansprojekt där vi tillsammans tar fram datamodeller och specifikationer för relevanta geodatamängder En enkät kommer att användas för att samla in intresset inom de närmaste veckorna, håll koll på vårt nyhetsflöde för mer information.

För övrig tänkte vi inte redovisa så mycket mer när det gäller dataverkstadens arbete med olika datamängder. Allt finns på GITLAB, dataportal.se och dataverkstad.se!

Gå gärna in och titta på våra specifikationer och bidra med din sakkunskap – om något saknas eller behöver justeras/kompletteras. Vi tar helst emot dina kommentarer direkt i GITLAB. Ifall du saknar ett konto på GITLAB kan du skapa ett sådant utan kostnad. Hör dig om du behöver hjälp.
 
https://gitlab.com/sarskilt-viktiga-datamangder

Såklart ser vi gärna att du tar del av det resultat som vi skapat sedan tidigare i form av specifikationer och vägledningar. Det är ju själva idén med att dataverkstaden finns – att du ska använda resultatet i ditt dagliga arbete med att tillgängliggöra och publicera öppna data; 

Datamängder – Topp-100-listan - Dataverkstad 

Vi tar gärna emot fler förslag på datamängder som ni vill att vi ska titta närmare på. Skicka in era förslag via vårt formulär; 

Föreslå datamängd - Dataverkstad 
 
Ni kan även ladda ner topp-100-listan på Sveriges dataportal; 

Särskilt viktiga datamängder inom region och kommun (Topp-100-listan) - Sveriges dataportal

Översyn av topp-100-listan

Den så kallade topp-100-listan med prioriterade öppna datamängder från regioner och kommuner har funnits i snart 2,5 år. Under våren 2025 är avsikten att se över listan och vid behov uppdatera den med fler datamängder som kan medföra en samhällsnytta ifall den publiceras öppet eller delas på annat sätt med mellan organisationer och intressegrupper.

Genomförda webbinarier om den datadrivna organisationen och NIS2

Under hösten har vi genomfört tre webbinarium om vad en datadriven organisation är och hur en organisation bör gå tillväga för att successivt utvecklas i denna riktning. Vi genomförde även ett webbinarium om vilka åtgärder som en region och kommun behöver vidta för att uppfyll EU:s NIS2-direktiv som kommer börja gälla under 2025. Såklart har vi spelat in dessa och publicerat på vår hemsida; 

Om du är intresserad av att ta del av alla våra genomförda webbinarium så finns dessa samlade på denna webbsida; 

Webbinarier A-Ö - Dataverkstad

Upphandlingskrav för inbyggd öppenhet

Vi påminner också om att använda de kravtexterna som dataverkstaden tagit fram tillsammans med Digg, för att i största möjliga mån säkerställa så kallad inbyggd öppenhet vid anskaffning och införande av nya it-system och digitala tjänster. Med inbyggd öppenhet syftar vi på att i säkerställa ägandeskap, möjlighet till att dela och använda delade data, samt att ha tillgång till verksamhetens data över tid. Det är inte en självklarhet idag.
 
Givetvis kan kraxtexterna användas av både offentliga och privata organisationer för samma syfte. Ni hittar dem på Diggs hemsida; 

Rekommendationer för upphandling av data | Digg

Vi har även spelat in en film (från Digg forum den 24 oktober 2023) där vi går igenom kravtexterna och hur de är tänkt att tillämpas. Se filmen – det är väl investerade 25 minuter och sprid dem till berörda kollegor på it-, juridik-, inköps- och upphandlingsavdelningarna.

Upphandla data? Kravtexter som effektivt stöd | Digg