Framgångsrik samverkan för datadelning övergår till Internetstiftelsen

Uppdaterad:
Publicerad:
Alt=""

Den Nationella Dataverkstaden för regional och kommunal datadelning är den största satsningen hittills i Sverige för att stödja och driva på arbetet med att tillgängliggöra och använda öppna och delade data. Allt startade med VGR:s projekt "Regional samverkan för öppna data i Västra Götaland", som sedan växlades upp till en nationell plattform. Nu tar Internetstiftelsen över ägarskapet.

Tillgänglig data är nyckeln till utveckling av många smarta och viktiga samhällstjänster. Med tillgänglig data ökar transparensen och möjligheterna till effektiviseringar och innovation till nytta för hela samhället. Men att göra datan tillgänglig och delbar på ett säkert sätt är utmanande. Sverige ligger efter inom öppna data och det är en anledning att satsa på detta.

- Mängder av ny data skapas inom offentliga verksamheter och kan vara till nytta för företag som kan skapa tjänster baserade på datan, säger Maria Larsson samordnare för den Västsvenska kraftsamlingen digitalisering.

Därför startades den Nationella Dataverkstaden - den största satsningen hittills i Sverige för att stödja och driva på arbetet med att tillgängliggöra och använda öppna och delade data från regional och kommunal sektor.

Startade i Västra Götaland

Startskottet skedde redan 2019 med VGR-projektet "Regional samverkan inom öppna data i Västra Götaland" på initiativ av det regionala Digitaliseringsrådet och beslut från den dåvarande regionutvecklingsnämnden. 

- Vårt regionala samarbete i Västra Götaland skapades för att enklare och mer kostnadseffektivt göra öppna data tillgängliga, säger Fredrik Eriksson, projektledare hos VGR som varit säte för samverkan.

Fredrik har varit en stark drivkraft och möjliggörare inom området öppna och delade data, de senaste tre åren i rollen som nationell projektledare för den Nationella Dataverkstaden för regional och kommunal datadelning. 

Goda resultat från samverkan i Västra Götaland

Antalet kommuner som gick med har successivt ökat och nu medverkar ett 30-tal av kommunerna i Västra Götaland i samarbetet. Tillsammans publicerar VGR och kommunerna i Västra Götaland 190 olika öppna datamängder. Dessa finns på den regionala öppna dataportalen, www.dataportalvast.se, och på den nationella dataportalen, www.dataportal.se.

Bland annat har VGR och ett flertal kommuner i länet publicerat öppna data om de produkter och tjänster som de köper. Det är ett initiativ för att öka insynen och delaktigheten i den offentliga förvaltningen för allmänheten och företagen i Västra Götaland

Dessutom pågår det just nu ett samverkansprojekt i Skaraborg, där samtliga 15 kommuner ska publicera öppna data om ledig tomtmark. Denna data kommer att presenteras i en gemensam karttjänst som Skövde kommun tillhandahåller. Detta är en insats som genomförs för att underlätta för de familjer som vill flytta till någon av Skaraborgskommunerna och/eller etablera en verksamhet där. Det är med andra ord en samhälls- och näringslivsutvecklande insats, som bland annat har stark koppling till den batterifabrik som Volvo ska bygga i Mariestad.

Den regionala modellen blev nationellt projekt

VGR:s projekt var en framgångsrik modell för aktiv samverkan med stöd och utbildningar och som fler regioner och kommuner i landet efterfrågade.

Eftersom ingen nationell aktör då hade möjlighet att driva frågan skalade VGR med stöd från bland andra Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Tillväxtverket, RISE och Internetstiftelsen samt Region Skåne, Värmland och Västernorrland upp projektet, och etablerade den Nationella Dataverkstad för regional och kommunal datadelning med start i november 2021.

Topp 100-lista för de viktigaste datamängderna

Snabbt tillkom fler regioner och kommuner som tillsammans prioriterade vilka data-mängder som skulle bli delbara och öppna i den så kallade 100-listan. Med listan på särkilt viktiga datamängder som utgångspunkt har ett systematiskt arbete drivits där datamängder fått gemensamma specifikationer och kan användas fritt mellan olika organisationer. I takt med att de färdigställs lanseras de på Sveriges nationella dataportal som nu DIGG ska ta ansvar för. 

Dataverkstadens arbetssätt baseras på återanvändning, alla de lösningar, stödfunktioner, informationsmaterial och övrigt som tillhandahålls av exempelvis DIGG, SKR och MSB är de som används gemensamt. 

Exempel på datamängder som nu används av olika organisationer, både offentliga och privata är återvinningscentraler, nämndsärenden, parkeringar, vandringsleder, temperaturer, badplatser, ledig tomtmark, grillplatser, lokaler och mycket mer.  

Ökad nytta med öppna data

Öppna data är digital information som är skapad och hanterad för att kunna vidareutnyttjas och delas fritt för valfri användning och som uppfyller alla krav på informationssäkerhet, skydd av personlig integritet och skydd av rikets säkerhet.

Tillgången på data ökar kontinuerligt liksom efterfrågan, exempelvis i utvecklingen av AI. Det är därför viktigt att i arbetet hela tiden säkerställa att den data som kan vara öppen ska vara det i största möjliga grad och övrig data ska hållas stängd.

Internetstiftelsen tar över

Efter tre år i VGR:s regi tar Internetstiftelsen nu över Nationell Dataverkstad, och ska driva den vidare på liknande sätt.

Karl Fors, koncernstab digitalisering, representerar Västra Götalandsregionen i dataverkstadens styrgrupp. 

Ny projektledare på Internetstiftelsen är Carolina Vitabäck som från mars 2025 tagit över efter Fredrik Eriksson. 

Nationell dataverkstad

Dataportal Väst

Samverkan inom öppna data i Västra Götaland

Christina Thordén

Regional samordnare Dataportal Väst och Regional samverkan inom öppna data i Västra Götaland

Telefonnummer

Kontor: 031-335 51 03

Carolina Vitabäck

Projektledare för nationell dataverkstad

Telefonnummer

Mobil: 0707 81 55 19

Karl Fors

Funktionsledare kommunsamverkan

Telefonnummer

Maria Larsson

Sammankallande Digitaliseringsrådet Västra Götaland och samordnare för Kraftsamling digitalisering

Telefonnummer