KomRätt - nytt projekt om delaktighet för barn inom LSS
I mars beviljades projektet KomRätt – Främjande av kommunikativa rättigheter hos barn med funktionsnedsättning: Implementering och utvärdering av KomBo-programmet på korttidsboenden medel för att kunna dra igång. Projektet fokuserar på barns delaktighet, självbestämmande och kommunikativa rättigheter inom LSS-verksamhet och kommer att undersöka vilken påverkan insatsen AKKtiv KomBo på korttidsboenden för barn.
Kommunikation är helt avgörande för att kunna styra sitt liv och vara med i sociala/ demokratiska sammanhang. Trots det utesluts ofta personer med kommunikationssvårigheter från forskning, både som medforskare och deltagare.
Det här drygt treåriga projektet, som kommer att tillämpa en kvalitativ longitudinell fallstudie-metod, fokuserar på barns delaktighet, självbestämmande och kommunikativa rättigheter inom LSS-verksamhet. Ca. 10 barn och 15 – 25 personal från 6 – 8 korttidsboenden kommer att rekryteras. Barnens och personalens uppfattningar och erfarenheter kommer att utgöra utgångspunkten för forskningen och för undersökning av förändring då insatsprogrammet AKKtiv KomBo implementeras. AKKtiv KomBo är en personalfokuserad insats där personalen utbildas i att använda kommunikationsstödjande strategier och alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, vid 8 tillfällen á ca 2 timmar. Mellan tillfällena gör personalen mellanuppgifter som filmas och sedan diskuteras tillsammans.
Eftersom alla barn berättigade till korttidsboende har kommunikationssvårigheter kommer olika material användas för att stödja barnen att dela sina erfarenheter: fotografier, individuella intervjuer med stöd av det visuella ramverket Talking Mats och deltagande observationer. Personalen kommer att ges möjlighet att delge sina erfarenheter under gruppintervjuer.
Till projektet knyts en referensgrupp med personer som har olika erfarenheter av LSS-verksamheter. Det kan vara föräldrar, personal eller beslutsfattare som alla kan bidra med kunskap och synpunkter på projektets genomförande.
Projektet kommer att vara placerat på Göteborgs Universitet och drivas i samverkan med Marie Cederschiöld högskola och Dart specialistenhet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som utvecklat KomBo-insatsen med stöd från Arvsfonden. Barn och personal i Göteborgs stad kommer att delta som medforskare. Projektet är finansierat med 5,6 miljoner från det statliga forskningsrådet Fortes utlysning Tillämpad välfärdsforskning.
*Är du intresserad av att vara med i referensgruppen, gör din intresseanmälan här: Intresseanmälan till referensgrupp "KomRätt"
*Vill ha mer information om projektet? Läs mer på projektsidan för KomRätt eller kontakta projektledare Ellen Backman: ellen.backman@mchs.se