Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Forsknings- och utvecklingsdag 2025

Nu är det dags igen för en dag som handlar om forsknings- och utvecklingsprojekt som vi på Dart driver eller deltar i. Ta chansen att delta på denna digitala gratisdag måndagen den 13 januari!

Dagen kommer att innehålla många kortare presentationer om spännande projekt som pågår eller är nyss avslutade.

På förmiddagen kommer vi att presentera projekt om styrsätt såsom Styr datorn med hjärnan och 3D-utskriven handkontroll för TV-spel möjliggör musstyrning i skolarbetet för barn med finmotoriska svårigheter samt hur vi jobbar med bildstöd i kallelser och med nya Bildstöd.se. 

Projekten KomBoKomIgång online samt nya AKKtiv kommer att presentera sina resultat.

Eftermiddagen kommer att ägnas åt hur metoden Samtalsmatta (Talking Mats) används på nya sätt i verksamheter och forskning. Här kommer vi att ha gäster från verksamheter Dart samarbetar med. 

Du väljer själv om du vill vara med hela eller delar av dagen. 

Dagen börjar klockan 9 och slutar 15.40. Programpunkter kan komma att ändras och/eller ställas in vid oförutsedda händelser som till exempel sjukdom hos föreläsare.

Anmäl dig till FoU-dagen här

Förmiddag

9.00
Välkommen!

Margret Buchholz
Introduktion och genomgång av dagen

9.20
Styr datorn med hjärnan!

Sofia Wallin
Vi presenterar nuläget i projektet som under hösten arbetat med tekniktestning och metodikutveckling tillsammans med medforskare. Läs mera här: https://styrmedbci.blogspot.com/

9.45
3D-utskriven handkontroll för TV-spel möjliggör musstyrning i skolarbetet för barn med finmotoriska svårigheter

Margret Buchholz
Barn med finmotoriska funktionsnedsättningar kan ha nytta av en ny specialanpassning för musstyrning i form av en spelkontroll som vi utvecklat på Dart tillsammans med Sahlgrenska 3D Lab. Vi berättar om projektet och hur du framöver kan få prova. Läs om projektet här: https://www.vgregion.se/ov/dart/dart/forskning/projekt/3d-utskriven-handkontroll-for-tv-spel-mojliggor-musstyrning-i-skolarbetet-for-barn-med-finmotoriska-svarigheter/

10.10
Bildstod.se och bildstödskallelser

Sandra Derbring, Sandra Östberg och Sofia Wallin
Vi berättar om resultatet av en serie intervjuer med olika användare av bildstod.se där syftet var att få veta behov och önskemål inför att webbresursen ska göras om. Vi visar och pratar också om nya bildstod.se så som den ser ut nu. Vi berättar också om visionen och arbetet kring att kunna använda bildstod.se för att autogenerera bilder i kallelser i Västra Götalandsregionens tidsbokningssystem. 

10.50
KomIgång Online - stödprogram på 1177 för föräldrar som har barn med kommunikationssvårigheter

Sandra Östberg
Vi berättar om revideringen och den nya uppdateringen av KomIgång online som ska underlätta för föräldrar att ta del av programmet. Vi berättar om pågående studier som undersöker vilket stöd föräldrar kan behöva för att komma igång.

11.15
KomBo - Hur kan vi höja kunskap om kommunikation och AKK i LSS-verksamheter?

Gunilla Thunberg och Helen Göransson
I tre år har flera på DART samarbetat med kommuner, privata aktörer och vuxenhab i hela Sverige. Resultatet är en modell för att sprida nödvändig kunskap som är hållbar. Vi berättar om och visar lärresurserna, filmer och material. Avslutningsvis får du också ta del av resultaten från enkäter och intervjuer.

11.40
Nya akktiv.se - webbsida för kommunikationspartners till personer som behöver stöd för att kommunicera

Gunilla Thunberg, Sandra Östberg
Vi visar nya www.akktiv.se. I kommunikationspartnerskolan får du kunskap utifrån olika teman och i verktygsboden finns de redskap du behöver; strategier och olika AKK-sätt. Du kommer få se animerade filmer, filexempel från verkligheten, filmer på tecken samt olika AKK-material som också går att skriva ut.

Paus för lunch 12.00-13.00

Eftermiddag

13.00
Att använda samtalsmatta i forskningsintervjuer med barn med funktionsnedsättning

Stina Persson och Elisabet Björquist, Högskolan Väst
Vi berättar om erfarenheter från forskningsprojektet Barns delaktighet i LSS utredningar- möjligheter och hinder. Läs mer på projektets hemsida: www.hv.se/lss

13.25
Jag vill förstå! Barnbrev och bildstöd vid utredningssamtal LSS

Stina Persson och Elisabet Björquist, Högskolan Väst
Vi berättar om ett material framtaget för socialtjänsten att använda i samtal med barn i samband med LSS utredningar. Läs mer på projektets hemsida: www.hv.se/lss

13.50
Implementering av digital samtalsmatta i tillsyn

Micael Lindblad och Jessica Honell, Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Under 2024 har IVO köpt in licenser för användning av digitala samtalsmattor och har tillsammans med TalkingMats Center i Skottland utbildat inspektörer i metoden. Metoden har använts i IVO:s tillsyn i olika typer av boenden där det bor barn och ungdomar.

14.40
Att kunna prata om sin egen hälsa – digitalt stöd för att möjliggöra delaktighet och personcentrering i vård av barn och unga med kommunikativ funktionsnedsättning

Mathilda Waller Jernkrook
Barn med funktionsnedsättning har ofta medicinska besvär som de på grund av kommunikativa nedsättningar har svårt att beskriva. Detta riskerar att påverka den vård som erbjuds och leda till ytterligare försämrad hälsa och lägre livskvalitet. I denna doktorandstudie fick 17 familjer testa appen PicPecc (Pictorial support in person-centred care for children) för att samtala om hälsa och vård. Barnen fick sedan berätta vad de tyckte om PicPecc genom att använda ned bildbaserade metoden Talking Mats.

15.00
Hur kan man möjliggöra självbestämmande i genomförandeplanen? Hur utbildar man sig i metoden samtalsmatta (Talking Mats)?

Helen Göransson, Margret Buchholz
Vi berättar om vår nya kurs som ger kunskap och verktyg i hur man kan använda samtalsmatta för att öka delaktigheten i en genomförandeplan.


Senast uppdaterad: 2024-12-20 12:22