En produktiv start för VGR och LKAB

Publicerad:
Gruppbild medarbetare från VGR och LKAB

I slutet av november träffades representanter från VGR och LKAB för en första gemensam arbetsdag om 5G-etablering.

I oktober inledde Västra Götalandsregionens (VGR) och LKAB ett unikt samarbete kring etablering av privat 5G-nät. Den 30 november samlades medarbetare från VGR och LKAB för en första arbetsdag tillsammans i Göteborg.

Man kan ställa sig frågan vad ett gruvbolag har för likheter med en svensk region? Men de båda verksamheterna har många gemensamma nämnare och mer eller mindre ett identiskt behov och utgångsläge vad gäller att bygga privat 5G-nät.

Under dagen diskuterades flera viktiga ämnen, som till exempel: 

  • Arkitektur: information om pågående arkitekturarbeten och här kom man fram till en rad beröringspunkter för det fortsatta arbetet. 
  • Samverkan med operatörer: gemensamma behov identifierades, och man lyfte vikten av att etablera kontakt och samarbete med andra större organisationer med liknande behov som VGR och LKAB.
  • Kompetensförsörjning: utmaningarna kring rekrytering och utbildningar hann bara beröras kort. Deltagarna var överens om att fokusera mer på just kompetensförsörjning i nästa steg och att undersöka möjligheten till samverkan och utbyten av kompetenser.

Dagen summerades som mycket lyckad och produktiv av alla deltagare. Fortsatt arbete sker redan senare i december kring ett antal prioriterade områden. 

Om LKAB 

LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) är en internationell gruv- och mineralkoncern, som ägs av svenska staten lkab.com 

 

Läs även: 

Kunskaps- och erfarenhetsutbyte med LKAB