Tillgänglighetsdatabasen
Tillgänglighetsdatabasen TD är den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om tillgänglighet i vardagen. Det handlar om allt från vårdcentraler och sjukhus, till museum, naturreservat och hotell.
Tillgänglighet handlar om hur väl anläggningar är anpassade för olika människors behov, finns en ramp bredvid trappan, eller har mötesrummet en för hög tröskel som hindrar framkomligheten?
Huvudprincipen med TD är att varje verksamhet ska beskrivas så väl att den som har en funktionsnedsättning själv kan avgöra om det går att besöka platsen eller inte.
Tillgänglighetssatsningen
Sedan 2013 bedriver vi en arbetsmarknadsinsats för långtidsarbetssökande unga vuxna med stöd från PILA och Arbetsförmedlingen. Hittills har över 150 personer anställts och tusentals inventeringar har genomförts. Efter avslutad anställning på TD har 50-70% gått vidare med annan sysselsättning.
Jobba med inventering
Genom regionens tillgänglighetssatsning kan du som är mellan 20 och 35 år och är långtidsarbetssökande, få möjlighet till en 12 månaders anställning på Västfastigheter med kontor i Vänersborg. Arbetet går ut på att inventera den fysiska tillgängligheten i lokaler och publika ytor hos verksamheter som finansieras av Västra Götalandsregionen.
Som inventerare arbetar du i små grupper och inventerar lokaler i hela regionen. Inventeringen utförs med olika mätverktyg som sedan matas in i Tillgänglighetsdatabasen.
Krav för att ansöka som inventerare på Tillgänglighetsdatabasen är att:
- du är 20-35 år
- du är långtidsarbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen med rätt till lönestöd vid anställning
- du har en godkänd gymnasieutbildning
- du har B-körkort