Systematiskt brandskyddsarbete i VGR

Ett skäligt brandskyddsarbete behöver bedrivas systematiskt och kontinuerligt och utgå från de brandrisker som finns.

Begrepp och förklaringar

Att förstå varandra är en viktig del i arbetet med att uppnå god brandsäkerhet. I Västra Götalandsregionen använder vi oss av följande begrepp.

Begrepp Förklaring
Brandplan En illustrativ dokumentation, ofta baserad på arkitektritningar, av brandtekniska installationer, utrustning m.m. I vardagligt tal kallas brandplan ibland också brandritning eller brandskiss.
Brandförsvarstablå En komponent i ett installerat brandlarmsystem. Om en brand är detekterad kan användaren på en display i brandförsvarstablån utläsa var i byggnaden det har skett. Användaren kan också tysta larmet men inte återställa det.
Brandredskap Utrustning som används för skydd mot brand och för bekämpning av brand.
Brandskyddsansvarig

En person som på uppdrag från förvaltningsdirektör/VD har ett särskilt ansvar för att leda, samordna, granska och följa upp det systematiska brandskyddsarbetet inom respektive förvaltning och bolag.

Brandskyddsansvarig utgör tillsammans med brandskyddsledare och brandskyddsombud förvaltningens eller bolagets brandskyddsorganisation.

Brandskyddsledare

En person som på uppdrag från linjechef har en övergripande och ledande roll i att planera, implementera och följa upp det systematiska brandskyddsarbetet i sin del av organisationen eller på en anläggning.

Brandskyddsledare utgör tillsammans med brandskyddsansvarig och brandskyddsombud förvaltningens eller bolagets brandskyddsorganisation.

Brandskyddsombud

En person som på uppdrag från linjechef har i uppdrag att övervaka och främja implementeringen och uppföljningen av det systematiska brandskyddsarbetet på sin arbetsplats. Brandskyddsombudet arbetar aktivt med att förebygga bränder och minska eventuella konsekvenser av en brand.

Brandskyddsombud utgör tillsammans med brandskyddsansvarig och brandskyddsledare förvaltningens brandskyddsorganisation.

Brandskyddsorganisation

Organisation som stöttar chefer att uppfylla sitt ansvar att planera, implementera och följa upp det systematiska brandskyddsarbetet i verksamheten.

Brandskyddsansvarig utgör tillsammans med brandskyddsledare och brandskyddsombud förvaltningens eller bolagets brandskyddsorganisation.

Egenkontroll – Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Egenkontrollen är den aktivitet genom vilken verksamheten regelbundet och systematiskt kontrollerar, värderar och reflekterar över sin brandsäkerhet.

Egenkontrollen syftar till att kartlägga hur brandskyddet fungerar vid den dagliga driften av verksamheten, identifiera brister, föreslå och planera åtgärder samt följa upp tidigare uppmärksammade brister.

Föreståndare brandfarlig vara Lagen om brandfarliga och explosiva varor ställer krav på att det i verksamheten ska finnas minst en föreståndare vid tillståndspliktig hantering. Föreståndaren har till uppgift att verka för att verksamheten bedrivs enligt lagens aktsamhetskrav och övriga skyldigheter som följer av lagen och tillhörande föreskrifter samt eventuella villkor i tillståndet.
Handbrandsläckare En bärbar enhet som innehåller släckmedel och som används för att släcka eller kontrollera mindre bränder. Släckmedlet är vanligtvis vatten med eller utan tillsatsämnen, pulver eller koldioxid.
Inomhusbrandpost En fast installation inne i en byggnad som tillhandahåller ett kontinuerligt vattenflöde för brandbekämpning. Inomhusbrandposten fungerar ungefär som en trädgårdsslang och kompletterar eller ersätter handbrandsläckare. Den är ämnad att användas av den egna personalen för att släcka eller kontrollera mindre bränder.
Kontrollplan – Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) En plan för vad som ska kontrolleras, var detta ska kontrolleras, hur det ska kontrolleras och vem som ska kontrollera det.
Lokal rutin vid brand Rutin anpassad för den enskilda verksamheten som beskriver hur personalen ska agera i det akuta skedet i händelse av brand samt vid aktiverat brandlarm.
Samordnare brandfarlig vara Enligt regional riktlinje brandsäkerhet ska varje förvaltning och bolag som hanterar brandfarlig vara ha en utsedd samordnare. Samordnarens ansvar är bland annat att se till att det finns dokumenterade utredningar om riskerna för olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor samt om konsekvenserna av sådana händelser. Samordnaren kan också vara föreståndare brandfarlig vara.
Släckutrustning Utrustning som används för att manuellt släcka eller kontrollera bränder. Exempel på släckutrustning är handbrandsläckare, brandfiltar och inomhusbrandposter.
Sprinkler

Don som används för fördelning av vätska, till exempel i en vattensprinkleranläggning.

Används i vardagligt tal ibland som synonym till vattensprinkleranläggning. 

Tillståndsansvarig brandfarliga heta arbeten Person med giltigt personcertifikat som på skriftlig delegation från beställaren ska bedöma om brandfarliga heta arbeten på en tillfällig arbetsplats medför fara för brand. Om fara för brand föreligger får arbetet endast utföras efter att en fullständig, dokumenterad och ifylld riskbedömning har genomförts. Den tillståndsansvarige utfärdar därefter ett tillstånd för arbetena som undertecknas av tillståndsansvarig, utförare och brandvakt.
Tillståndshavare brandfarlig vara Förvaltningschef eller VD som företräder verksamhet som erhållit tillstånd från myndigheterna att hantera brandfarliga varor enligt Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.
Utrymningsförmåga Utrymningsförmåga avser den kapacitet och snabbhet med vilken människor kan lämna en plats, en byggnad eller ett område om det är fara för deras liv och hälsa. För personal som ska assistera andra vid utrymning är förmågan också knuten till bemanning och utrustning.
Utrymningsledare Leder arbetet vid utrymning av en arbetsplats.
Utrymningsplan En illustrativ dokumentation, ofta baserad på arkitektritningar, som schematiskt visar utrymningsvägar, släckutrustning, återsamlingsplatser, hur räddningstjänst och annan hjälpinsats larmas, m.m.
Utrymningsskylt Används i vardagligt tal ibland som synonym till vägledande markering
Utrymningsväg

Väg från en brandcell till det fria eller till annan säker plats.

Utrymningsvägen omfattar sträckan från och med utgången från den aktuella brandcellen till och med utgången till det fria eller till annan säker plats, till exempel dörr till trapphus, trapphus och dörr i fasad. Om brandcellen gränsar direkt mot det fria eller mot en säker plats kan utrymningsvägen utgöras av utgången genom väggen, till exempel en dörr eller ett fönster.

Vattensprinkleranläggning

En brandteknisk installation som är avsedd att upptäcka och släcka en brand i dess begynnelseskede eller att hålla den under kontroll så att släckningen kan fullföljas av personal på platsen eller av räddningstjänsten.

Vägledande markering

En visuell indikator, ofta genomlysta eller efterlysande skyltar, som vid utrymning ger vägledning så att utrymningen inte hindras av svårigheter att orientera sig i byggnaden.
Ett sätt att fördela arbetsuppgifter på en enhet i händelse av brand och utrymning

Åtgärdskort

Ett sätt att fördela arbetsuppgifter på en enhet i händelse av brand och utrymning


Gränsdragningslista

En gränsdragningslista avseende brandskyddet ska gemensamt upprättas mellan fastighetsägen och nyttjanderättshavaren. Gränsdragningslistan bör upprättas utifrån SKR:s ”Här går gränsen!”.

Gränsdragningslistan ska klargöra fastighetsägarens respektive nyttjanderättshavarens ansvar vad gäller SBA kopplat till såväl de brandtekniska installationerna som det organisatoriska brandskyddsarbetet.


Organisation, roller och ansvar

I Västra Götalandsregionen ska samtliga förvaltningar och bolag organisera sig inom det systematiska brandskyddsarbetet enligt principen nedan. En brandskyddsansvarig ska alltid finnas medan brandskyddsledare och brandskyddsombud tillsätts vid behov för att stödja cheferna i linjeorganisationen. Cheferna ansvarar för att det bedrivs ett systematiskt brandskyddsarbete i sin del av organisationen. Förvaltningschefer eller VD ska utse en brandskyddsansvarig med särskilt ansvar för att leda, samordna, granska och följa upp det systematiska brandskyddsarbetet inom respektive förvaltning och bolag.

Textalternativ till bild: Organisationsschema för det systematiska brandskyddsarbetet i Västra Götalandsregionen som beskriver tre nivåer. Förvaltningsövergripande brandskyddsansvarig på nivå 1. Områdesövergripande brandskyddsledare på nivå 2. Lokal enhetschef eller brandskyddsombud på nivå 3.

Organisationsschema för det systematiska brandskyddsarbetet i Västra Götalandsregionen

Chefens ansvar

Chefer i linjeorganisationen ska minst:

Säkerställa att det systematiska organisatoriska brandskyddsarbetet genomförs enligt en upprättad plan. (Arbetsuppgifter kan delegeras till ett brandskyddsombud, men ansvaret ligger alltid hos chefen.)

Säkerställa ekonomiska förutsättningar för det systematiska brandskyddsarbetet i budget.

Säkerställa att alla medarbetare i linjeorganisationen har de nödvändiga förutsättningar som krävs för att brandskyddsarbetet ska fungera på arbetsplatsen. Till exempel tid, utbildning, kompetensutveckling, med mera.

Ta särskild hänsyn till behoven av brandskyddsutbildning för nyanställda och tillfällig personal.

Regelbundet diskutera brandskyddsarbetet under arbetsplatsmöten och enhetsdagar.

Säkerställa att brister åtgärdas och följs upp.

Medarbetarens roll

Den enskilde medarbetaren är nyckeln för att uppnå grunden i Västra Götalandsregionens brandsäkerhetsarbete; inga brandhändelser ska uppstå i verksamheten, men om så ändå sker ska brand inte sprida sig från startföremålet och inga brandgaser sprida sig från startutrymmet.

Alla som arbetar i Västra Götalandsregionen ska ges förutsättningar, kunskap och utbildning för att på sin arbetsplats kunna:

1.      Förebygga bränder

2.      Minska skador som kan uppstå vid brand, och

3.      Delta och assistera vid evakuering eller utrymning i händelse av brand.

Det är viktigt att samtliga anställda känner till och följer de riktlinjer och rutiner som är en del av Västra Götalandsregionens övergripande brandsäkerhetsarbete samt de som gäller specifikt på den egna arbetsplatsen.

Brandskyddsorganisation

Brandsskyddsansvariges roll

Brandskyddsansvarig ska leda det systematiska organisatoriska brandskyddsarbetet i förvaltningen/bolaget och ska minst se till att: 

  • det bedrivs enligt en upprättad plan,
  • det samordnas mellan arbetsplatserna/avdelningarna/enheterna,
  • det dokumenteras och revideras,
  • det kontinuerligt följs upp. 

Brandskyddsansvarig ska se till att åtgärda brister inom ramarna för det givna uppdraget, eller vid behov rapportera frågan till relevant ledningsgrupp/funktionsgrupp.

Brandskyddsledares roll

Chef i linjeorganisationen kan vid behov utse brandskyddsledare. Brandsskyddsledare utgör motsvarande roll som brandskyddsansvarig men på en mer lokal nivå i en avgränsad del av förvaltningen/bolaget.

Brandskyddsledare ska se till att åtgärda brister inom ramarna för det givna uppdraget, eller vid behov rapportera frågan till brandskyddsansvarig.

Brandskyddsombudets roll

Chef i linjeorganisationen kan vid behov utse brandskyddsombud som:

  • utför delegerade arbetsuppgifter inom brandskyddsområdet, samt
  • identifierar och driver brandskyddsfrågor på sin enhet och på den lokala arbetsplatsen.

Metod

Den grundläggande metoden som genomsyrar brandsäkerhetsarbetet, oavsett om det berör incidenter eller det förebyggande arbetet, kan beskrivas enligt nedanstående flödesschema.

Textalternativ till bild: Flödesschema som beskriver metoden för brandsäkerhetsarbetet i Västra Götalandsregionen.

  1. identifiera brandrisk/brist i brandskyddet.
  2. bedöm behov av åtgärder. 
  3. vidta enkla eller omedelbara åtgärder alternativt utred och besluta om åtgärder.
  4. genomför åtgärder och dokumentera.
  5. följ upp genomförda åtgärder.

Flödesschema över brandsäkerhetsarbete.


Steg för steg

Identifiera brandrisker

Första linjens chef och/eller brandskyddsombud ska en gång i kvartalet genomföra egenkontroller för att kontrollera delar som berör brandskyddet och utrymningssäkerheten på sin arbetsplats. Egenkontrollen syftar till att kartlägga hur brandskyddet fungerar vid den dagliga driften av verksamheten, identifiera brister, föreslå och planera åtgärder samt följa upp tidigare uppmärksammade brister.

Guide för Egenkontroll systematiskt brandskyddsarbete (under uppbyggnad)

Årlig kontroll ska utföras av första linjens chef och av förvaltningen en gång om året. Den årliga kontrollen syftar bland annat till att följa upp de regelbundna egenkontrollerna, en genomlysning av delegationer, utförda utbildningar, utbildningsmaterial, planerade åtgärder, etc. För att kunna budgetera för nödvändiga åtgärder som uppmärksammas vid den årliga kontrollen behöver kontrollen utföras i tillräckligt god tid för att åtgärderna ska kunna inkluderas i budgetarbetet för kommande år.

Guide för Årlig uppföljning av systematiskt brandskyddsarbete (under uppbyggnad)

Rapportera brandrisker

Om en brist uppmärksammas under kontrollerna eller i händelse av tillbud/incident ska detta rapporteras i MedControl Pro. I beskrivningen ska det framgå vilka avvikelser som har uppmärksammats. Inledd beskrivningen med ordet Brandrisk.

Bedömning av behov och åtgärder

Brandrisker som uppmärksammas ska alltid värderas för vidare hantering.

Bedöm först och främst om risken kräver en omedelbar åtgärd eller inte samt om åtgärden är enkel att genomföra. En risk som bedöms vara mindre allvarlig ska ändå prioriteras om åtgärden är enkel att genomföra.

Behov av åtgärder

Görs bedömningen att en brandrisk kräver omedelbar åtgärd görs det som är nödvändigt, utan vidare bearbetning, för att förhindra eller begränsa uppkomst och spridning av brand och brandgaser.

Exempel på sådant som kräver en omedelbar åtgärd kan vara värmeutveckling, rökutveckling, felande eller felaktigt hanterad elektrisk utrustning (laddare, batterier, m.m.), att en dörr i brandcellsgräns står uppställd med kil, att en utrymningsväg blockeras, osv.

Brandrisker som inte kräver enkla eller omedelbara åtgärder ska värderas av en sakkunnig. Detta kan vara anställda vars arbetsuppgifter huvudsakligen är brand- och säkerhetsfrågor eller särskilda leverantörer/konsulter som avropas via regionens ramavtal. Den sakkunnige tar fram förslag på åtgärd och behov av prioritering utifrån kostnad och den skäliga tiden för genomförande.

Vissa brandrisker går inte att åtgärda fullt ut, t.ex. om de är en integrerad del av verksamheten och vissa nödvändiga arbetsmoment. I dessa fall behöver risken beaktas och behandlas i den lokala rutinen vid brand vilket då kan anses vara den lämpliga åtgärden.

Genomför åtgärder

Behov av åtgärder som har identifierats ska genomföras i enlighet med bedömd prioritering utifrån principen om ”skäligt brandskydd”. När en åtgärd är genomförd ska ärendet uppdateras i MedControl Pro.

Följ upp och förbättra

Vid egenkontrollerna och den årliga kontrollen följs de vidtagna åtgärderna upp. Resultatet ska dokumenteras/noteras.


Lokal rutin i händelse av brand

På varje arbetsplats ska det finnas en lokal rutin. Denna ska vara anpassad för den specifika arbetsplatsen och beskriva hur personalen ska agera i det akuta skedet i händelse av brand samt vid aktiverat brandlarm. Som en del av den lokala rutinen ska åtgärdskort tas fram.


Kontakt enhet säkerhet och beredskap