Lösa behållare som används ute i verksamheten, det vill säga brandfarlig vara som är under kontinuerlig förbrukning och som har placerats fritt i ett rum, anses inte vara under förvaring och räknas därmed inte in i de förvarade mängderna. Exempel på sådan hantering är enstaka behållare med desinfektionsmedel som placeras på toaletter, i pentryn, städförråd, med mera. Dessa mängder räknas dock in i mängderna som ska anges i tillståndsansökan för hanteringen och behöver därmed registreras i Klara kemikaliehanteringsystem.
Inloggning Klara kemikaliehanteringsystem för VGR-anställda
Kraven på platsen för förvaring av brandfarliga varor beror på typ av produkt, mängder, eventuell samförvaring och typ av behållare (till exempel fabriks- eller återförslutna).
- Brandfarlig vara ska förvaras i ventilerade skåp och/eller i rum som är avsedda för ändamålet. Särskilt ska beaktas att obehöriga inte kan få tillgång till varorna.
- Förvaring av brandfarlig vara får aldrig, inte ens tillfälligt, förekomma i utrymningsvägar (till exempel trapphus och korridorer).
- Generellt gäller att maximalt 50 liter brandfarlig vätska i fabriksförslutna (obrutna) behållare eller 10 liter återförslutna (brutna) behållare kan förvaras per brandcell utan krav på brandklassat skåp eller förråd.
- Motsvarande mängd för gaser eller aerosoler är 2 liter (till exempel 4 st sprayflaskor om 0,5 liter vardera) utan krav på brandklassat skåp eller förråd.
- Förvaring av brutna förpackningar ska ske i skåp som är försedda med invallning alternativt i spilltråg, plastlåda eller liknande.
- Brandfarlig vätska och brandfarlig gas eller aerosol får inte förvaras tillsammans utan en dokumenterad riskutredning. Vid förvaring i separata skåp i ett rum bedöms kraven för samförvaring vara uppfyllda.
- Lättantändligt material (plast, papper, textilier, spån, m.m.) ska inte förvaras tillsammans med brandfarliga varor. Vid förvaring av brandfarliga varor i separata skåp i ett rum bedöms kraven för samförvaring vara uppfyllda.