Brandsäkerhet

Denna guide riktar sig till samtliga förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen. Syftet med guiden är att ge en översikt över hur brandsäkerhetsarbetet kan bedrivas för att skapa en trygg, robust och fungerande arbetsmiljö.

God brandsäkerhet i Västra Götalandsregionen innebär att vi är fria från oacceptabel risk för skada på människor, verksamhet, egendom och miljö till följd av brand. Genom helhetssyn vidtar vi åtgärder som samverkar och som tillsammans bidrar till att minska riskerna och säkerställer kontinuitet i våra verksamheter.

Grunden för allt brandsäkerhetsarbete i Västra Götalandsregionen är att inga brandhändelser ska uppstå där Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet.

I den mån en brandhändelse ändå uppstår ska brand inte sprida sig från startföremålet och inga brandgaser ska sprida sig från startutrymmet.

  • Brandfarlig vara - lagen

    Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE) gäller sedan 1 september 2010.

  • Brandfarlig vara - säker hantering

    Daglig hantering av brandfarlig vara (vätskor, geler, gaser, sprayburkar med mera) kan i grova drag delas upp i förvaring samt öppen hantering vid användning.

  • Bygg nytt, bygg om, bygg till

    Vid nybyggnationer, såväl som vid om- och tillbyggnationer för Västra Götalandsregionen ska gällande projekteringsanvisningar följas. Eventuella avsteg från dessa ska göras i samråd Fastighet, stöd och services projektledare och dokumenteras enligt gällande rutin.

  • Systematiskt brandskyddsarbete - lagen

    Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) gäller sedan 1 januari 2004.

  • Systematiskt brandskyddsarbete i VGR

    Ett skäligt brandskyddsarbete behöver bedrivas systematiskt och kontinuerligt och utgå från de brandrisker som finns.

Följande dokument och länkar kan utgöra stöd i det praktiska brandsäkerhetsarbetet i Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag.

Dokument och länkar


Kontakt enhet säkerhet och beredskap