Västra Götalandsregionen stärker samverkan med civilsamhällets kultur- och demokratiorganisationer

På bilden: Kicki Borhammar (representant styrelsen Sociala ekonomins nätverk Skaraborg), Pia Svanqvist (ordförande Göteborgs Sociala ekonomi), Alex Bergström (ordförande VGR:s kulturnämnd), Marie Pettersson (ordförande Social ekonomi Fyrbodal) och Jan-Ola Nolin (ordförande Social ekonomi Sjuhärad). 
Fotograf: Anne Svensson

VGR:s kulturnämnd och fyra paraplyorganisationer för civilsamhället i Västra Götaland ingår ett avtal för att stärka sitt samarbete. Det är det första i sitt slag. Partnerskapet syftar till att långsiktigt främja demokratisk utveckling, lokal innovation och social hållbarhet i länet.

Avtalsformen kallas Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det är en vanlig samarbetsmodell inom hälso- och sjukvården. För kulturnämnden och social hållbarhet är avtalet det första i sitt slag.

– Det här partnerskapet är ett viktigt steg för att möta samhällsutmaningar i vår region. Genom samverkan kan Västra Götalandsregionen bli ännu bättre på att tillvarata den idéburna sektorns kompetens och resurser. Tillsammans med civilsamhället kan vår region bidra till ett mer inkluderande och hållbart samhälle, säger Alex Bergström, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Partnerskapet omfattar fyra delregionala plattformar: Göteborgsregionens sociala ekonomi, Sociala ekonomins nätverk Skaraborg, Social Ekonomi Sjuhärad och Social Ekonomi Fyrbodal. Varje plattform kommer att tilldelas upp till 300 000 kronor per år för att stärka och utveckla sin verksamhet. Pengarna ska användas till personalresurser på respektive plattform. Målet är att stärka möjligheterna för kontinuitet, jämbördig dialog och samverkan mellan civilsamhällets aktörer och VGR.  Plattformarna ska också kunna stödja civilsamhället i att utveckla och förverkliga idéer och innovationer, samt underlätta möjligheten att omvandla dessa till nytta för lokalsamhället och regionen.

– Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med Västra Götalandsregionen. Den här satsningen ger oss möjlighet att synliggöra och utveckla vår verksamhet på ett sätt som verkligen kan göra skillnad för våra lokalsamhällen, säger Marie Pettersson, ordförande för Social Ekonomi Fyrbodal.

Det nya partnerskapet bygger vidare på tidigare framgångsrika samarbeten och är ett led i Västra Götalandsregionens arbete med att genomföra kulturstrategin och den regionala utvecklingsstrategin.

Partnerskapet sträcker sig över perioden 2024-08-01 till 2025-12-31. Avtalet omfattar totalt 1,7 miljoner kronor.

Anne Svensson

Regionutvecklare

Telefonnummer