Utökat stöd för fler fristadskommuner i Västra Götaland

Västra Götalandsregionens kulturnämnd vill att fler kommuner ska kunna och våga ta steget att ta emot fristadskonstnärer. Nämnden har därför beslutat om en rejäl utökning av stödet till kommunerna. – Det är nödvändigt att försvara yttrandefriheten, som tragiskt nog är på nedgång på många håll i världen, säger Alex Bergström, ordförande i VGR:s kulturnämnd.

Att vara en fristadskommun innebär att författare, journalister och konstnärer, som i sina hemländer lever under hot, under två års tid ska kunna bosätta sig i en kommun för att arbeta där.

Det nya utökade stödet innebär att kommuner nu får 300 000 kronor per år för att ansluta sig till International Cities of Refuge Network (ICORN). Därmed åtar man sig att ta emot en fristadskonstnär i två år. Detta är en markant ökning på stödet som tidigare var 175 000 kronor. Kulturnämnden kommer dessutom att bekosta deltagande på ICORN:s årliga nätverksmöte i Sverige för två kommuner per år. VGR stöttar också med rådgivning, hjälp och nätverkande via Kulturförvaltningen.

Västra Götalandsregionen har varit en fristadsregion sedan 2014. Detta innebär ett starkt engagemang för yttrandefrihet för de som lever under hot i sina hemländer. Göteborgs stad har varit en fristadskommun sedan 1996 medan Uddevalla anslöt sig när regionen påbörjade sitt arbete 2014. Uddevalla har dock pausat sitt fristadsarbete sedan 2023, vilket innebär att Göteborg just nu är den enda fristadskommun i Västra Götaland.

Fler kommuner i Västra Götaland har under årens lopp undersökt möjligheten att bli fristäder, men har stött på hinder. En undersökning visar att svårigheterna bland annat ligger i ekonomiska prioriteringar, politiska förändringar, administrativa utmaningar och osäkerhet kring vad engagemanget innebär. Förhoppningen är att det nya utökade stödet ska ge fler mod och möjlighet att ta steget.

Länkar: 

Protokoll och handlingar kulturnämnden

ICORN

Om Fristadsregion Västra Götaland