Satsning på mer turnerande scenkonst i Västra Götaland

"Mer scenkonst i Västra Götaland" är namnet på ett nytt pilotprojekt som ska göra teater, dans och annan scenkonst för vuxna mer tillgänglig utanför de större städerna. Bland kommunerna som redan har visat intresse för satsningen finns Mellerud, Härryda och Götene.

Projektet kommer att finansieras av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och ska genomföras av Riksteatern Väst i samarbete med Borås Stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Projektets kärna är att utveckla en regional turnéslinga för produktioner från institutioner och fria grupper, anpassade för mindre scener och lokaler.

– Vi genomför flera satsningar för att underlätta för människor att ta del av spännande och professionell scenkonst även på mindre orter. Samtidigt vill vi göra det enklare för både institutioner och fria grupper att turnera och möta sin publik, och nå nya grupper. Invånare över hela länet ska helt enkelt få nära till scenkonsten på ett annat sätt än idag, säger Alex Bergström, ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

I dag är scenkonsten till stor del koncentrerad till Göteborg med omnejd.

– Det är inte så konstigt, eftersom de större städerna ofta är kulturella nav. Men vi vet att det finns ett stort intresse hos publik överallt i länet och en stark vilja bland aktörerna att nå ut bredare. Där gör redan lokala arrangörsföreningar ett jättejobb, de är en oerhört viktig del av strukturen. Med den här satsningen kan vi helt enkelt utöka utbudet och göra det möjligt för arrangörerna att boka fler och olika typer av föreställningar, säger Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen.

Om projektet

"Mer scenkonst i Västra Götaland" ska pågå under fyra år. Västra Götalandsregionens kulturnämnd är uppdragsgivare och huvudfinansiär, med ett bidrag på 600 000 kronor det första året. Initiativet grundar sig på Teaterutredningen från 2022, som visade på bristen på dramatisk teater för vuxna i regionen. Efter utredningen utvidgades projektet till att omfatta all scenkonst, inte bara teater. Åtgärds- och utvecklingsförslag har tagits fram i dialog med aktörer inom scenkonstfältet, och det aktuella projektet är ett av dessa förslag.

Borås Stadsteater och Göteborgs Stadsteater kommer både att delta i slingan med mindre produktioner och ta emot andras föreställningar på sina små scener. Flera andra arrangörer, såsom Kulturbruket på Dal i Mellerud, Vara konserthus, samt kommunerna Härryda, Partille och Götene, har också visat intresse för att delta i turnéslingan.

Läs mer i handlingarna till Kulturnämndens möte den 31 augusti

Läs Teaterutredningen