Praktik med analysinriktning på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning våren 2025

Kulturförvaltningen erbjuder en spännande praktik till en student som studerar på universitet eller högskola under vårterminen 2025. Vi riktar oss till dig som studerar en masterutbildning inom ämnen som samhällsvetenskap, offentlig förvaltning, statsvetenskap eller kulturvetenskap och som innefattar praktik.

Praktikplatsen är placerad på beredningsenheten på Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. Enheten består av ett tiotal medarbetare som är regionutvecklare inom exempelvis bild och form, film, folkbildning, litteratur, musik, natur- och kulturarv och scenkonst. Enhetens uppdrag är att stötta och bereda underlag till kulturnämnden, Västra Götalandsregionens ledande politiska organ inom strategiska kultur- och demokratifrågor. Kulturnämnden ska verka för att invånarna ges möjlighet till delaktighet och upplevelser inom ett demokratiskt kulturliv.

En av kulturnämndens uppgifter är att fördela ekonomiska stöd till aktörer inom kulturområdet i Västra Götaland med utgångspunkt i den regionala kulturstrategin. Målet är att kulturen i regionen ska hålla högsta tänkbara kvalitet, vara tillgänglig för alla och bidra till att utveckla ett hållbart, demokratiskt samhälle där alla människor är delaktiga i utvecklingen.

Arbetsuppgifter

Praktiken är placerad på Regionens hus i Göteborg. Du som praktikant kommer att delta i beredningsenhetens löpande verksamhet. Därmed får du god inblick i regionens arbete inom kulturområdet, men också andra närliggande områden såsom till exempel andra delar av regional utveckling.

Du kommer bland annat att analysera vilka organisationer som har sökt och beviljats kulturnämndens projektstöd de senaste åren och vilka som inte har det. Din analys kan utgå från till exempel geografi, konst- och kulturområde, målgrupper och kön. Du kommer att ha möjlighet att påverka utformningen av analysen tillsammans med regionutvecklare på beredningsenheten och samhällsanalys.

Här kan du läsa om kulturnämndens projektstöd: Projektstöd (tidigare Utvecklingsprojekt) – Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Vem söker vi?

Vi söker i första hand dig som studerar på masternivå och vill lära dig mer om hur den regionala kulturpolitiken omsätts i praktiken. Vi förväntar oss att du har kunskap om analys och intresse för kultur- och/eller demokratifrågor. Du är självgående, initiativtagande, strukturerad, flexibel och kan snabbt sätta dig in i olika typer av uppgifter. Du kan uttrycka dig korrekt och koncist i tal och skrift på svenska, och har lätt för att samarbeta i ett arbetslag.

Så här ansöker du

Mejla ditt CV och personliga brev till: kultur@vgregion.se. Skriv ”Ansökan praktik beredningsenheten vårterminen 2025” i ämnesraden. Motivera varför du vill göra praktik hos oss. Notera att praktikperioden ska utgöra en del av dina studier och motsvara en termin (20 veckor) samt att förtur ges till sökande som studerar på masternivå.

Ansök senast måndagen den 4 november. Intervjuer genomförs under vecka 46.

Välkommen med din ansökan!

Frågor?

Har du frågor om vad en praktikplats hos oss innebär kan du kontakta:

maja.tinnervall@vgregion.se – Regionutvecklare, beredningsenheten

björn.ohlen@vgregion.se – Regionutvecklare, beredningsenheten