Hyresutredning belyser lösningar och utmaningar för kultursektorn
Komplexa utmaningar – men lösningarna finns. Det är slutsatserna i den utredning om hyror för kulturverksamheter som Katja Lindqvist, docent vid Lunds universitet, har gjort på uppdrag av VGR:s kulturnämnd. Utredningen är den första i sitt slag.
Många kulturverksamheter kämpar med stigande lokalkostnader, vilket riskerar att leda till ett urholkat kulturliv om resurser går till hyror och underhåll i stället för verksamhet. Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen tillsatte därför i våras en utredning för att undersöka alternativa hyresmodeller för kultursektorn. Uppdraget gick till Katja Lindqvist, docent på Institutionen för tjänstevetenskap vid Lund universitet, som nu har presenterat sina slutsatser.
– Nuvarande hyresmodeller är ofta kortsiktiga och tar inte tillräcklig hänsyn till framtida underhållskostnader. För att skapa hållbara lösningar behöver vi andra modeller och bättre samordning mellan kulturaktörer, det offentliga och fastighetsägare, säger Katja Lindqvist.
– Det är en gedigen kartläggning som presenteras och det är bra att kulturens värdeskapande lyfts fram. På kort sikt behövs medel för att upprätthålla kulturens infrastruktur. På längre sikt är det, precis som utredaren kommer fram till, avgörande att pröva alternativa hyresmodeller och stärka samarbetet mellan aktörerna, säger Alex Bergström, ordförande i kulturnämnden.
Rapporten, som innehåller fallstudier från Sverige och internationellt, ger rekommendationer för att frigöra mer resurser till kärnverksamheten. Förslagen inkluderar ökad kunskap om fastighetsförvaltning och mer effektiv användning av lokaler. Utredningen betonar också vikten av internationellt kunskapsutbyte för att hitta modeller som kan anpassas till den svenska kontexten.
Läs mer
Kulturens rum – Ramverk, modeller och alternativ för hållbar lokalförsörjning
Läs mer i handlingar och protokoll från Kulturnämndens möte 2024-12-11