Från hiphopfestival till destinationsutveckling – stor bredd bland kulturprojekt som fått stöd av VGR
Festivaler, kammarkörkonserter, masterclasses, konstnärssresidens och mycket annat. Det är stor bredd bland de kulturprojekt som får stöd av VGR. 38 av dem har nyligen återrapporterat sina resultat.
Västra Götalandsregionens kulturnämnd avsätter varje år cirka 20 miljoner kronor till projekt för kultur runt om i Västra Götaland. Stödet ska uppmuntra samverkan mellan professionella och amatörer, mellan Västra Götaland och aktörer nationellt och internationellt och över konstartsgränser genom stöd till produktioner, konstnärliga processer, festivaler, förstudier och andra kulturprojekt.
Varje halvår återrapporteras de avslutade projekten till kulturnämnden, nu senast 38 stycken, där man bland annat granskar måluppfyllelse och ekonomi. Projekten har genomgående en bra måluppfyllelse. Två projekt rapporterade överskott och har därför betalat tillbaka äskade medel. Kulturnämndens projektstöd utgör i genomsnitt 39% av projektbudgetarnas likvida medel, detta är en minskning med 7% från återrapporteringen i våras. En förklaring kan vara att projekten blivit bättre på att söka medfinansiering.
Bland de återrapporterade projekten finns bland andra:
AiR – På väg 45
Projektet Air på väg 45 samlade under 2022 lokala och externa konstnärer för ett residensprogram på de tre kommunala konsthallarna i Trollhättan, Åmål och Vänersborg. Genom workshops och utställningar, med fokus på jämställdhet, miljö och integration, lockades hundratals besökare och nya möten skapades mellan konstnärerna och publiken.
Projektet är ett bra exempel på samverkan mellan aktörer som ger synergier och ökad spridning. Kombinationen av externa och lokala konstnärer bidrar till inspirationsutbyte och gynnar nyskapande.
Craft Days 2024
Under fem dagar i maj 2024 arrangerades 95 programpunkter med utställningar, workshops och samtal. Evenemanget lockade 10 000 besökare och involverade 49 aktörer på olika platser i regionen. Projektets centrala samarbetsparter, med representanter i styrgruppen, var Konstepidemin, Form & Folk, Textilmuseet och Not Quite. Ytterligare en viktig samarbetspart var Röhsska Museet, som samproducerades en medlemsutställning med 11 av Konsthantverkscentrums medlemmar under samma dagar.
Nordic Song Festival 2023
Nordisk Sångfestival 2023 genomfördes i Trollhättan, Lerum, Uddevalla och Vänersborg med bland annat en veckolång masterclass och arrangemang i form av opera, konserter för barn, allsång på äldreboenden och för personer med funktionsvariationer, familjekonserter och barnföreställning. Med livestreaming nådde festivalen över 100 000 personer.
Seriefest i Väst 2023
Seriefest i Väst är en festival för tecknade serier som ägde rum i oktober på 35 platser i Västra Götaland, inklusive Göteborg, Lidköping och Skövde. Med workshops, utställningar och scenprogram, både fysiskt och online, riktade sig festivalen främst till barn och unga. Över 7000 besökare deltog, och festivalen var ett brett samarbete mellan kommuner, studieförbund och frivilligsektorn.
Projektstöd (tidigare ”Utvecklingsprojekt”) kan sökas två gånger om året, i mars och september, och beslutas i juni respektive december av VGR:s kulturnämnd. Beviljade projekt är delfinansierade, kulturnämnden förutsätter medfinansiering från den lokala nivån och från de samarbetsparter som ingår i projektet.