48 kulturprojekt får stöd av kulturnämnden

Tangodansande stenhuggare, jiddischens historia och en keramikfestival är några av de kulturprojekt som får andra halvårets stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Sammanlagt rör det sig om 48 projekt som delar på drygt 9 miljoner kronor.

Kulturnämndens stöd till kulturprojekt uppgår 2024 till drygt 18,7 miljoner kronor. Stödet riktar sig till det fria kulturlivet, civila samhället och kommuner, med syfte att stimulera kulturen i hela Västra Götaland. Stödet syftar till att uppmuntra samverkan mellan professionella och amatörer, mellan aktörer i Västra Götaland och aktörer nationellt och internationellt samt över konstartsgränser genom stöd till produktioner, konstnärliga processer, festivaler, förstudier och andra kulturprojekt.

48 av vårens ansökningar har nu beviljats medel. Dit hör bland andra:

250 år av judisk närvaro – spår av jiddisch (hela regionen): Sveriges Jiddischförbund vill kartlägga förekomsten av dokument på det nationella minoritetsspråket jiddisch i olika arkiv, hos enskilda föreningar och i privat ägo i Västra Götaland. Projektet genomförs i flera regioner och ska resultera i en sökbar databas.

No Excuse (Sätila): En tvådagars rockfestival där kvinnligt kodade band/frontfigurer är i fokus, eftersom dessa är underrepresenterade i rockgenren.

Herrljunga keramikfestival 2025 (Herrljunga): En endagsfestival med utställningar, workshops och föreläsningar för att inspirera till hållbara val och kreativt skapande. Arrangeras av Herrljunga keramikförening.

De dansande stenhuggarna (Strömstad, med möjlighet till fler orter): En ny utställning som ska undersöka stenhuggarkulturen i norra Bohuslän och dess koppling till Sydamerika, och hur den argentinska tangon kom till området. Ett samarbete mellan Strömstads Hembygds- och museiförening och Strömstad museum.

Själens telegraf (flera orter): I samarbete med lokala arrangörer och unga musiker vill Konstkollektivet snö skapa en mötesplats för unga, med samtal, musik och scenkonst. De ska besöka fem platser i regionen, träffa lokala band och musiker och repetera tillsammans. Varje besök pågår i en vecka och avslutas med 3–4 föreställningar på varje plats.

Kotten (flera orter): En interaktiv dansföreställning med Blauba Danskollektiv för de yngsta barnen och deras föräldrar. Ett samarbetsprojekt mellan ett danskollektiv, en textilkonstnärsduo och kompositör som med utgångspunkt i skogen, dess vegetation och varelser ska skapa en sinnlig scenupplevelse om hur vi alla hänger samman.

Konsertprogram på Rörane Studio (Hamburgsund): Studion ska arrangera konserter med etablerade musiker och musikgrupper av hög konstnärlig nivå, med ett varierat utbud av musikaliska uttryck. Konsertprogrammet, i genomsnitt en konsert i månaden, görs i samarbete med Clandestino Institut och Litteratur och Granit.

Projekten bedöms utifrån kulturnämndens kriterier och bedömningsgrunder, bland annat utifrån sin potential att få spridning, både regionalt och till nya målgrupper, och hur de kan gynna nyskapande i regionen. En annan viktig faktor för att få stöd är samverkan mellan olika aktörer och att de har en lokal delfinansiering.

I höstens omgång inkom 113 ansökningar som sammantaget ansökte om drygt 30,2 miljoner kronor.

Läs mer i handlingarna från kulturnämndens möte den 11 december 2024.