10 år av samverkan mellan VGR och Västra Götalands civila samhällsorganisationer

2014 skrevs avsiktsförklaringen under – VGR och det civila samhället ville börja samverka mer strukturerat för Västra Götalands och invånarnas bästa. Många viktiga arbeten har påbörjats under de här åren. Och de framtida behoven är stora – samhället står inför utmaningar där båda parter ser det gemensamma arbetet som en nyckelfaktor.

Idag har mer än 120 organisationer anslutit sig till det som kallas överenskommelsen mellan VGR och det civila samhället. Då flera av dem är paraplyorganisationer företräder de i sin tur en stor andel aktörer av olika storlek. De finns inom alla samhällssektorer, inte minst inom folkbildningen och inom det hälsofrämjande- och förebyggande arbetet. Siktet är nu inställt på att utveckla fler samarbeten, särskilt ser man möjligheter och behov inom kultursektorn, barn och ungas välfärd och äldre invånares välfärd.

Vad betyder det att samverka?

Inför 10-årsjubileet har olika deltagare i processen tillfrågats om vad överenskommelsen har betytt, och kommer att betyda:

  • Att få större muskler i sin verksamhet, att få tillgång till nätverk, och också större regional relevans. I det regionala arbetet inser man att exakt samma arbete görs på olika ställen så att man emellanåt kan samarbeta och slå ihop sina krafter rejält, säger Karin Sepp, ledamot i styrgruppen för överenskommelsen.
  • Det är oerhört viktigt att vi samverkar med civilsamhället. Det bygger hela kittet i samhället, vår vision om Det goda livet för alla invånare. Om vi inte hade det civila samhället skulle det inte fungera, säger Helen Eliasson, regionstyrelsens ordförande.
  • För VGR har det betytt jättemycket, och även för det civila samhället. Det är viktigt om vi ska kunna möta de samhällsutmaningar som vi står inför. Inte minst inom välfärdsområdet så måste vi både bredda och fördjupa samverkan och arbeta tillsammans, säger Anna-Lena Holberg, ledamot i Regionfullmäktige och tidigare ordförande för styrgruppen för överenskommelsen.
  • För civilsamhället har det inneburit att vi har fått lära oss hur regionen fungerar, och regionen har förstått, inte minst nu när vi vet hur många organisationer det finns, att detta är en strategiskt viktig grupp att jobba med, säger Jan Linde, ledamot i styrgruppen för överenskommelsen

Lyssna till fler reflektioner i filmen om överenskommelsen: 

 

Detta är överenskommelsen

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen (VGR) och civilsamhället är ett ramverk för samarbete som syftar till att stärka dialogen och främja gemensamma insatser för social hållbarhet. Den bygger på värdegrunder som demokrati, inkludering och långsiktighet. Samarbetet utgår från en gemensam vilja att skapa bättre förutsättningar för medborgare, bland annat genom att stärka civilsamhällets roll och bidrag till regional utveckling. Det handlar om att dela ansvar och utveckla partnerskap för att möta samhällsutmaningar.

För att uppnå detta, betonas följande principer:

  • Självständighet och oberoende: Organisationer och deras medlemmar ska kunna bedriva sin verksamhet utan obefogad kontroll eller inblandning från offentliga aktörer, vilket säkerställer deras autonomi.
  • Dialog: En öppen och kontinuerlig kommunikation mellan regeringen och det civila samhället är avgörande. Detta breddar och fördjupar beslutsunderlag samt bidrar till ömsesidig förståelse och förtroende.
  • Kvalitet: Civilsamhällets aktörer erkänns för deras värdefulla bidrag som utförare av välfärdstjänster, vilket berikar tjänsteutbudet och perspektiven inom välfärden.
  • Långsiktighet och stabila förutsättningar: För civilsamhällets existens och verksamhet är stabilitet i bidragssystem, rättsliga förutsättningar och generella villkor nödvändiga.
  • Öppenhet och insyn: Transparenta beslutsprocesser är viktiga för att det civila samhället ska kunna vara effektiva röstbärare och opinionsbildare.
  • Mångfald: Samhället välkomnar civilsamhället som utförare av välfärdstjänster, och olikheter bland utförare ses som en tillgång. Civilsamhället bör avspegla och omfatta människor från olika delar av befolkningen, vilket främjar engagemang.

Läs mer om överenskommelsen