FAQ verksamhetsstöd 2026–2028
Nedan har vi samlat frågor som ofta ställs om verksamhetsstödet.
Om svaret på din fråga inte finns här kan du kontakta oss på e-post: verksamhetsstod.2026-2028@vgregion.se
När kan man se ansökningsformuläret?
Ansökningsformuläret går att se från och med den dagen då utlysningen öppnar, alltså den 8 januari 2025.
Vår organisation funderar på att söka verksamhetsstöd, kan vi få rådgivning om hur vi ska tänka?
Det går bra att skicka in sina frågor till funktionsbrevlådan så besvarar vi så snart vi kan: verksamhetsstod.2026-2028@vgregion.se
Jag har en nystartad teaterförening, kan jag söka?
Nej, en organisation som kan få verksamhetsstöd måste ha varit verksam i minst tre år. Anledningen är att vi behöver vara säkra på att organisationen är robust och förmår att bedriva kontinuerlig verksamhet de kommande tre åren.
Vi är en kommunal verksamhet. Kan vi söka verksamhetsstöd?
Ja, men stöd beviljas endast i undantagsfall eftersom stödet framför allt är avsett för att stärka det fria kulturlivets aktörer.
Om vi som centrumbildning söker och får stöd, sker det på bekostnad av våra medlemmar som också söker?
Nej, varje ansökan bedöms individuellt.
Kan tidskrifter söka verksamhetsstöd?
Nej. Tidskriftsutgivning (produktion och distribution) kräver en annan form av stöd. Om en tidskrift genomför arrangemang går det givetvis bra att söka projektstöd.
Det finns tre olika kategorier i ansökan. Måste jag tillhöra alla tre?
Nej. Man måste inte heller välja en kategori, men det förenklar för handläggningen om man försöker beskriva verksamheten inom den/de kategorier som är mest relevanta.
Är det okej att lägga till extra bilagor som beskriver verksamheten i ansökan?
Det är möjligt att lägga till extra bilagor, utöver de som specifikt efterfrågas, i ansökan om sökande anser att det finns särskilt behov för det.
Det är dock sökandes svar på frågorna i ansökningsblanketten som utgör huvudunderlaget för handläggningen. Det betyder att den information sökande anser ska ligga till grund för handläggningen måste finnas med i blankettsvaren, inte i separata bilagor som bifogas ansökan.
Det handlar om likabehandling av sökande, alla sökande fyller i samma blankett och ska förhålla sig till exempelvis teckenbegränsningarna i blanketten.
Hur påverkar pågående samarbete med Västra Götalandsregionen chansen att få verksamhetsstöd?
Det är positivt att man utnyttjar de regionala resurser som finns för rådgivning och stöd. Om man fått eller får ekonomiskt stöd från Kulturförvaltningen så vill vi att man anger det i budgeten, men det minskar inte möjligheten att få verksamhetsstöd.
Hur definierar ni kriterier som professionalitet och kvalitet?
Professionalitet och kvalitet bedöms av handläggare tillsammans med rådgivande referensgrupp (bestående av externa referenspersoner med expertis inom olika konst- och kulturområden) och bedöms i varje enskilt fall utifrån vilken verksamhet som ska genomföras och vilka samarbetspartner som involveras.
Vad innebär regional relevans?
Regional relevans bedöms utifrån regional geografisk upptagning och/eller spridning. Att som organisation vara regionalt relevant kan exempelvis innebära:
- att vara en resurs för andra aktörer i Västra Götaland
- att samverka med aktörer från olika sektorer och delar av Västra Götaland
- att genomföra verksamhet/aktiviteter i flera kommuner i Västra Götaland
- att bidra till att bygga upp och sprida kunskap/erfarenhet som bidrar till regional kompetens
- att bedriva kulturverksamhet på en plats som inte har god tillgång till kultur i övrigt
- att skapa attraktivitet för de som bor, arbetar och vistas i Västra Götaland eller att locka besökare från andra kommuner/regioner.
Måste den regionala relevansen finnas idag eller finns det möjlighet att få verksamhetsstöd när man har som mål att på lite längre sikt erbjuda verksamhet med regional relevans?
Det är en bedömningsfråga som handläggaren får ta ställning till i handläggningen av ansökan. Möjligheten att kunna beviljas ett stöd trots att den regionala relevansen inte helt är på plats påverkas till exempel av hur lång resan är från att vara lokal till regional. Handläggaren behöver kunna se att planen för att bli mer regional är genomförbar och realistisk.
Hur mycket pengar kan vi söka?
Det finns inget maxbelopp eller några specifika beloppsgränser, men bedömning görs om budgeten är rimlig och proportionerlig. Kulturnämndens budget för verksamhetsstöd påverkar fördelningen av stöden.
Finns det någon gräns för hur många treårsperioder man kan få stöd?
Nej.
Vilka kostnader kan vi få stöd för?
Verksamhetsstödet ska gå till organisationens basverksamhet, det vill säga lönekostnader, produktions- och verksamhetskostnader, lokalhyra och liknande. Stödet kan inte gå till investeringar (definitionen av investeringar är inköp som inte kostnadsförs direkt utan skrivs av på ett antal år).
Fördelas den totala summan för utlysningen till de tre verksamhetskategorierna i tre olika potter?
Nej, det finns inga särskilda potter knutna till de tre kategorierna arrangerande verksamhet, producerande verksamhet, resurs- och stödstrukturer. Bedömningen görs samlat av de inkomna ansökningarna.
Vad räknas som medfinansiering?
Finansiering bedöms utifrån medfinansiering från kommun, stat, internationella organisationer eller privata finansiärer, såväl som egenfinansiering i form av exempelvis medlemsavgifter och biljettintäkter. En verksamhet som finansieras från fler håll bedöms ha en mer stabil grund för genomförande än verksamheter som bara har stöd från ett håll.
Är det ett krav att ha annan finansiering av verksamheten för att kunna få verksamhetsstöd?
En verksamhet som medfinansieras från fler håll bedöms ha en mer stabil grund för genomförande än verksamheter som bara har stöd från ett håll. Medfinansieringen spelar därmed roll när vi bedömer organisationens förmåga att långsiktigt bedriva sin verksamhet. Stöd kan i undantagsfall beviljas till verksamheter utan medfinansiering, men då i lägre omfattning.
Räknas verksamhetsstödet upp årligen?
Nej, organisationerna erhåller beslutat belopp varje år under stödperioden. Beslutet gäller under förutsättning att kulturnämnden i sin årliga budget avsätter medel och att verksamheterna uppfyller de allmänna villkoren.
Ska man redovisa andra beviljade stöd när man söker verksamhetsstöd?
Ja, det finns en del i blankettens budgetdel där ni ska fylla i pågående och sökta stöd. Blanketten finns tillgänglig på vår hemsida från den 8 januari 2025 och under ansökningsperioden.
Finns det någon chans att få ett tidigare besked än i oktober?
Nej, det går inte att få ett tidigare besked.
Kulturnämnden beslutar om detaljbudget för kommande år i oktober. Innan dess kan beslut om fördelning av verksamhetsstöd inte tas.
Vi har inte vårt årsmöte förrän efter sista ansökningsdag, hur gör vi då?
Det kommer att gå att skicka in en preliminär årsredovisning. Sedan kompletterar man med den färdiga när årsmötet har hållits.
Vad menar ni med fritidsaktiviteter i kriterierna för verksamhetsstöd (tex idrott eller amatörkultur via studieförbunden)?
Fritidsaktiviteter inom till exempel idrotten och amatörkultur finansieras genom andra stöd, exempelvis LOK-stöd, bidrag till studieförbunden via Folkbildningsrådet mm. Därför ges inte verksamhetsstöd till denna typ av aktiviteter.
Vad efterfrågas vad gäller arbete med digitalisering utifrån Kulturstrategi Västra Götaland?
Delar av en verksamhet som är inriktade mot digitalisering kan handla om att utveckla nya konstnärliga uttrycksformer genom digitalisering och ny teknik, att genom teknik och digitalisering ge fler invånare möjlighet att ta del av kultur eller om att fördjupa kunskapen om digitalisering inom media- och informationskunnighet. Det behöver finnas ett helhetsperspektiv på digitaliseringen, inte begränsat till exempelvis teknik eller streaming.
Vad efterfrågas vad gäller arbete med internationalisering utifrån Kulturstrategi Västra Götaland?
Delar av verksamheten som är inriktade mot internationalisering kan till exempel bidra till att ge kulturaktörer möjlighet till internationellt utbyte eller internationella nätverk som utvecklar verksamheten i Västra Götaland.
Blir det en särskild hantering av de sökande organisationer som har haft verksamhetsstöd tidigare?
Nej. I beredningen av ansökningarna använder vi likabehandlingsprincipen, vilket innebär att alla ansökningar, oavsett tidigare stöd, eller ej, hanteras på samma sätt.
Detta innebär också att det finns utrymme för att ge nya aktörer stöd.
Kan man söka projektstöd om man har verksamhetsstöd?
Det är inget hinder att söka projektstöd om man har ett verksamhetsstöd.
Projektstöd kan inte beviljas för delar av verksamheten som täcks av verksamhetsstödet.
Vad är skillnaden mellan basverksamhet och projektverksamhet?
Basverksamhet handlar framför allt om kostnader för löner, lokalhyra och andra overheadkostnader, samt aktiviteter.
Projektverksamhet är specifika och tidsbundna insatser eller aktiviteter som bedöms ligga utanför organisationens basverksamhet.
Om vi får avslag, finns det något annat regionalt kulturstöd vi kan söka?
Ja, projektstöd går att söka två gånger per år, på våren och hösten.
Hur ska stödet rapporteras?
Organisationen ska skicka in verksamhetsberättelse och årsredovisning samt verksamhetsplan årligen. Stödet slutrapporteras enligt instruktioner från kulturförvaltningen.