Hinder för verksamma åtgärder mot obalans mellan krav och resurser i organisatorisk och social arbetsmiljö

På uppdrag av Arbetsmiljöverket har ISM undersökt vilka hinder som finns för att genomföra verksamma åtgärder mot obalans mellan krav och resurser i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och komma tillrätta med ohälsosam arbetsbelastning.

Bakgrund

Rapporten är ett svar på det behov av mer kunskap som uppdagades vid utvärderingarna av Arbetsmiljöverkets föreskrift för organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4; AFS 2023:2). Resultatet av dessa utvärderingar, som undersökte användningen av föreskriften i praktiken, visade att ett ökat fokus på den organisatoriska nivån snarare än på den individuella uppskattas, men att det fanns utmaningar med att tillämpa föreskriften i form av hinder för verksamma åtgärder och ett behov av stöd för att kunna möta dessa utmaningar.

Hinder för verksamma åtgärder

En verksam åtgärd mot ohälsosam arbetsbelastning är en åtgärd som reducerar obalansen mellan krav och resurser.

Genom analys av praktiknära data från sammanlagt 440 arbetsplatser inom välfärdssektorn, främst vård och omsorg, har det kartlagts var hinder för verksamma åtgärder finns. Resultaten från analysen visar att nio av tio arbetsgivare identifierade behov av åtgärder för att motverka obalans mellan krav och resurser. I rapporten identifieras hinder för verksamma åtgärder på tre nivåer:

  1. Organisations- och ledningsnivå:
    • Bristande förståelse för vad organisatorisk och social arbetsmiljö innebär.
    • Arbetsmiljöarbetet sätts på paus vid förändringar.
    • Prioritering av organisatorisk och social arbetsmiljö saknas.
  2. Arbetsplatsnivå:
    • Tidsbrist och begränsat handlingsutrymme för första linjens chefer.
    • Frånvaro av stöd för arbetsmiljöarbetet.
  3. Genomförandenivå:
    • Brist på incitament att förändra arbetets organisering.
    • Bristande kommunikation mellan strategisk och operativ nivå.
    • Upplevd brist på effektiva arbetssätt och praktisk förståelse.

Arbetsmiljöarbete behöver få rätt förutsättningar

Sammanfattningsvis visar rapporten att det ofta finns bristande förutsättningar för att bedriva ett organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete. Det saknas grundläggande resurser och arbetssätt för att identifiera behov av åtgärder, och utforma samt genomföra verksamma åtgärder på arbetsplatserna. På organisatorisk och ledningsnivå finns inte alltid förståelse för vad organisatorisk och social arbetsmiljö är eller hur man ska arbeta med att förbättra den. Detta kan bidra till att arbetsmiljöarbetet inte prioriteras.

Utifrån de hinder som identifierats i rapporten och de nivåer som de identifierats på så är bilden att såväl myndigheter inom området som beslutsfattare på olika nivåer har en viktig uppgift kopplat till att både skapa incitament för att arbeta med dessa frågor och för att säkerställa tillräckliga resurser för detta arbete. 

Läs hela rapporten och dess bilagor via länkarna nedan:

Hinder för verksamma åtgärder - Arbetsgivares arbete med organisatorisk och social arbetsmiljö och varför obalans mellan krav och resurser inte åtgärdas

Läs mer om hur rapporten bidrar till Arbetsmiljöverkets arbete på deras webbplats.

Ohälsosam arbetsbelastning, Arbetsmiljöverket (av.se)