Tillfällig paus av breddinförande

Den 15 november 2024 pausades breddinförandet av Millennium i Västra Götalands södra område. Rapporteringen om Millennium har varit omfattande. Här ges en kortfattad överblick av vad som egentligen hände och vad som sker framöver.

Vad är det som har hänt – varför fungerade det inte att börja jobba i Millennium?

VGR behöver utvärdera driftstarten ur många perspektiv innan det går att säga exakt vad som har hänt. Men det finns flera orsaker bakom beslutet att pausa breddinförandet, så som oväntade tekniska problem/buggar, att till exempel läkemedelsmodulen inte fungerade som tänkt och att systemet initialt upplevdes långsammare än förväntat. Utöver det har medarbetarna inte fått rätt förutsättningar att arbeta i systemet, bland annat genom en otillräcklig utbildningssituation. Sammantaget fanns inte förutsättningar för att ge en patientsäker vård, varför VGR den 15 november valde att pausa införandet.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Vad händer nu?

VGR har under den gångna veckan (vecka 47) återstartat de tidigare journalsystemen, AsynjaVisph, Melior och Obstetrix. Det har gått enligt plan. Fortfarande pågår arbete med att hantera innehållet som skapades i Millennium under de dagar systemet var i drift.  

Utvärderingar av införandet av Millennium, ur olika synvinklar, har också påbörjats och kommer att pågå den närmsta tiden framåt. Det behövs tid för analys innan nya beslut kan fattas.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Regionstyrelsen har beslutat att tillsätta en extern granskning av införandet av Millennium. När börjar den och vad kommer den att ta upp?

Granskningen kommer att inledas så snart som möjligt, Ägarutskottet i VGR ska få en första analys senast den 10 december. Granskningen ska klargöra orsakerna bakom problemen vid införandet av Millennium.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Vem är det som gör den externa granskningen?

Det är inte klart än. 

Svaret publicerades den 22 november 2024


Kommer VGR någonsin att införa Millennium, och när i så fall?

Det behövs gemensamma arbetssätt och ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem i Västra Götaland. Det är en av anledningarna till att Millennium köptes in och behovet av en gemensam vårdinformationsmiljö kvarstår. 

Det finns i nuläget ingen plan för när införandet kan återupptas. Det kommer att bli en längre paus eftersom det behövs tid för analys innan det går att fatta nya beslut. 

Svaret publicerades den 22 november 2024


Hur påverkas regionens ekonomi av beslutet att pausa breddinförandet av Millennium?

Det är för tidigt att säga hur VGR:s ekonomi påverkas av det pausade breddinförandet. Viktigast för regionen är och har varit patientsäkerheten. För närvarande handlar det bland annat om övertidskostnader för de som har jobbat med återgången till de gamla systemen. Omplanering innebär ofta merkostnader, i detta fall till exempel mer resurser för utbildning.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Hur har de ändrade patientflödena (från Södra Älvsborgs sjukhus till övriga sjukhus) påverkat regionens ekonomi?

Det är för tidigt att säga.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Vad kommer Millennium att kosta?

Kostnader och investeringar beräknas totalt bli ungefär 5,5 miljarder kronor för VGR under programperioden. Läs mer här: Fakta om programmet - Vårdskiftet

Svaret publicerades den 22 november 2024


Har verkligen vårdpersonal fått se systemet Millennium innan det valdes?

Upphandlingsprocessen pågick under större delen av 2017–2018, från förberedelser till val av leverantör. Medarbetare från hälso- och sjukvården var delaktiga genom hela upphandlingen: från att identifiera behov och kravställa till att utvärdera de olika lösningarna som kom in under anbudsperioden. Vid tilldelningsbeslut hade omkring 1 500 medarbetare från vården bidragit i upphandlingen genom bland annat patientscenarioarbete, intervjuer, studiebesök, workshops och utvärderingar av olika slag. 

Att valet till slut föll på Millennium beror på att anbudet hade det bästa förhållandet mellan kvalitet och pris utifrån VGR:s upphandlingskriterier. Millenniums funktionalitet och leverantörens erfarenhet av implementering och samverkan i stora komplexa sjukvårdsorganisationer var de kriterier som vägde tyngst. 

Svaret publicerades den 22 november 2024


Varför valde inte VGR att gå över till systemet Cosmic, som flera andra regioner har valt?

Svaret går flera år tillbaka och har med villkoren under upphandlingsfasen att göra. I grunden ligger ett politiskt beslut att upphandla ett nytt journalsystem för all offentligt finansierad hälso- och sjukvård i Västra Götaland. Eftersom detta är ett mycket komplext område valde VGR metoden konkurrenspräglad dialog (KPD). Det innebär att VGR kan diskutera kraven ihop med tänkbara leverantörer för att tillsammans skapa en bild av vad som är önskvärt och möjligt att få med i ett nytt system, utifrån vissa grundläggande krav.  

Hösten 2016 gick en intresseanmälan ut för KPD och sju leverantörer anmälde intresse. I den processen valdes Cambio med systemet Cosmic bort eftersom de inte uppnådde tillräcklig teknisk och yrkesmässig förmåga i förhållande till övriga leverantörer. 

I slutänden kvarstod tre anbud varav Cerner (numera Oracle) var ett. Anbuden utvärderades ur flera kriterier och den sammanlagda bedömningen blev att Cerners anbud hade det bästa förhållandet mellan kvalitet och pris utifrån VGR:s upphandlingskrav. 

Lösningens funktionalitet och företagets erfarenhet av implementering och samverkan i stora komplexa sjukvårdsorganisationer var de kriterier som vägde tyngst. Formellt fattade regionstyrelsen tilldelningsbeslutet hösten 2018.

Svaret publicerades den 22 november 2024


Varför har inte Sveriges alla regioner gjort en gemensam upphandling och köpt in samma system?

Svenska regioner, precis som kommuner, är självstyrande. Det innebär att varje region ansvarar för sin egen hälso- och sjukvård och bestämmer vilka system som behövs, ska upphandlas och köpas in. 

De system som svenska regioner har i dag har man köpt in och integrerat vid olika tidpunkter, därför uppstår också behov av nya system i olika ordning. Sveriges regioner varierar dessutom i storlek, demografi et cetera, och kan därmed ha olika behov av olika system.

Svaret publicerades den 22 november 2024


VGR har anmält personuppgiftsincidenter till IMY som hör samman med införandet av Millennium – vad har hänt?

När Millennium togs i drift rapporterades flera avvikelser in till VGR. Vissa av dessa kan klassas som personuppgiftsincidenter. 

Den 15 november skickade därför VGR in en initial anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Regionen avser att komplettera ärendet allt eftersom avvikelserna utreds tillsammans med de berörda verksamheterna. 

De personuppgiftsincidenter som hittills har identifierats bedöms som mycket allvarliga utifrån IMY:s sätt att klassificera incidenter. Det har till exempel handlat om att ett ord har fallit bort i en patients journal, och därmed har innehållet fått en annan innebörd. Just det felet uppstod vid överföringen av information från ett it-system för medicinsk bildhantering till Millennium. 

VGR kommer utreda orsakerna för att försöka fastställa vad som har hänt. Det finns i nuläget inga indikationer på att personuppgifter ska ha spridits utanför VGR.

Läs mer här: VGR anmäler personuppgiftsincident - Västra Götalandsregionen 

Svaret publicerades den 22 november 2024


Hur påverkar pausen avtalet med leverantören Oracle?

Enligt VGR:s avtal med Oracle är vi formellt i fasen pilotdriftstest, vilket är en testperiod på sex månader. När VGR beslutade att pausa breddinförandet avbröts testfasen, i enlighet med avbrottskriterier som finns i VGR:s avtal. Regionstyrelsen har beslutat om en extern granskning och gett regiondirektören i uppdrag att återkomma med en handlingsplan. Det arbetet pågår nu, så vägen framåt får vi återkomma till. 

Svaret publicerades den 22 november 2024