Systematiskt barnrättsarbete
Hälso- och sjukvården ska genomsyras av barnkonventionen och se till barns och ungas bästa möjliga hälsa och utveckling. För att säkerställa att barnets rättigheter beaktas i omställningen bedriver Barnuppdraget ett systematiskt barnrättsarbete.
Barnuppdraget innehar en medarbetare med specifikt uppdrag att stärka barnrättsperspektivet i arbets- och beslutsprocesser. I praktiken innebär det att driva på arbetet och initiera behov av insatser eller åtgärder. Att agera rådgivande, både gentemot projekt- och styrgrupp och verksamhetslösningar. Det kan även handla om att samordna en prövning och analys av barnets bästa eller att inhämta barns och ungas perspektiv i en fråga.
Säkra barns, ungas och närståendes delaktighet och inflytande
Barnuppdragets arbete tar sin utgångspunkt i barn, unga och närståendes behov. Ett särskilt utvecklingsområde är därför på att stärka deras delaktighet och inflytande. Både i den egna vården och i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Deras erfarenheter och synpunkter är en viktig resurs som ska tillvaratas. Genom deras medskapande blir barns och ungas roll och ställning i vården mer tydlig. Det leder till en mer effektiv hälso- och sjukvård av god kvalitet. Inom området pågår flera insatser. Bland annat har Barnuppdraget bidragit i framtagandet av den regionala riktlinjen Barn och unga som medskapare.
Västra Götalandsregionen är skyldiga att respektera, skydda, uppfylla och främja de mänskliga rättigheterna inom sina ansvarsområden. Läs mer om Västra Götalandsregionens arbete att stärka barns rättigheter här.
Nedan kan du läsa mer om två exempel inom Barnuppdragets område.
Kontakt:
Regionutvecklare
Ebba Kostmann
Barn och ungdomsråd
I dialog med pilotverksamheter har Barnuppdraget tagit fram en vägledning för barn- och ungdomsråd. Ett råd är ett arbetssätt för systematisk dialog med barn och ungdomar inom hälso- och sjukvården.
Syftet är att de ska få vara medskapare i vårdens utvecklings- och förbättringsarbeten. Att skapa en arena som ger förutsättningar för samtal på lika villkor. Att göra det möjligt för barn och unga att påverka vården.
Deltagarna i ett råd är experter på sin egen situation och bidrar utifrån sina egna erfarenheter och synpunkter. Vägledningen beskriver på ett pedagogiskt sätt hur ett barn- och ungdomsråd kan genomföras i praktiken. Det ska fungera som ett stöd för den verksamhet som vill påbörja och/eller kvalitetssäkra arbetet.
Unga kulturutvecklare
Barnuppdraget har genom förvaltningen för kulturutveckling fått möjlighet att pröva arbetssättet Unga kulturutvecklare. Det utgår från Unga regionutvecklare och syftar till att involvera unga, 15-20 år, i utvecklings- och beslutsprocesser. Under våren 2023 hade tre Unga kulturutvecklare uppgiften att undersöka hur barnets kulturella rättigheter kan stärkas inom hälso-och sjukvården. Bakgrunden till uppdraget handlar om att barn och unga tycker att kultur i olika former påverkar hur de mår. Det kan vara att det finns lekterapi eller att väntrummen är inkluderande.
De Unga kulturutvecklarnas arbete resulterade i ett textmässigt och kvalitativt medskick i arbetet med omställningen. I det lyfter de att kultur i olika former stärker barn och ungas känsla av sammanhang, motivation och egenmakt. Genom kulturella upplevelser kan barn och unga få stöd i att uttrycka sina känslor och fokusera på annat än det som upplevs jobbigt. De Unga kulturutvecklarna ger flera olika exempel på hur kulturen kan främjas inom barn- och ungas hälso- och sjukvård. Bland annat genom att Västra Götalandsregionens egen kompetens nyttjas eller att organisationen ingår samarbeten och partnerskap med kulturaktörer.
Nedan kan ni ta del av medskicket från Unga kulturutvecklare.
Främja barn och ungas rätt till kultur inom hälso och sjukvården.