Inga slutgiltiga beslut om Millennium innan mars

Uppdaterad:
Publicerad:

Sedan Västra Götalandsregionen (VGR) pausade breddinförandet av Millennium i mitten av november har det påbörjats flera aktiviteter för att utvärdera och dra lärdomar av det som hände. Frågan som många ställer sig nu är hur VGR ska gå vidare och när ett sådant beslut kan komma.

– Jag får frågor om hur länge pausen kommer att vara och svaret på den frågan är att vi inte kommer att kunna fatta några beslut förrän tidigast i mitten av mars, när den externa granskningen beräknas vara klar.  Det är inte omöjligt att det blir senare. Allt beror på hur lägesbilden ser ut när vi gjort vår egen kartläggning och KPMG AB har presenterat sitt resultat, säger regiondirektör Håkan Sandahl.

Pausen innebär i praktiken att breddinförandet som inleddes den 12 november avbröts några dagar senare. Beslutet var helt i enlighet med de avbrottskriterier som finns i VGR:s avtal med Oracle.

– Nu är det viktigt att vi förvaltar den här tiden väl och lägger pusselbitarna till den helhetsbild vi så väl behöver. Det sker på flera olika sätt, både regionalt, på de berörda förvaltningarna och inom Program Millennium. Det är många som är involverade och kommer att jobba i mellandagarna för att komma vidare i det här arbetet, säger Håkan Sandahl.

Arbete pågår

Exempel på aktiviteter är olika typer av utvärderingar, kvalitativa undersökningar, intervjuer och dialogmöten. Insamling av material pågår och kommer att fortsätta in på nästa år.

– Jag har varit på dialogmöten och träffat både chefer och medarbetare på Regionhälsan, SÄS och Närhälsan och jag uppskattar den öppenhet jag mött. Efter helgerna har vi bokat in ett liknande samtal hos Program Millennium och sedan hoppas jag att vi kan fortsätta denna öppna och uppriktiga dialog under nästa år, säger Håkan Sandahl.

Vad händer då inom Program Millennium nu när breddinförandet är pausat? Står det helt stilla?

– Nej, det gör det inte, säger Håkan Sandahl. Vi vet visserligen inte vilken vägen framåt blir, men arbetet med att hantera de problem som redan har identifierats behöver ändå fortsätta. Och det jobbar såväl programmet som digitaliseringsstaben med. De har också fått i uppdrag att se över lämpliga handlingsalternativ framöver och hur man bäst tar vara på resurserna just nu. Det kan till exempel handla om att se över konsultkostnader som är kopplade till införandet.  

Vägen framåt

Även om det ännu inte finns några svar på hur VGR kommer att gå vidare finns det en del saker som står fast. En sådan sak är att VGR inte kan fortsätta arbeta i dagens system. En annan sådan sak är att oavsett vilket system VGR väljer, så kommer det att krävas nya arbetssätt, mer digitala vårdformer och ökad standardisering. Allt det här kräver samordning och det är ett uppdrag som hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth leder.

– Jag vill också understryka att, oavsett vägval, ska vi göra allt vi kan för att patienter, invånare, medarbetare och chefer ska känna sig inkluderade och trygga, säger Håkan Sandahl och avslutar:

– Beslutet om hur vi går vidare kommer att baseras på de erfarenheter vi har nu och information som vi kommer att skaffa oss under kommande månader. Det är nu vi lägger grunden så att vi snart kan staka ut vägen framåt.