Vårdpodden: Ökad patientsäkerhet med snabbt tillgänglig information

Uppdaterad:
Publicerad:
Ali Khatami och Tor Moberg.
Ali Khatami och Tor Moberg.

Just nu pågår ett skifte av arbetssätt vad gäller journaldokumentation inom vården i Västra Götalandsregionen. Med start förra året, och med alltfler verksamheter igång under 2024, så införs taligenkänning för att underlätta dokumentation i realtid. Det handlar Vårdpoddens nya avsnitt om, denna gång med särskilt fokus på läkarprofessionen. 

Taligenkänning är ett digitalt verktyg som på olika sätt omvandlar tal till text och som innebär att dokumentationen förs in i journalen direkt. Arbetssättet underlättar dokumentation i realtid vilket det kommande vårdinformationssystemet Millennium bygger på, och där taligenkänning är ett av flera sätt att göra det på. Medverkande i Vårdpodden är denna gång läkarna Ali Khatami och Tor Moberg. 

Patientjournalen – ett levande dokument

Ali Khatami är överläkare och verksamhetschef för området urologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och han är också ordförande i samordningsrådet i urologi i VGR. Tor Moberg är ST-läkare på barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården. Båda använder sig av taligenkänning i olika utsträckning och berättar i Vårdpodden om sina erfarenheter och lärdomar.

- Den största fördelen är att informationen blir direkt tillgänglig i patientjournalen, säger Tor Moberg. Min bedömning och min planering kan ses direkt av mina kollegor. Det blir mindre dubbelrapportering och mindre dubbeldokumentation.  

- Journalen är ett levande dokument, säger Ali Khatami. Ju färskare informationen är desto större patientsäkerhet. Det är den största vinsten som jag ser det.

I avsnittet berättar de båda om hur de använder taligenkänning, om vikten av att det blir ett gemensamt arbetssätt och att man inför det på ett strukturerat och välplanerat sätt där läkare och andra får tid att lära sig - och att pröva sig fram.

Lyssna här: Ökad patientsäkerhet med snabbt tillgänglig information

Vill du veta mer?

Vårdpodden har tidigare uppmärksammat taligenkänning ur ett mer generellt perspektiv, när verktyget som nu används i VGR var i ett inledande skede av att införas: Snabbare dokumentation när tal blir till text

Vid Medicinskt forum i NU-sjukvården har Tor Moberg visat tips och tricks för att komma igång med taligenkänning. Hans presentation börja ungefär vid 6:40 i inspelningen: Taligenkänning – så kommer du igång och hittar fördelar

Sahlgrenskaliv har också uppmärksammat införandet av taligenkänning inom vissa verksamheter på SU. Här finns en kort film där Ali Khatami visar hur det fungerar: De testar tal till text: "Otroligt värdefullt"

Vårdpodden 

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön och andra digitala satsningar.