Så hanterades produktionspåverkan vid införandet av Millennium

Uppdaterad:
Publicerad:
Fotograf: Rebecca Landmér

En första analys visar att produktionen av vård påverkades mer än förväntat vid införandet av Millenium och att SÄS fått ett omfattande stöd från övriga förvaltningar. Nu väntar fortsatt analysarbete kring hur vårdproduktionen påverkades

– Jag känner stor tacksamhet och stolthet för hur hela sjukvårdssystemet i VGR ställt upp och stöttat varandra. Införandet av Millennium gick inte som vi tänkt oss, vi kan inte ändra på det som hänt men vi kan och behöver lära oss inför framtiden, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i VGR.

Västra Götalandsregionen (VGR) hade länge planerat för en kraftigt minskad produktion av planerad hälso- och sjukvård under perioden då Millennium skulle införas i södra delarna av länet. Detta eftersom medarbetarna behövde tid att lära sig systemet och nya arbetssätt. Men påverkan på produktionen blev större än väntat, särskilt under de dagar då Millennium användes, men i och med pausen, kom påverkan däremot att vara kortare tid än planerat.

När det gällde den planerade vården tidigarelades viss vård medan annan planerades att senareläggas. Akut vård och vård som inte kunde vänta behövde kunna ges i samma omfattning som vanligt. Därför avlastade hälso- och sjukvården från andra delar av Västra Götaland verksamheterna i södra området, mellan och inom förvaltningar.

–  Jag känner stor tacksamhet och stolthet över det goda samarbetet där övriga VGR hjälptes åt att avlasta vården i länets södra delar utifrån ambitionen att minimera påverkan på patienter och tillgänglighet. Det visar på kraften vi har i att vara en stor region när vi stöter på problem och arbetar fokuserat och samlat för patienternas bästa, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i VGR.

Koncernkontoret inom VGR har nu gjort den första regionala sammanställningen av hur produktionen påverkades inför och under införandet av vårdinformationssystemet Millennium, samt tiden kort efter att systemet pausades. 

– Införandet av Millennium gick inte som vi tänkt oss, vi kan inte ändra på det som hänt men vi kan lära oss inför framtiden. Därför går vi nu vidare med en djupare analys av hur vården påverkades av införandet där vi kommer att väga samman produktionen med både patientsäkerheten utifrån anmälda avvikelser och även titta på de ekonomiska effekterna, berättar Kaarina Sundelin. 

Både Närhälsan och Regionhälsan har rapporterat vilken påverkan de beräknat att det varit på produktionen i deras verksamheter. Information om produktionspåverkan på SÄS kommer att redovisas i en senare rapport, men det är uppenbart att påverkan på produktionen av vård även inom SÄS varit stor och det finns mycket data om hur övriga sjukhus stöttat SÄS. 

Den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden (OSN) får kontinuerliga rapporter om VGR:s produktion av hälso- och sjukvård och informerades under sitt sammanträde den 13 december om den produktionspåverkan under införandeperioden som förvaltningarna hittills rapporterat. En samlad rapport går under januari till OSN och Regionstyrelsen.

Planering för produktion och avlastning

För Närhälsan och Regionhälsan med verksamhet i hela länet var planen att deras egna resurser från andra delar av Västra Götaland skulle stötta södra området, till exempel genom att ta emot patienter i digitala vårdmöten. 

För Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) var det annorlunda, då hela sjukhuset skulle införa Millennium samtidigt och därför behövdes stöd från övriga sjukhus. SÄS identifierade områden framför allt inom slutenvården där de såg behov av att andra sjukhus skulle avlasta planerat och behövde ha en beredskap att hjälpa till vid behov. Detta beskrevs i en nyhet i VGRfokus den 25 oktober.

Övergripande samordnades avlastningen till SÄS av den regionala särskilda organisation som etablerades för att koordinera införandet. Samordningsråden för olika medicinska ansvarsområden har också haft en central funktion i att omhänderta patienter mellan förvaltningar. De rapporterar om ett gott samarbete där alla ställt upp.