Nu får medarbetare sin utbildning i Millennium

Uppdaterad:
Publicerad:
Ett utbildningsrum där deltagare sitter vid arbetsplatser med stora dator skärmar. En manlig utbildare står upp i rummet och förklarar något för en av deltagarna.

Under en åtta veckor lång period ska cirka 6 000 medarbetare få sin utbildning i Millennium, inför det första införandet i november. Det handlar om mycket information att ta in på kort tid – och helt fullärd blir man inte efter första utbildningsdagen.

- Jag skummar igenom materialet för att skapa mig en helhetsbild och tänker att detaljkunskapen får komma senare, säger Anders Lundqvist, infektionsöverläkare från Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) som gör basutbildning för läkare. 

Den här dagen är ett drygt hundratal medarbetare på plats på Solhem i Borås för att genomföra basutbildningar som beskriver hur Millennium fungerar för olika professioner. Utbildare och representanter från program Millennium närvarar för att stötta och svara på frågor. Iva-sjuksköterskorna Marita Henningsson och Christina Wadell som gör basutbildningen för sjuksköterskor skriver under på att det är mycket att lära sig, och att det måste få ta tid.

- Utbildningen är ett tillfälle att börja nosa på Millennium. Det är väldigt många nya begrepp att ta till sig och det blir tydligt att Millennium innebär nya sätt att arbeta på, säger Christina Wadell. 

- Jag tror att det blir viktigt att hjälpas åt kollegor emellan. Att man delar med sig av fix och trix, eftersom ingen kommer att kunna lära sig allt första dagen, säger Marita Henningsson. Det var ingen som kunde allt när vårt nuvarande system Melior infördes heller, och det gick ju bra ändå. 

Bildkollage. Till vänster två kvinnor som står upp framför en tavla, till höger en man som sitter vid ett bord med en stor datorskärm.

Ytterligare två som gjort basutbildningen den här veckan är Lubna Miro och Leila Kechalanlo, båda sjuksköterskor på SÄS. De har lite olika syn på Millennium som system och de förändringar det kommer att innebära i arbetssätt jämfört med nuvarande journalsystem. Det är mycket nytt att lära sig och en dags basutbildning räcker inte långt, konstaterar de båda. 

- Det blir nog bra med Millennium men det kommer att ta tid, säger Lubna Miro. Idag har vi fått basen men vi kommer framförallt att lära oss när vi väl jobbar i systemet. Vi är väldigt beroende av timvikarier på min avdelning så det är viktigt att även de får utbildning.  

- Jag har jobbat på både sjukhus och i primärvården och ser fram emot att det blir ett och samma journalsystem, säger Leila Kechalanlo. Det blir ett stort plus att inte behöva lära sig olika system när man byter jobb. Mitt råd till dem som inte gjort sin utbildning än är att ta det i sin egen takt. Låt det ta tid och öva mycket. Även Millenniumcoacherna är viktiga som stöd till sina kollegor. 

Inledande problem och löpande förbättringar

I början av utbildningsperioden var det vissa tekniska problem med utbildningsdomänen och det var också en del felaktigheter och otydligheter i utbildningsmaterialet. Merparten av de här problemen har nu åtgärdats, och fler justeringar och förbättringar görs löpande.

På vissa håll har det också funnits en oro för att man ska hinna ta sig igenom utbildningsmaterialet på utsatt tid. Varje verksamhet tar därför fram läsanvisningar som ett stöd till medarbetare att kunna fokusera på det mest nödvändiga.

- Det är svårt att ta till sig ett så omfattande skriftligt material och det ter sig lite omodernt när vi ska befinna oss i den digitala frontlinjen. Jag hade önskat att utbildningen var mer användarvänlig med fler filmer och möjlighet att öva på hela flöden, säger Anders Lundqvist. 

Erik Nilsson är en av ett 20-tal utbildare. Till vardags är han huvudhandledare för sjuksköterskor inom område ortopedi på SÄS. Han betonar att den första utbildningen är just basen. En viktig insats för att göra basutbildningen hanterlig är att på olika sätt vägleda i vad som är viktigast att lära sig och vad som kan vänta.

- Överlag är min bild att alla kämpar på även om det känns jobbigt att man inte kommer framåt som man tänkt sig, av olika skäl. Viljan finns att lära sig så mycket som möjligt, säger Erik Nilsson. Jag tycker ändå att det går bättre ju mer erfarenhet vi får från dag till dag, som utbildare. Sen gäller det också att ha rätt förväntningar när man kommer hit. Ingen kommer att vara färdigutbildad när man går härifrån. 

Lärandet fortsätter på hemmaplan

De tre första veckorna av utbildningsperioden tillhandahålls främst basutbildningar. Därefter kommer tilläggsutbildningar som ger mer specifik kunskap om funktionalitet och arbetsflöden för olika verksamheter. Det sista steget i hela utbildningsupplägget är teamövningar som leds av lokala Millenniumcoacher och innebär att man tränar tillsammans på de vanligaste arbetssituationerna på en enhet.

Några som vet att det tar tid innan allt faller på plats är Daniel Ohlsén och Pontus Raask som är på plats i utbildningslokalerna, främst för att stötta vid utbildningen om akutliggaren som kommer att användas på akutmottagningarna. De är båda sjuksköterskor i grunden, med bakgrund från ambulansen i Alingsås (Daniel) och kirurgverksamhet på SU (Pontus). På senare år har de ingått i projektet som ansvarat för designen av Millennium, arbetsströmmen för akutsjukvård.

- Det är hög igenkänning på det läge vi var i för några år sedan, säger Pontus Raask. Det är mycket nytt och man förstår inte så mycket i början. Men vi vet också att det kommer att ordna sig. Man lär sig. Jag vill skicka med budskapet att lära av varandra och att hjälpas åt, både nu vid utbildningen och när väl Millennium införs. 

Fakta om utbildning i Millennium

Millenniumutbildningen innehåller olika obligatoriska delar som sätts samman till ett utbildningspaket för respektive roll. Paketet består av fyra steg:

  • Introduktion – generella funktioner i Millennium
  • Basutbildning – så fungerar Millennium för olika yrkesroller
  • Tilläggsutbildning – funktionalitet och arbetsflöden för specifika roller och verksamheter
  • Teamövning på enhet - olika roller på enheten tränar på att samarbeta i Millennium 

Här kan du läsa mer om utbildningsupplägget: 

Utbildning - Vårdskiftet (vgregion.se)